CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MANTHAS - Jedeme si po svých kolejích a ostatní nás nezajímá

Wayne je člověk, se kterým vždycky rád pokecám. MANTHAS jsou kapela, kterou si vždycky rád poslechnu. Momentálně tahle parta chystá své druhé album „Neverland“ a do toho jim odešel kytarista Andreas. Pádný důvod pro rozhovor...

Zdravím tě chlape, nedávno vás opustil kytarista Andreas. Co ho k tomu vedlo?


Zdravím taktéž. Rodinné záležitosti a věci kolem toho. A možná si také uvědomil, že takhle už dál pokračovat nemůže.



Přišlo rozhodnutí z nenadání nebo bylo "něco cítit ve vzduchu"?


Já myslím, že z nenadání. Ale je to logické, nemá cenu přece nikoho přemlouvat.



Takže jste se o to ani nepokoušeli?


Ne ani v nejmenším. Nemělo by to cenu. Jen s námi odehrál ještě dva nasmlouvané koncerty.



Náhrada se ještě nenašla?


Ne, zatím je tahle záležitost otevřená. Když se nikdo nenajde, pravděpodobně budeme pokračovat ve třech. Jiná možnost není.



Měli jste aspoň někoho v měřítku?


No konkrétně asi dva lidi. Jeden nám nakonec řekl, že je to na něj moc složitá muzika, což dost dobře nechápu a druhý se na to nakonec vybodnul. Je to potíž s těma lidma. ha,ha



No tak snad se po tomto rozhovoru někdo ozve... Co jinak nového v táboru MANTHAS? Co nové CD?


Pracujeme na nových skladbách.Ted přes léto jsme si dali koncertní pauzu, už nechceme hrát pořád donekonečna skladby z prvního CD. Je čas makat na novém materiálu, uvidíme kolik se nám podaří sehnat peněz, ale snad tak na podzim by mohlo nové CD spatřit světlo světa.



Pokud vím, tak stejná situace v jaké jste teď, byla i před vydáním debutu...


Vlastně hodně podobná. Jenže tenkrát kytarista odešel v době, kdy jsme už měli zamluvený termín ve studiu. Takže teď nás tolik netlačí čas. Ale rozhodně už to chce nějakou novou krev a dobrého muzikanta a hlavně člověka, co to s námi vydrží.



Neberou vám tyhle personální změny trošku síly?


No kdysi jsem snil mít od začátku v kapele stejnou sestavu jako je tomu například ve Slayer, ale to musí být velká náhoda. Dneska už to tolik neřešim, pokud ten člověk umí hrát a lidsky je v pohodě, tak s tím nemám problém.



Myslím, že je čas na otázku, jak zpětně hodnotíš váš debut... Přece jenom už uběhla nějaká voda a jistě sis ucelil svůj názor..


Myslím si, že na debut jsme odvedli slušnou práci, i když dnes bychom třeba některé věci udělali jinak. Strašně nám na tomhle cd záleželo, dali jsme do toho maximum.To cd stálo spoustu námahy a spoustu peněz, které jsou samozřejmě nenávratně v prdeli a asi jen pár lidí si vzpomene, že jsme kdy něco vydali. V tomhle směru si nedělám žádné iluze. První dva recenzenti tomu hodili škatuli DEATH- "Leprosy" nebo "Spiritual Healing" s trochou severu a ostatní to jen kopčili. Ale asi je to logické, tenkrát jsme kapelou DEATH doslova smrděli...



Můžeš prozradit, jak se deska prodávala?


Mohlo to být lepší. Něco se prodalo v distru po koncertech, pár desítek kusů se dostalo i do krámů, kde jsme upláceli prodavače cigárama, aby nám to vůbec na krám vzali a spousta kusů cd se odeslalo do firem na ukázku.Myslím,že pár desítek máme ještě v krabici ve zkušebně.



Do firem na ukázku... Úspěšně?


No úspěch to byl každopádně. Ozvali se asi jen čtyři ze zhruba třiceti oslovených s tím, že mají momentálně plný plán, ale pokud pošleme příští cd, tak se uvidí.No říkám, úspěch jako prase.ha,ha



Takže se dá čekat, že další placka bude opět ve vaší režii..


