ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VIA MISTICA – Under My Eyelids

Máte rádi podzim? Donedávna to bylo mé nejneoblíbenější roční období. S přibývajícími šedinami a mohutnějícím stabilizátorem v oblasti pasu postupně přicházím na chuť ukryté kráse příjemně obyčejných, zasmušile uplakaných dnů s posmutnělou atmosférou, kdy s posledním zábleskem hřejivého slunce ještě pomrkává optimismus a naděje, než se pomalu, ale jistě uloží k zimnímu spánku. A přesně touhle atmosférou na mně dýchlo třetí album polských gotiků Via Mistica.

Pro vyjádření mých pocitů z alba „Under My Eyelids“ je tím nejtrefnějším výrazem pojem „příjemný“. Via Mistica nejsou žádní objevitelé, pevně se drží odkazu starých Theatre Of Tragedy, včetně určité podobnosti ve výrazu frontmanky Kaśky s bývalou divadelnicí Liv. A tak z alba proudí jistota gotického doom metalu, v pomalejším nebo středním tempu s uslzenou atmosférou, výrazným (a hodně povedeným) ženským vokálem, přibarveným v občasných vlnách kontrastním mužským hlasem, pohybujícím se od čistých poloh až k deathovému huhlání. Obyčejné konejšivé melodie s potemnělou náladou a zasněným rozjímáním, zabalené do standartního gotického vzorce, který Via Mistica oživí využitím violencella i svého rodného jazyka.

Příběh, odehrávající se kdesi po očními víčky, má jednu výraznou hlavní hrdinku. Zpěvačku Kaśku, která ve volných chvílích, kdy nečaruje s hlasivkami, se alespoň mazlí se smyčcem. Svým příjemně zabarveným hlasem, spolehlivě se pohybujícím z polohy sytého spodního toku až do tenoučké výškolapky, stoprocentně odtáhne celé album, aniž by začala nudit. Z mužských hlasových pomocníků se mi daleko více zamlouvá hlas hostujícího Kamila Budziňského, jehož hrubý a přitom čistý vokál velice výrazně přichutí Kaščin sytý zpěv. Chropot kytaristy Marka už příliš zapadá do standartních postupů alá „Beauty And The Beast“ a zdaleka tak nevynikne jako přirozenost Kamila.

Album otevírá, na úvod poměrně netradičně zařazená, skladba nepocházející z pera kapely. Soundtrackové téma ze série „Twin Peaks“, pomalý uklidňující klávesový motiv s křehkou Kaśkou je příjemným startem. A potom už se začíná snít („pod mými očními víčky, ve stínu řas, je země mých trpkých nadějí…“), dojatě utírat slzy a truchlit v mysticky mlžném oparu podle osvědčených potemnělých formulí. Konzervativní přístup kapely se s rostoucí stopáží odráží v určité podobnosti skladeb, která nenudí, ale je vcelku snadno odhadnutelné, kudy a kam se budeme ubírat. A tak jako světlo v temných časech působí obě skladby, odzpívané v mateřštině Via Mistica, pitvořivá pohádka se špatným koncem „Fairy Tale“ („nevěř tomu, co říkám, protože když spíš, vlévám jed do tvých snů“), postavená na kontrastu tajemného klávesového motivu a jednoduchého kytarového vybrnkávání, přichucená poťouchlým pochechtáváním, koňským ržáním i odbíjením zvonů a závěrečná, smyčci ozdobená, nenápadná „Reflected In My Last Tear“. Sakra, proč je tak těžké pro Slovany prosadit se ve světě v rodném jazyce, když tady ta polština zní naprosto úchvatně? Ta největší perla na albu, která trochu popírá mé předchozí tvrzení o sklouzávání do podobnosti, se nachází u konce. Riffová, agresivní a drzá skladba „Parallel Mind“, s duetem Kaśky a Kamila, plná života i šílenství.

K mnou tolik oblíbenému tématu tradičně dodávám, že až na výjimky mi je (opět) milejší povedené čerpání z historie, než (občas) nepovedené experimenty. Nad albem „Under My Eyelids“ staromilci zajásají a experimentátoři nejspíš znuděně uzívnou. Pro (nás) ostatní bude tahle obyčejně neobyčejná náladovka něčím, bez čeho si sice život dovedeme představit, ale s čím příchuť barevně ubrečeného podzimu (případně jiných melancholických příležitostí) bude ještě intezivnější a smyslnější.

Savapip             


viamistica.rockmetal.art.pl

Seznam skladeb:
1. Into The Night
2. Dream I: Under My Eyelids
3. Never
4. Dream II: Edge Of Light
5. Dream III: My Eternal Home
6. Dream IV: Secret
7. Dream V: Beside You
8. Dream VI: Faity Tale
9. Dream VII: She's Dead
10. Fearless
11. Dream VIII: Manolis
12. Dream IX: Danse Macabre
13. Dream X: Parallel Mind
14. Dream XI: Believe
15. Dream XII: Reflected In My Last Tear

Sestava:
Kaśka Polak-Kozlowska - zpěv, violoncelo
Marek Przybylovski – zpěv, kytara
Marcin Sidz - kytara
Jarek Jefimiuk - baskytara
Jarek „Rycho“ Ryszkiewicz - klávesy
Adam Radziszewski – bicí

Rok vydání: 2006
Stopáž: 57:13
Studio: Studio Hertz
Label: Metal Mind Productions
Země: Polsko


Vydáno: 31.07.2006
Přečteno: 2954x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09173 sekund.