DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAM EVIL - Dragonslayer

Ach ti draci… Vzpomínám na situaci, jak zhruba někdy v období, kdy vyšlo výborné album „Dragonslayer“, si při probírání nové várky v půjčovně cédéček kamarád nešťastně posteskl, kdo že se v těch dragonech, poletujících na metalových albech, má vlastně ještě vyznat. Oblíbené téma spolehlivě zafungovalo i na prvotině švédských Dream Evil, i když díky kvalitě svých skladeb ho k tomu, aby zaujali širokou fanouškovskou rodinu, primárně nepotřebovali. Jejich výhodou totiž byla jasná vize, láska k heavy metalu, silná sestava a zkušenost.

Za vznikem kapely stál kytarista Fredrik Nördström, který při provozování svého studia Fredman a produkční práci na albech Arch Enemy, Dark Tranquility, Dimmu Borgir, Hammerfall, či In Flames nosil v hlavě myšlenku rozjet vlastní hudební podnik. Poté, co se při své prázdninové cestě po Řecku potkal s kytaristou Gusem G. (Mystic Prophecy, Firewind), se začal na svět klubat základ Dream Evil. Poté, co Gus G. Fredrika nepřesvědčil o tom, že by se měl zpěvu ujmout sám, dioplnil tuhle famózní kytarovou dvojici zpěvák Niklas Isfeldt, kterého Fredrik vylovil ze skladiště paměti díky předchozí spolupráci s Hammerfall na jejich debutu (pikantní je, že Niklas se údajně z počátku bránil tomu podepsat vydavatelskou smlouvu a koncertovat s Dream Evil). Největší eso ulovili Dream Evil v podobě světoběžníka u bicích Snowyho Showa a kvinteto doplnil basák Peter Stalfors. Od vydání debutu v tomhle složení Dream Evil vydrželi sice jen tři roky, s ohledem na věhlas, spojený se jmény Snowyho Showa i Guse G., se dalo trochu předpokládat, že tahle sestava nevydrží na věky. Zzároveň se jednalo o nejplodnější (a vlastně i nejúspěšnější) období kapely, ve kterém vznikla tři alba, z nichž dvě si zaslouží místo v metalové síni slávy.

Jedním z nich byl právě debut „Dragonslayer“. Dream Evil se na něm představili jako plně vyzrálá kapela se schopností našlapat desku spoustou výborných skladeb. Silnější první a víc heavíkovější polovina, lyricky propojená tématem rytířů a draků, nabídne velice vzdušnou a heroičnem provoněnou muziku. V jednom z rozhovorů tuto část desky Fredrik charakterizoval jako malý zhudebněný film, plný nezbytných metalových klišé, s čímž lze naprosto souhlasit a jedním dechem k tomu dodat, že právě tohle je parketa, která Dream Evil dokonale sedí. Od majestátně zpěvné „Chasing The Drago“ s parádními sbory a silným kytarovým sólem, velmi šťavnatým klávesovým ochucením, vzrušující atmosférou a příjemně ostrým, ale přitom velmi nenuceným a civilním Isfeldtovým zpěvem, přes poetický úvod v „In Flames You Burn“, který se vzedme do velice akční a přímočaře našlápnuté jízdy, přes siláckou „Save Us“ s krásně klišovitým sloganem „You got to fight, Kill Em All!“ , melodickou „Kingdom Of The Damned“ a nažhavenou riffovou sypačku „The Prophecy“ album vyletí k jasném vrcholu v krásně bobtnajícím hrdinském eposu „The Chosen One“. Tto košatění z posmutnělého vybrnkávání do podmanivého patetického nápěvu je ohromující! Sílu Dream Evil neztratí ani v romantické piánovce „Losing You“, od „The 7th Day“ se do jejich výrazu přidá trocha syrovosti a neohebnosti, aby do nejvýraznějšího kousku druhé poloviny alba „H.M.J.“ stříkli slušnou dávku rock´n rollu, i přes to, že ve sloganu kapela vzývá heavymetalového Ježíše.

Úžasně silný debut. A že v Dream Evil panoval tvůrčí přetlak, se dalo usuzovat z toho, že mezi vydáním „Dragonslayer“ a následné „Evilized“ uběhlo pouhých šest měsíců…

Savapip             


FB DREAM EVIL

YouTube ukázka - The Chosen Ones

Seznam skladeb:
1. Chasing the Dragon
2. In Flames You Burn
3. Save Us
4. Kingdom of the Damned
5. The Prophecy
6. The Chosen Ones
7. Losing You
8. The 7th Day
9. Heavy Metal in the Night
10. H.M.J.
11. Hail to the King
12.Outro

Sestava:
Niklas Isfeldt - zpěv
Fredrik Nordström – kytara, klávesy
Gus G. - kytara
Peter Stålfors - baskytara
Snowy Shaw - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 46:18
Label: Century Media Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2002 – DragonSlayer
2003 – Evilized
2004 – The Book Of Heavy Metal
2006 – United
2010 – In The Night
2017 - Six

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.01.2021
Přečteno: 2794x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vím o větší...11. 01. 2021 1:09 minstrell
díky všem za...10. 01. 2021 7:58 Savapip
Dream Evil je...10. 01. 2021 5:42 minstrell
Urcite vynikajici...7. 01. 2021 16:09 adrian
Přiznám se, že...7. 01. 2021 0:06 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11081 sekund.