PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IRON MAIDEN - Somewhere in Time

Po vysilujúcej „World Slavery Tour“ si chlapci konečne mohli dopriať niekoľkomesačného šlofíka, ktorý však rýchlo prerušilo vydavateľstvo s tým, že chce mať čo najrýchlejšie na stole nový album. Dickinson spomína, že album vznikal pod tlakom a nepatrí k jeho obľúbeným. Na mnohých miestach „Somewhere in Time“ to bohužiaľ je vidieť. Ako obaja gitaristi, tak aj Steve Harris začínajú pracovať s gitarovými a basovými syntetizátormi. Kapela sa totiž na takú banalitu akou je rozpočet, už dávno pozerať nemusí, chlapi si vždy môžu nasadiť šnorchel, plutvy a odísť nahrávať nový album za oceán do „zasľúbenej zeme“. No a keďže bolo treba ešte viac vyžmýkať peňaženky trochu inak založeného amerického publika, Martin Birch teda vymodeloval veľmi moderný, no pomerne uhladený zvuk, ktorý však novým skladbám svedčí. Nahrávanie už prebiehalo na viacerých miestach. Harris s Nickom sa ako obvykle pobrali do Nassau, ostatným muselo stačiť zaprdené Holandsko, aby sa to napokon všetko zmixovalo v New Yorku. Ide o jeden z najnákladnejších albumov skupiny, čo sa však všetkým vrátilo, pretože len v USA sa v dobe svojej aktuálnosti predalo „Somewhere in Time“ cez 2 milióny kusov a v domácej Británii sa okamžite katapultovalo na tretiu priečku, čo možno považovať za „splnený štandart“.

Samotná náplň? Dlho ma nechávala chladným. Popravde, až v poslednom období sa mi skladby vryli pod kožu natoľko, že som schopný akceptovať celú kolekciu ako vydarenú, no iba v súvislosti s ostatnou heavy scénou, nijako to teda s pochvalami dnes preháňať nebudem. Do tvorcovského procesu sa ráčil tentoraz vo výraznejšej miere zapojiť Adrian Smith a s Harrisom si autorstvo piesní rozdelili prakticky fifty – fifty. Výsledkom sú texty netradične introvertného charakteru o hľadaní samého seba a svojho miesta v živote („Wasted Years“), či pocitoch opustenosti a osamelosti a muzika so špecifickou atmosférou a v remasterovanej verzii aj perfektný booklet s netradičným spracovaním, kde tentoraz nenájdeme toľko raritných fotografií, prázdny priestor je však vyplneným vkusným vesmírnym layoutom. Z celkovej nálady vybočuje relatívne iba záverečný „Alexander the Great“, ktorý je jedinou skladbou na albume, o ktorej sa dá povedať, že obsahuje príbeh.

Silná basová linka v úvode „Caught Somewhere in Time“ a následné nečakané zrýchlenie tempa uvádzajú kompozíciu do sedemminútového cvalu, vyplneného zaujímavým textom a ako inak, skvelou technickou pasážou v prostriedku. Má to drive, má to ťah na bránku, je to ďalší skvelý mejdnovský opening. Nasledujúca „Wasted Years“ je vydarená hitovka, ktorá zrovnáva štadióny so zemou. Chytľavé intro, spevný, melodický refrén a dostatočne veľký syndróm kolovrátkovania ústredného motívu, ktorý sa americkému poslucháčovi a výnimočne aj mne páči. „Sea of Madness“ je pieseň o šialencovi, v ktorom by sme však mali predovštkým vidieť samých seba. Podarený refrén a následné gitarové sóla skladbu dvíhajú na štandartnú mejdnovskú úroveň. Do tohto momentu je platňa vyrovnaným partnerom svojim predchodcom a vďaka novému zvuku dokonca aj má na nich aký – taký náskok.

