TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Andreas CARLSSON (DENIED) - Dotlačili jsme sami sebe až na limit.

Za sebou mají téměř deset let existence a na kontě třetí album. To považuji za jedno z nejsilnějších překvapení letošního roku. Řeč je o švédských Denied, v jejichž sestavě coby největší magnet funguje excelentní zpěvák Johan Fahlberg. Protože v následujícím povídání jsme zabrousili i hluboko do historie, tím nejpovolanějším k rozhovoru je Andreas Carlsson, kytarista, který jako jediný ze sestavy pamatuje vznik kapely.

Ty jsi dnes v Denied jediný z těch, kteří před deseti lety kapelu zakládali. Který z okamžiků vaší historie považuješ za nejzásadnější, jsi spokojený s tím, kam jste se po těch deseti letech dostali a kam bys ses rád v další desetiletce s Denied dostal?
Dlouho předtím, než jsem rozjel Denied, působil jsem v jednom z nejlegendárnějších klubů ve Švédsku, ve stockholmském Pub Anchor. V tomhle klubu se skoro každý večer hrála živá muzika. A já si pamatuju, jak jsem si vždycky říkal, že bych tam chtěl někdy hrát se svojí kapelou a nyní už tam Denied mají odehráno patnáct koncertů. Na to jsem ohromně hrdý. Každý den kapela roste, rozvíjí se, objevuje nás stále víc lidí. Naše album „Let them Burn“ představuje velice solidní výchozí bod pro budoucnost, jsme z něj nadšení. Jasně, máme před sebou dlouhou cestu, ale máme před sebou velké cíle a nezastavíme se, dokud nebudeme spokojeni. Denied za deset let? To je dobrá otázka. Je možné, že o nás pořád uslyšíte. To je důvod, proč děláme hudbu, hudba je velká součást našich životů a my jsme ještě nedosáhli na své cíle. Nezáleží na tom, jak dlouho budeme pokračovat, hlavně, když budeme dělat dobrou muziku a celou tu dobu si užijeme!

Na vašich domovských stránkách jsou první dvě alba Denied z let 2005 a 2008 označována pouze jako demonahrávky. Vnímáš tedy až příchod zpěváka Johana Fahlberga jako definitivní start kapely?
Ano i ne. Já jsem založil Denied na přelomu let 2003 – 2004 a Johan se připojil na podzim roku 2008. S předchozí sestavou bylo naším cílem získat nahrávací smlouvu. Udělali jsme dvě demo-alba, „Seven Times Your Sin“ a „New Army for The Old Revolution“, které já osobně mám velmi rád a jsem na ně velice hrdý. S Johanovým příchodem jsme získali zpěváka světové třídy, který nám dává body navíc do soutěže s velkou konkurencí.

Musím říct, že rockový hlas Johana mi k adrenalinově hudbě Denied velice sedí. Jak ses dal dohromady s Johanem a co tebe přitahovalo na jeho zpěvu?
Johanův příchod, to je veselá příhoda. Právě jsme nahráli naše druhé album a chystali se to oslavit velkým koncertem, když jsme se rozešli s naším tehdejším zpěvákem. Do koncertu zbýval jeden týden a my neměli nikoho, kdo by to odzpíval. Pak náš bubeník Pete Dolls navrhl, abychom zkusili zavolat starého kámoše Johana, abychom zjistili, jak moc je zaneprázdněný v Jaded Heart a jestli by nás nemohl zachránit v téhle choulostivé situaci. Naštěstí nám Johan mohl pomoci, no a od té doby je naším zpěvákem. Já byl vždycky fanouškem velkých hlasů jako Ronnie James Dio, Rob Halford a podobně. A když jsem slyšel zpívat Johana, hned jsem věděl, že on je ta správná volba pro Denied.

První demonahrávku s Johanem jste nahráli v roce 2009, pak trvalo čtyři roky, než vyšlo vaše první společné album. Co se dělo během této doby a bude příprava vaší další desky trvat stejně dlouho?
Přesně tak, udělali jsme s Johanem třískladbové EP „Chapter III“, abychom vyzkoušeli, jak se vyrovná se starými písněmi. Nevyžadovalo to kdovíjak velké úsilí, ale důvodu pro takovou prodlevu mezi „Chapter III“ a „Let Them Burn“ bylo víc. Tehdy přišli do kapely dva noví členové, takže chvíli trvalo, než si všechno pořádně sedlo. Nyní je všechno na místě, takže příprava další desky by neměla trvat tak dlouho, její vydání plánujeme někdy v příštím roce.

Co jsi očekával od „Let Them Burn“a jak ty sám jsi s ním spokojen?
Už v průběhu tvorby téhle desky jsem cítil, že to musí být to nejlepší album, které jsme schopní udělat. Strávili jsme na něm mnoho času, procházeli jsme ty nejdrobnější detaily, neponechali jsme nic náhodě. Dotlačili jsme sami sebe až na limit. S odstupem času od vydání můžu říct, že to je vážně zabijácká deska!

