RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Aitken (THORAX) - Ať už je váš oblíbený styl jakýkoliv, naživo je to nejlepší!

„Thorax povstal z popela nevěřících a slabých kapel, aby sjednotil a upevnil svou sílu a mohl ukout pěkně tvrdý a ryzí kov.“ Dva měsíce za sebou oslavila na výsluní vaší přízně v Metalparádě tahle pražská kapela, která nedávno završila druhý rok své existence vydáním podařeného alba “Proč věštírny mlčí” a následně I natočením videoklipu ke skladbě “Metuzalém”. Slovo si vzal kytarista Aitken.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Thorax blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty z vaší historie považuješ za nejdůležitější? Vím, že členové kapely přišli do Thorax už se zkušenostmi z předchozích působišť, prozradíš, kudy vlastně vedly vaše muzikantské cesty?
Ahoj a díky moc za prostor k rozhovoru! Kapelu v současné době tvoří zpěvák Rex, kytarové duo Aitken a Grep, basák Petr a bubeník Vodka. Jako Thorax jsme se dali dohromady přesně před 2 lety, i když hned na začátku byly ještě nějaké personální kotrmelce a i Vodka se připojil o něco později, tuším až asi za půl roku. Prozatím jsme stihli vydat debutovou dlouhohrající desku „Proč Věštírny Mlčí“, odehrát nějaké ty koncerty a natočit dva videoklipy. Ta zmíněná deska byla prozatím nejdůležitějším momentem pro celou kapelu, nezmiňujeme-li samozřejmě příchody jednotlivých členů :-).
Thorax skutečně tvoří muzikanti, kteří už toho mají docela dost za sebou, ale jednotlivé projekty po mě nechtějte :-). Zaprvé bych je nedal všechny dohromady, zadruhé někteří z nás jisté projekty tají a za třetí je tu Thorax :-) :-).

Docela mě zaujalo konstatování, že Thorax zahájil svojí činnost 1.1.2012. Je tohle datum výsledek nějakého plánování a směřování, nebo je to důsledek předchozí silvestrovské noci :-)? Když jste kapelu zakládali, jaké jste s ní měl ambice a plány, podařilo se vám už dotknout se toho, , co jste si představovali a co je v současné době pro tebe tím největším hnacím motorem?
Je to tak, datum vzniku datujeme k 1.1., ale je to spíš kvůli lepší orientaci, úplně přesně by to muselo být někdy 8. Nebo 10. :-) Nebyl to výsledek horečky silvestrovské noci, spíš plynulý přechod a déle plánovaná akce, jen to zrovna vyšlo na leden :-).
Plány a ambice se průběžně mění s tím jak se vyvíjíme, ale z těch původních se toho podařilo docela dost – ať už stabilizovat sestavu a nahrát reprezentativní desku, tak pravidelně koncertovat a budovat si jméno. To se podařilo a plány jsou teď zase o krůček vyšší, rozhodně bychom se rádi prosadili na festivaly a stabilně na nich vystupovali.
Tím hnacím motorem je samotná muzika. To že mě to baví, chci se pořád učit, vyvíjet, psát nové skladby, koncertovat a vymýšlet další ptákoviny kolem :)

Jak bys charakterizoval váš styl, které kapely jsou vašemu hudebnímu cítění blízké?
Naše muzika se pohybuje na rozmezí klasického heavy a trashmetalu. Rexův vokální projev směřuje spíše k heavy metalu, hudba často sklouzne k trashi a hlavně hrajeme a zpíváme česky. Snažíme se ze všech sil vyhnout zaškatulkování „českej hevík“, protože tahle nálepka vždycky vyznívá dost negativně a myslím že se nám to celkem daří. Takže naše publikum je takové, které má rádo tyto styly v klasické podobě a nepotřebuje k prožitku z koncertu nebo nahrávek milion kudrlinek nebo tisíc smíchaných stylů dohromady.

Aktuálně jste vydali album „Proč věštírny mlčí“. Představ prosím tohle album, jaké na něj máš ohlasy a jaké pocity z něj máš ty sám, jak se na desku díváš s určitým časovým odstupem? A která z písní je tvůj osobní favorit?
Deska obsahuje 12 autorských skladeb, všechny v českém jazyce a jak jsem už nastínil, pohybuje se na hraně klasického heavy a trash metalu. Ohlasy jsou většinou velmi pozitivní až pochvalné :-) Těch negativních je jen pár, naštěstí :-) Desku jsme oficiálně vypustili před více než půl rokem, ale stále z ní mám dobrý pocit a radost. Samozřejmě, některé drobnosti by se daly udělat lépe, ale tak je to vždycky. A můj osobní favorit je samozřejmě celá deska :-) Ale kdybych měl přeci jen vypíchnout, asi by to byly skladby „Metuzalém“, „Předtuchy“ a „Vox Mortis“.

Jak dlouhou dobu považuješ za optimální pro vydání dalšího alba a podnikáte v tomhle směru už nějaké kroky?
Podle mě je optimální doba ve chvíli, kdy jsou hotové a nazkoušené nové nápady, ale časově bych to viděl na 2-3 roky :-) U neprofesionálních kapel, jako jsme my, to může být i jinak, ale tenhle interval je podle mě ideální i pro fanoušky. Rádi bychom příští desku vydali v první polovině roku 2015 a kroky jsme už skutečně podnikli. Posluchači na našich koncertech už mohli slyšet nové 2 skladby, před dokončením jsou další 2 a do léta bychom ještě 2 rádi přidali.