Dych a voda na osvieženie však začnú dochádzať v štvorke „Heaven Can Wait“. Áno, má to chytľavý refrén, áno je tam skvelý štadiónový pokrik v prostriedku. Áno, k piesni ako celku nemám vyložene odpor. Ale práve v násilnom napasovaní textovej zložky do hudobnej je jej najväčší nedostatok, a to platí aj pre nasledujúcu „Loneliness of the Long Distance Runner“, ktorá dopadla ešte horšie. Dickinson má čo robiť, aby sa stíhal s tonami textu, ktoré pre neho Harris nachystal, triafať tam, kam je to aktuálne treba. Druhá menovaná začína dramatickým brnkaním, no lavína bez ladu a skladu, ktorá sa potom spustí, pochová všetky moje chute na opakovaný posluch. Obe skladby to strašne znevažuje a u mňa klesajú do prachu heavy metalových dejín, pričom v druhej spomínanej to nezachráni ani správnym spôsobom vlezlá melodická gitarová linka hneď po refréne. Keď už sme pri ňom, piata skladba ho má navyše jeden z najhorších v celej Dickinsonovskej ére spolu s minule preberaným „Back in the Village“. Dvojblok na štvrtej resp. piatej pozícii označujem za pred pár týždňami spomínanú killer pechotu pre „Somewhere in Time“.

Celkový dojem mierne (nijako rapídne) zlepšuje zvyšok materiálu. Najkrajšou skladbou je pre mňa „Stranger in a Strange Land“ s neopakovateľnou atmosférou a strhujúcimi gitarovymi sólami o človeku, ktorého „zmrzlina“ bola objavená po neúspešnej polárnej expedícii. Rozhodne najvydarenejšia pieseň na albume. Nijako mi nevadí ani nasledujúca „Deja-Vu“ s príjemnými melodickými linkami, avšak text je nezvykle obyčajný a jednoduchučký. Žiaľ, to isté musím konštatovať aj u záverečného opusu. „Alexander the Great“ má o čo lepšiu hudbu, o to primitívnejší a odfláknutejší text. Celkovo sa mi na tomto albume Harris nezdá byť vo forme. Pieseň rozpráva o živote Alexandra Macedónskeho, no pri detailnejšom skúmaní ide vlastne iba o suché prerozprávanie jeho krátkeho života, ktoré sa, pravda, občas rýmuje. Ako sa zatvári zamestnávateľ, keď chce po kandidátovi na voľné miesto beletrizovaný životopis a on mu donesie síce navoňaný, úhľadne zložený papier s kvetinkami na okrajoch, ale životopis bude prachsprostý – štruktúrovaný? Tak nejako sa cítim pri počúvaní textu záverečnej kompozície na „Somewhere in Time“ a keďže sme na konci, musím konštatovať, že kyslý ksicht sa mi na tvári počas tejto platne objavuje neobvykle často.

Môj názor je taký, že bolo už aj lepšie. Najviac ma na tom stále štve, že keby na prípravu bolo viac času, mohol to byť pokojne jeden z najlepších heavy metalových albumov všetkých čias. Tie skladby na to vo svojom (minimálne hudobnom) jadre mali. Bol to odvážny experiment, vďaka ktorému má „Somewhere in Time“ v diskografii Železnej Panny svoje právoplatné miesto. Že ale ide o ústup z vydobytých pozícií, to mi zrejme pod vplyvom kvality oboch nahrávok pred a za už nevyvráti nikto.

Martin             


www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
1. Caught Somewhere in Time
2. Wasted Years
3. Sea of Madness
4. Heaven Can Wait
5. The Loneliness of the Long Distance Runner
6. Stranger in a Strange land
7. Deja - vu
8. Alexander The Great

Sestava:
Bruce Dickinson - zpěv
Dave Murray - kytara
Adrian Smith - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 11. október / říjen 1986
Čas: 51:26
Studio: Compas Point (Nassau), Wisseloord (Nizozemsko)
Produkce: Martin Birch
Label: EMI Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X-Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 05.11.2009
Přečteno: 7465x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Neskutečně silná...19. 04. 2020 10:49 orre
SyntezátorySyntezátorové...13. 03. 2020 9:47 David Svoboda
Hm, užitím syntaku...9. 03. 2017 8:42 b.wolf
Somewhere in TimeFuturistický obal...8. 03. 2017 19:09 rumcajs
Jak je těžké...8. 03. 2017 15:39 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09462 sekund.