Do jaké hudební škatulky bys zařadil vaší hudbu a můžeš v krátkosti představit album „Let Them Burn?
Spousta lidí říká, že zníme jako Judas Priest, Metal Church a Vicious Rumors. Myslím, že tahle charakteristika na nás docela pasuje. V podstatě hrajeme heavy metal s různými drobnými vlivy z různých metalových stylů. O „Let Them Burn“ můžu říct, že je jako večeře, plná rozličných chutí a příchutí, kterých se prostě nedá nabažit!

Který song bys doporučil jako nejlepšího reprezentanta vaší tvorby?
Jednoduchá odpověď, úvodní song desky „Judas Kiss“. Je heavy, tvrdý a zároveň melodický. 100% Denied!

Na “Let Them Burn” jste předělali některé skladby z prvních desek. Budete v tomhle trendu pokračovat i na další desce nebo tímhle je historie definitivně uzavřená?
To ukáže čas… nikdy neříkej nikdy! Na našich prvních albech jsou některé silné písně, které by si zasloužily, aby je slyšelo víc lidí. Takže žádné dveře definitivně nezavírám.

Jak je to s distribucí vašeho alba, jste spokojeni?
Vím, že naše nahrávací společnost se snaží, aby se naše album dostalo do co největšího počtu zemí. Ne všude se to podařilo, ale věřím tomu, že při vydání další desky bude možné si jí koupit ve většině obchodů po celém světě.

Jestliže má další album vyjít v příštím roce, máte už rozpracované nové skladby nebo odpočíváte po minulém albu?
Zrovna v téhle chvíli, kdy spolu hovoříme, pracujeme s kapelou na nových skladbách a máme hotových asi pět nebo šest kousků. Obvykle se nedělají žádné velké změny, ale myslím si, že v tomhle případě budeme mít pro posluchače řadu překvapení. Odpočinek? S tím se nepočítá! Každý den přichází nové výzvy, ať už velké nebo malé.

Jaké máte nejbližší plány? Jak to máte s koncertováním, nemáte v plánu podívat se do České republiky?
Aktuálně se zaměřujeme především na napsání nového alba. Ještě to bude chvíli trvat, i když máme dobrý start. Slyšel jsem, že diváci v České republice dokážou kapelu parádně nakopnut, takže slibujeme, že uděláme maximum pro to, abychom se do vaší země podívali, co nejdřív to půjde!

Kdo nebo co měl největší vliv na tvoje rozhodnutí věnovat se muzice?
Wow! Tak to je tvrdý oříšek. Nemůžu říct, že by se jednalo o konkrétního muzikanta, vyrůstal jsem na heavy metalu osmdesátých let, tenhle styl je stále blízký mému srdci, tam beru inspiraci. A jako kytaristu a skladatele mě ovlivnily i kapely z let pozdějších.

Které kapely měly největší vliv na formování tvých hudebních chutí? A co si rád poslechneš dnes?
Tak tenhle seznam by mohl být zatraceně dlouhý! Ale dobrá: Iced Earth, Judas Priest, Testament, Running Wild, Venom, Candlemass, Accept, Morgana Lefay a Grave Digger. V současnosti mám bohužel strašně málo času na to poslouchat jiné kapely. I když mi věci okolo Denied zabírají spoustu času, snažím se udržet v hudebním byznyse…, doma si velice často přehrávám poslední Testament.

Máš radši práci ve studio nebo živé koncertování? A který koncert Denied považuješ za nejvydařenější?
Práce na novém materiálu a nahrávání ve studiu je něco, co mě opravdu velice baví. Je skvělé sledovat, jak malé semínko vyrůstá do něčeho velkého, to je fantazie! A stát na jevišti a vystupovat před fanoušky je pro mě něco speciálního! Naše poslední vystoupení bylo 7. září v Sardinii v Itálii na hudebně-bikovém festivalu a musím říct, že to bylo něco neskutečného! Publikum bylo šílené, Johan plival oheň…, byl to pekelný chaos! To jsou momenty, pro které žiju a na které nikdy nezapomenu!

Brzy budete slavit desetiletku činnosti Denied. Plánujete pro fanoušky něco speciálního?
Zatraceně, ten čas běží strašně rychle! Abych pravdu řekl, vůbec jsem na to nemyslel. Ale samozřejmě, že se to musí oslavit! Možná tím, že se pokusíme vydat nové album co nejdřív!

Já jsem svoje otázky vyčerpal, máš prostor pro svoje závěrečná slova.
Myslím, že je nejvyšší čas, aby si lidi poslechli „Let Them Burn“. Tahle muzika vás díky Johanově zpěvu zasáhne, doufáme, že se vydáme na světové tour a představíme vám skvělý švédský heavy metal!

Savapip             


www.deniedworld.com

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.09.2013
Přečteno: 2607x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09975 sekund.