CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Re Audi: Skus si vypočuť posledný album...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Ve své době jsem spor " o Citron" dost sledoval a...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
ale predmetem svaru nebylo kdo ma nebo registraci...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To nerozporuju, ale pořád se bavíme jen o nějakém...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Parizek celou dobu kapelu tahnul a smeroval,...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARKANE - Inhuman Spirits

Před dvaceti lety existoval trojlístek švédských kapel, o kterých se říkalo, že jsou budoucnost metalu. Psalo se o nich jako o neo-thrash metalových skupinách, ačkoliv každá hrála trochu jinak. Soilwork, The Haunted a Darkane. Nejdále to dotáhli Soilwork, kteří se stále těší velkému zájmu a úspěchu. Byli vždy nejměkčí, ale zároveň nejblíže melodickému death metalu. Postupně se výraz kapely vyvinul trochu jinam. The Haunted byli nejhrubšími a nejblíže klasickému thrash metalu. Ačkoliv měli dobře našlápnuto, trochu ubrali z kvality, poslední desky se jim příliš nepovedly a zájem o ně zdaleka není takový jako dřív. Darkane technicky a rychlostně převyšovali obě bandy a výrazem byli někde mezi. Hodně extrémní, ale stále dost melodičtí. Přesto se z nich nestala komerčně úspěšná kapela a poslední roky to vypadalo, že se nad nimi zavře voda.

Naštěstí tu je novinka „Inhuman Spirits“, celkově sedmá řadovka Darkane. Na přelomu milénia vydávala kapela desky pravidelně, po „Demonic Art“ z roku 2008 přišlo o pět roků později album „The Sinister Supremacy“ a pak na devět let bylo ticho. Novinka "Inhuman Spirits" vyvolávala otázku, zda se kapela vrátí se vší parádou nebo „jen“ naváže na ne úplně povedenou předchozí desku. Jakmile se rozezní titulní skladba, je jasné, že to je přesně ono! Darkane jsou v nejlepší formě a přináší vysoce rychlostní a technický thrash metal, kterému nechybí řezavost, stejně jako melodie a pořádný kotel energie. Zpěvák Lawrence šel od minulého alba nahoru, řev, čistý zpěv i growl se mu daří výborně. Vše se odehrává v ohromné rychlosti a zpomalí pouze hitový refrén. Extrém versus chytlavost vychází jako povedená remíza.

K Darkane patří i melodický death metal a „Awakening“ prozradí, že si Švédové subžánr ochočili více než dřív. Song se valí jak buldozer a místo rychlosti nabídne brutalitu, kterou podporuje Lawrencův nečekaně sytý growling. Kytarové riffy řežou jak nejostřejší pila. Thrash a death metal jsou v symbióze a opět nechybí pořádná dávka melodií. Pod kotlem pořádně zatopí „Embrace The Flames“, jež thrash a death kombinuje s brutální rychlostí a nasazením. Rytmus se každou chvíli mění a Darkane nedovolují slevit v pozornosti. Tu si často bere bubeník Peter Wildoer, jehož divoký a přitom vysoce technický styl hry na bicí vás uzemní. Album střídá svižné songy s těmi hyperrychlými a neslevuje z energie.

Na epičtější strunu zabrnká nejdelší skladba „The Quintessence Of Evil“ jež má téměř šest minut a z toho více než minutu zabírá úvodní pozvolná rozehrávka. Song patří k nejpomalejším na desce a refrén působí velkolepě. Pocit epičnosti znásobí mezihra a death metalové prvky, které následně rozdrtí povznášející kytarové sólo. Těch si užijete do sytosti a Darkane je mají zmáknuté na nejvyšší úrovni. Závěr nahrávky znovu zrychlí, ačkoliv poslední, zhruba minutový instrumentální song „Valnader“ je pouze klavírní.

„Inhuman Spirits“ je jízda. Čtyřicet minut uteče jak voda a budete se cítit po poslechu řádně naklepaní. Nahrávka thrashově řeže, kouše a její rytmus vás nenechá v klidu. Přesto je plná skvělých a chytlavých melodií. Zároveň je chytře vyvážená tak, že se často střídá rytmus a nemusíte se bát, že by vás Darkane chtěli jen umlátit. Album je plné skvělých instrumentálních a pěveckých výkonů. Na celé čáře poráží předchozí nahrávku a řadí se k tomu nejlepšímu, co Darkane nahráli. „Inhuman Spirits“ zní svěže a překvapivě moderně, i když kapela pouze pokračuje v tom, co dělala od začátku své kariéry, tedy parádně zahraný melodický thrash/death metal s velkou dávkou energie. Darkane nadchli.

Tomáš Marton             


www.darkane.com

YouTube ukázka - Inhuman Spirits

Seznam skladeb:
1. Inhuman Spirits
2. Awakening
3. Embrace The Flames
4. Conspiracies Of The Flesh
5. Inhaling Mental Chaos
6. Mansion Of Torture
7. The Quintessence Of Evil
8. A Spiral To Nothing
9. The Great Deceiver
10. Vålnader

Sestava:
Lawrence Mackrory - zpěv
Christofer Malmström - kytara
Klas Ideberg - kytara
Jörgen Löfberg - baskytara
Peter Wildoer - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 43:18
Země:Švédsko
Label: Massacre Records
Žánr: thrash/death metal

Diskografie:
1999 - Rusted Angel
2001 - Insanity
2002 - Expanding Senses
2005 - Layers Of Lies
2008 - Demonic Art
2013 - The Sinister Supremacy
2022 - Inhuman Spirits

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.07.2022
Přečteno: 1528x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Príjemný album,...6. 07. 2022 19:29 Meres


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09238 sekund.