Samozřejmě, jak jinak. Ale třeba zase pomůže sponzor. Uvidíme, jak se mu bude materiál zamlouvat



V jakém duchu bude vlastně nový materiál? Kdysi jsi mi něco říkal o totální řežbě ve stylu The Return od Bathory...


Jo myslím, že vím na co narážíš, ale koho by dnes taková deska zajímala.
Máme poměrně jasnou představu, v první řadě bychom se rádi vyvarovali prvků Death Metalu.
Já jsem už dost unavený z toho žánru a jen ten fakt, že bez mála dvacet let se na tom nic nezměnilo, mě nutí k zamyšlení. Myslím na Death Metalu jako takovém. Zaběhnutý model, kde se nic nezměnilo. Nechceme už dělat nic v tom duchu a mám dojem, že jsme vlastně nikdy nedělali. Za což jsem dneska hodně rád.



Ale v očích většiny lidí jste death metalová kapela. Ostatně i já se k tomu přikláním, i když znaky klasického thrash metalu jsou evidentní. Ale tak to bylo i u většiny kapel, když death metal začínal...


Asi ano, to je pravda. Já jsem měl spíše na mysli u předešlé otázky takové to "Death Metal Made In USA".
Nová deska "Neverland" bude jiná. Pro někoho asi diametrálně odlišná od toho, čemu jsme se věnovali na desce první.Nechceme tohle řešit, budeme dělat muziku, která baví především nás.



Takže Cannibal Corpse nejsou tvoje srdcovka?


Já jsem měl tu kapelu kdysi hodně rád. Bylo to něco nového, do té doby nikdo takhle nehrál nebo nikdy se tolik neprofláknul. Je fakt, že jsem je viděl naživo ještě s Barnesem a bylo to super "Bleeding" dodnes považuji za vrchol jejich práce.
Pak už mi ta alba přišla velice podobná, už tak trochu vykrádali sami sebe, ale zase na druhou stranu se není čemu divit po tolika letech.
Někdo na tuhle kapelu nedá dodnes dopustit a to je dobře. Je pravdou, že udali směr.



Nedá mi to, abych se nezeptal na nedávno proběhlé volby...


Jo, já u voleb byl, volil jsem ODS. Nemyslím, že by to byl až tak zásadní krok,ale Stalinův pohrobek Paroubek je myslím tak velkou hrozbou pro tenhle stát, že každý kdo má rád demokracii a svobodu, by měl zapřemýšlet.
Kdyby Paroubek a jeho "strana" vyhrála volby, spojí se okamžitě s bolševiky a v tu chvíli já balím kufry a mizím kamkoliv.



Nemáš přesto pocit po momentálních tahanicích, že je vlastně jedno, kdo volby vyhrál?


Přesně tak, je to patová situace a stejně se to opět vyřeší kompromisem, aby byly všichni korytáři spokojeni.Takže volby nevolby, je to vlastně jedno.Od desíti ku pěti a hlavně rychle!



Zmínil jsi sbalení kufrů. Něco takového prohlásil i třeba Aleš Brichta. Kam by vedla tvoje cesta, kdyby ses opravdu rozhodl někam zmizet?


Bavili jsme se o tom s bubeníkem, který má v Anglii tetu. Už mu několikrát říkala, aby tam zůstal, že by mu se vším ze začátku pomohla. V září jsem pozvaný i já, takže třeba tam. Ale teď je ještě brzo o něčem takovém přemýšlet. Stačí mi vědomí, že by tady byla ta možnost.



Hodně čechů poslední dobou básní o životě v Americe. Co ty na to? Láká tě "země snů"?


Ne tak to ani v nejmenším! Mám dojem, je to samozřejmě jen můj názor, že američané mají stejnou mentalitu jako rusové a to je jeden z faktorů, proč se nikdy nemohou snést.
Amerika mě nikdy nelákala, myslím, že lidé tam jsou řízeni a navigováni systémem už od narození.
Není to zdaleka takový ráj, jak si asi všichni myslí. Já bych tam žít nechtěl, ale třeba pár dnů v rámci nějaké dovolené, to si umím představit



A co třeba malé zapadlé městečko? Country, sláma, pohoda?


No tak to je asi taky to poslední, co bych v životě chtěl. Já mám rád noční život, potřebuju cítit cvrkot a třeba už jen na chalupě se mi špatně usíná. Ale když to má někdo jinak, je to taky v pořádku. Každopádně já jsem městský člověk.



