PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARK TRANQUILLITY - Moment

„Fiction“, „Construct“, „Atoma“ a teď „Moment“. Švédští pionýři melodického death metalu Dark Tranquillity si libují v jednoslovných názvech desek a pojem „Moment“ může znamenat strašně hodně věcí. Novinka je pro kapelu dvanáctou řadovkou a nabídne stejný počet skladeb.

Album začíná singlovou „Phantom Days“, která je ideálním otvírákem. Zní jako klasičtí Dark Tranquillity v dobré formě. Což ostatně platí pro celou první čtvrtinu nahrávky. Kapela sází na rychlejší tempo a kousavé songy. Kdo očekával nějaké experimenty, bude zklamán. Dark Tranquillity vědí, v čem jsou dobří a tak se toho také drží. S „The Dark Unbroken“ poprvé deska zpomalí a místy se zcela ponoří do gotických vod. Klávesy jsou výraznější než v předešlých skladbách a především poprvé na albu se Mikael Stanne rozezpívá čistě. Podobně pokračuje i „Remain In Unknown“, jen s tím rozdílem, že sloky jsou zpívané čistě a refrén growlem. Skladba má ještě větší příklon k doom metalu než předchozí kousek. Nijak zvlášť to ale nepřekvapí, stylově podobných kousků má kapela celou řadu.

Melodický prostředek alba završí jeden z vrcholů alba „Standstill“. Zní jako rozumný mix gothic a death metalu. Nejvýraznější zde jsou melodie, díky nim skladba připomíná období desky „Fiction“. Naprosto okouzlí nesmírně chytlavý refrén a Mikael zde předvádí jeden ze svých nejlepších výkonů. „Ego Deception“ správně přitopí pod kotlem, neboť ve slokách zní téměř thrash metalově. Možná škoda, že kapela skladbu nenechala celou v této ostré rovině. Refrén je opět čistě zpívaný a celkově potvrzuje fakt, že „Moment“ je jedna z nejmelodičtějších desek kapely. To ale neznamená, že by byla i „nejměkčí“. Spíše víc sází na kontrasty a změny nálad. Právě střídání kousavějších a melodičtějších pasáží je jednoduchý, ale fungující dramaturgický tah. „Eyes Of The World“ nabídne výraznější klávesy a znovu trochu brnkne na gotickou notu. Nemusíte se však bát, stále jsou to Dark Tranquillity každou notou. „Failstate“ je výborná především z dramaturgického hlediska. Kapela chce znít pestře a variabilně, po melodičtějších písních nabízí tvrdou pecku, která má za úkol vás rozhýbat k headbangingu. „Empires Lost to Time“ překvapí poměrně veselou a pozitivní melodií v úvodu. Skoro jak kdyby začala hrát nějaká speed metalová grupa. Jenže song je ryze melo-death metalový. Ústřední melodie je ovšem nesmírně chytlavá a ihned se uhnízdí v paměti. Konec alba obstará zasněná „In Thruth Divided“. Hudba osciluje mezi temnou gotikou a doom metalem. Nejmelancholičtějším prvkem je Mikaelův zpěv, který skladbu povyšuje na jednoho z favoritů desky. Jedná se o krásnou emotivní tečku za celou nahrávkou.

„Moment“ je pestré album. Nabídne ryze melo-death metalové kousky, i ty více gothic metalové, či dokonce doomově laděné. Deska ničím nešokuje, přesto je album velice zábavné a plné skladeb s hitovým potenciálem. Posun je znát především v dosud snad nejlepším pěveckém výkonu Mikaela Stanneho, ale také ve zvuku kytar, které jsou při bližším poslechu velice nápadité a zní skvěle. „Moment“ sází více na melodičnost, a co je nejdůležitější, poslouchá se vážně parádně.

Tomáš Marton             

Dvanáctá řadová nahrávka švédských pardálů Dark Tranquillity okouzlila něhou v Mikaelově čistém zpěvu, jejíž odzbrojující křehkost zde dosahuje nejvyššího vrcholku, na jaký jsme se kdy u těchto Švédů mohli vyškrábat. O tom, že Mikael Stanne vypiloval své hlasivky k dokonalosti, se můžeme přesvědčit v hladivém refrénu výrazně melodické a nebezpečně chytlavé „Standstill“ či v jemném refrénu emočně nejhlubšího a nejsilnějšího štychu desky „The Dark Unbroken“, který na sebe ve finále vezme deathovou podobu a jenž leckterou melancholickou duši nenásilně rozerve a krásně rozesmutní. Naopak bez kotle zádumčivosti se obešly „Transient“ či „Failstate“. Zatímco „Failstate“ příjemně kouše a má potenciál udělat deathový svinčík (ač ne tak pořádný jako minule nekompromisnější a důraznější sekanice „The Pitiless“), stále dokola opakující se výrazný motiv harmonických kytar v hravém refrénu prvně jmenované už tak nabroušený a odměřený není, až tu bojuji se závanem určité dávky vlezlosti (přitom náběhy kytar na onen refrén fungují parádně). Snahu o nátlak projevuje i „Ego Deception“, jenže jakmile do ní vtrhne klidná pasáž, opatřená čistým zpěvem (zrovna této skladbě neprospívá), slušně rozjetá hladovost je rázem v čudu. Nemohu se ubránit vzpomínce na předešlou „Atomu“ a na její pestrou barvitost, jejíž záře mě oslnila více než paprsky „Moment“. Byť se nová deska pyšní nejlepšími pěveckými výkony, nechybí jí pěkné kytarové vyhrávky a melodie, a má pár výčnělků jako „Standstill“ nebo „The Dark Unbroken“, bezproblémově zapamatovatelných porcí, k nimž se chtělo nespočetněkrát vracet, bylo na „Atomě“ víc, a proto se obávám, že „Moment“ zabaví na moment a poté v bohaté diskografii jedněch z nejproslulejších průkopníků göteborské melodeathové scény zapadne.

Peťulín 7/10

www.darktranquillity.com

YouTube ukázka - The Dark Unbroken

Seznam skladeb:
1. Phantom Days
2. Transient
3. Identical to None
4. The Dark Unbroken
5. Remain in the Unknown
6. Standstill
7. Ego Deception
8. A Drawn Out Exit
9. Eyes of the World
10. Failstate
11. Empires Lost to Time
12. In Truth Divided

Sestava:
Mikael Stanne - zpěv
Christopher Amott - kytara
Johan Reinholdz - kytara
Anders Iwers - baskytara
Martin Brandstrom - elektronika, klávesy
Anders Jivarp - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 41:08
Label: Century Media Records
Země: Švédsko
Žánr: melodický death metal

Diskografie:
1993 - Skydancer
1995 - The Gallery
1997 - The Minds I
1999 - Projector
2000 - Haven
2002 - Damage Done
2005 - Character
2007 - Fiction
2010 - We Are the Void
2013 - Construct
2016 - Atoma
2020 - Moment

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.11.2020
Přečteno: 4973x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9/10Novinka je...23. 11. 2020 11:28 Ivos


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08736 sekund.