Předpokládám, že ze svých předchozích působišť máš i nějaké zkušenosti s prací ve studiu. Bylo pro tebe nahrávání „Proč věštírny mlčí“ něčím specifické a jedinečné? A máš radši práci ve studiu nebo živé koncertování?
Máš pravdu, v několika studiích už jsem byl, na pár deskách se podílel, ale tohle bylo skutečně jiné. Ať už rozpočtem a tím pádem daleko větší zodpovědností, tak tím, že jsem si na nahrávání bral dovolenou a skutečně jsem byl 10 dní vkuse zavřenej ve studiu a celý den pracoval :-) Navíc spolupráce s Vladimírem Budíkem, v jehož studiu jsme nahrávali, byla perfektní. Sedli jsme si i lidsky a byla to i velká porce zábavy. Bydleli jsme asi 50 metrů od studia, ve vesnici kde hospody zavírají v 10 hodin večer, takže jsme od práce nebyli absolutně rozptylováni a užili jsme si spoustu legrace. Ale i přesto to nikdy nebude lepší než živé hraní, kde to dýchá adrenalinem a člověk má od publika okamžitou zpětnou vazbu. Navíc nikdy nemůže předpovídat, co se zrovna ten konkrétní koncert stane :-).

Jak velký význam přikládáš textům, jaká témata vás zajímají, nakolik se v nich odrážejí vaše vlastní pocity a prožitky?
Jsem rád, že jsi položil tuhle otázku. Podle mě je totiž text stejně důležitý jako hudba a melodie a zvlášť v mateřském jazyce. Ono totiž podle mě není v Češtině tak jednoduché napsat solidní text jak by se mohlo na první pohled zdát. Rozhodně těžší než v Angličtině, za kterou se podle mě hodně kapel schovává. Vážím si proto každého, kdo dokáže psát pěkné české texty, ať už je to folkový muzikant, nebo třeba můj téměř vzor – Aleš Brichta. Na téma textů bych dokázal diskutovat hodiny :-).
Osobně si na textech dávám hodně záležet, někdy méně úspěšně, někdy více, to ať posoudí posluchači :-) A samozřejmě se v nich odrážejí i osobní pocity, zkušenosti, názory. Ne vždy je to na první poslech zřejmé, ale je to tam :-) Texty k desce „Proč Věštírny Mlčí“ jsou povětšinou o negativních věcech, ale je tam vždycky záblesk toho pomyslného světla na konci tunelu. Hodně mě baví nadpřirozeno, horory a temná stránka lidské mysli, ale i spousty dalších témat. Někdy mám prostě jen chuť napsat o konkrétním člověku nebo věci, nebo zkusit vymyslet příběh, nic víc v tom není :-).

Thorax mají aktuálně venku klip ke skladbě „Metuzalém“. Proč padla volba právě na tuhle skladbu, jak jste si užili práci na klipu a za jak důležitou považuješ prezentaci formou videoklipu.
„Metuzalém“ jsme zvolili ze dvou důvodů – zaprvé podle reakcí publika na koncertech a za druhé proto, že „Metuzalém“ je zrovna textově písnička, která si přímo říká o příběh. Natáčením jsme se chtěli hlavně pobavit, což se povedlo, se všemi zúčastněnými jsme si to pořádně užili a byla velká legrace. Chtěli jsme ho dát zároveň i fanouškům jako dárek a prostě si vyzkoušet tohle odvětví. Nemyslím si že by video mělo nějaký zásadní vliv na úspěšnost nebo neúspěšnost kapely, zvlášť když dostat ho do televize je v dnešní době téměř nemožné. Ale zase díky dostupnosti youtube i samotné možnosti natáčení by byl hřích tenhle kanál nevyužívat a nedat si na tom pořádně záležet.

Jak jste na tom s živým koncertováním, kde je možné vás v dohledné době vidět?
Koncerty jsou kořením všeho :-) Bez nich by nás to nebavilo, a tak se snažíme hrát jak jen to jde. V březnu máme v plánu 2x vystoupení v Praze a pak v Lovosicích. Na dalších termínech pracujeme, ale jisté je zatím vystoupení na Jičínském Festivalu 7.6. a na Moto Metal Festivalu na Těrlické přehradě o týden později. Podrobnosti se každopádně všichni posluchači dozvědí vždy včas na našem Bandzone profilu :-).

Co pro tebe bylo z pohledu muzikanta i fanouška top událostí 2013 (koncert, festival, album apod.) a proč?
Těžko jmenovat jednu událost.. Patřím k těm, kdo koncerty a festivaly navštěvuje celkem hojně a stejně tak sleduje nové desky, takže je to těžké.. Ale možná bych jmenoval z pozice kytaristy vystoupení Yngwie Malmsteena na Masters Of Rock. Vidět jeho by měl asi každý kdo si myslí, že umí na kytaru :-) A to jak se popasoval s technickými problémy (možná i neschopností osobního servismana) a vystupoval jako osobnost mě více než mile překvapilo. Žádné nafoukané obličeje, otrávené pohyby, gesta superstar, nic z toho se nekonalo, naopak energická a zábavná show. To bylo pro mě hodně příjemné poznání.

A teď už jen závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se Tě na to zeptal :-)
Já myslím, že už jsem tady plácal játra víc, než je zdrávo, takže jen ještě jednou poděkuji za prostor pro rozhovor za kapelu Thorax a všem čtenářům bych chtěl vzkázat: Neseďte doma u FaceBooku a youtube a choďte na koncerty! Ať už je váš oblíbený styl jakýkoliv, naživo je to nejlepší!

Savapip             


Bandzone Thorax

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.03.2014
Přečteno: 3048x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
live ThoraxSpousta z nás má...16. 07. 2014 13:10 Roman


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09166 sekund.