Takže usuzuji, že Praha ti zcela vyhovuje...


Jo,tady jsem naprosto spokojený.



Slyšel jsem, že v Praze je mezi kapelami velká konkurence a dost kapel na sebe hází špínu...


No asi takhle. Občas mám podobný dojem, ale neřekl bych, že je to pouze součástí Prahy. Někdy se nám stalo, že na nás lidi blbě reagovali, jen kvůli tomu, že jsme "pražáci zkurvený", teda podle jejich slov.
Mně tohle pořád připadá, jako že podobný vypatlanci maj komplex, že bydlí na malém městě. A to že to jsou chováním burani a smrděj od hnoje, za to mi přece nemůžeme. Mám dojem, že lidi z mimopražskejch kapel si myslí, že v Praze je to jeden velký rockový klub.
Takže popravdě: V Praze jsou pouze dva rockové kluby, vlastně jeden RC Kain, protože ten druhý Hellś Bellś je rockiń pub, kde se ale dají taky pořádat koncerty.
Ostatní kluby jsou všechno, jen ne rockové a uspořádat tam koncert je kolikrát velké dobrodružství. Vím o čem mluvím, za těch pět let co aktivně koncertujeme, jsme se kolikrát spálili. Takže my využíváme nabídky dvou výše zmiňovaných zařízení a hlavně RC Kain, kde jsme vlastně doma a kde zvučí i náš zvukař Ivo Pavlíček.
A konkurence? Je to spíš taková hra malých dětí, kdo je tvrdší.To je mi vždycky hodně k smíchu. Teď to bude znít asi hodně nafoukaně, ale my nemáme s žádnou kapelou "družbu". Jedeme si po svých kolejích a ostatní nás nezajímá. Ale třeba TORR, to je jediná čs.kapela, ke které vzhlížím dodnes.



Já bych řekl, že konkurence je jednoduše všude. Občas největší špínu na kapelu hází její kolegové, kteří prostě nemůžou překousnout větší úspěch. To mi přijde docela hnusný... Na druhou stranu, menší závist je možná v každém z nás...


Nevim, já si dovolím tvrdit, že tuhle vlastnost nemám. Myslím, že ten kdo závidí, užírá sám sebe a to je hloupost.



S jakými kapelami se vám vůbec nejlíp hraje a se kterou už nechcete mít nikdy nic společného?


Tak tahle otázka by byla asi na dlouho. Rádi jsme se vždycky potkávali například s česko-rakouskou death metalovou sebrankou Deprešion. Málokdo toho dokázal vychlastat tolik,co oni.ha,ha.
Ale vážně, pohodoví lidi, na nic si nehráli a jejich kytarista Dany nám potom pomáhal s produkcí našeho cd.
Pokud vím, tak v současné době jsou na bodu mrazu a Dany hraje v českých Bad Face, kde společně s ním účinkuje i ex krabathorovský Skull.Upřímný nářez, tak jak se mi to líbí. No a s kapelami, se kterými už bychom se raději nepotkali je pěkná řádka.na jména si samozřejmě vzpomenu,asi na všechna,ale nemá cenu tady nějak jitřit rány.



Co momentálně doma drtíš v přehrávači?


Já teď hodně poslouchám Soulfly, byl jsem tady na nich a byl to jeden z mých nejlepších koncertů.
Pak Prodigy a Slayer.Těším se na jejich nové cd.



Jo, to já se též těším... 6.6. byl den Slayer. Fanoušci se měli vykašlat na práci a celý den poslouchat Slayer. Věděl jsi o tom?


Jo, doneslo se to ke mně. Tahle kapela je pro mě tou nejlepší na světě! Dle mého soudu neexistuje naživo lepší squadra! Miluju všechna jejich alba.Zrají jako víno, čím starší, tím lepší!



Chceš ještě něco sdělit čtenářům na závěr?


Myslím, že ani ne.Snad jen, ať se drží sami sebe a svých názorů a ať se nikdy nenechají nikým ovládat!



Venca Votruba             


www.manthas.cz
foto: Karel Fait a archív kapely

MANTHAS - Někde uvnitř mi puká srdce,když se dívám do zítřku (rozhovor)
MANTHAS - Declaration Of Decadence (recenze)


Vydáno: 18.07.2006
Přečteno: 3122x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11992 sekund.