PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELVENKING - Two Tragedy Poets ... And A Caravan Of Weird Figures

Elvenking jsou zatraceně vypečení lišáci. Na minulém albu, kde si šarmantně pohrávali s kosou, se téměř oprostili od folkových motivů. Což všichni ti, kteří si kapelu cenili právě kvůli folk-metalovým kořenům, nemuseli nést zrovna libě. A ve chvíli, kdy elfští králové sklízejí pochvalu na široké frontě za svůj příklon k power metalu, zvesela hupsnou zpět ke svým kořenům a natočí folkem silně načichlou desku. A aby toho nebylo málo, navlečou jí do akustického kabátu.

Elvenking sami svojí desku „Two Tragedy Poets …And A Caravan Of Weird Figures“ považují za experiment. Upřímně řečeno, ač mě v této fázi vývoje elfíci krapet překvapili, soudím, že takováhle deska jednou přijít musela. Je jen otázka, jde-li o „definitivní“ zúčtování s minulostí (osobně to tak chápu) nebo o pootevřená vrátka k případnému hledání osvědčených jistot. A tak to, co folkovna a jasu Elvenking pošetřili na potemnělém „The Scythe“, to se plným proudem hrne z „Two Tragedy Poets…“

Lze s povděkem kvitovat, že se Elvenking k tomuto kroku odhodlali. Ne snad, že by mi na „The Scythe“ jejich romantičtější tvář nějak výrazně scházela. Ale v takhle „vysvlečené“ podstatě skladeb je nejlépe vidět, jací jsou elfíci hitmakeři, baviči a hračičkové. A i když přijít na chuť dvěma tragickým básníkům nebyla (po „kosáckém“ zatemnění) zrovna procházka bezstarostnou hobití vesnicí, ve finále mi „Two Tragedy Poets…“ vychází jako jedno z nejpovedenějších akustických alb. Důvod? Lehkost, přirozenost, uvolněnost a skvělé melodie, dokonalá chemie folkových vlivů, podmanivých rytmů a entusiasmu kapely, které v žilách proudí neředěná radost. Zdůrazněná tím, že se jedná (až na tři výjimky) o nové skladby a vsadil bych poslední korunu na to, že tak, jak svižně působí písně v lehkých akustických hadříkách, tak lehce se jim bude dařit i v plné elektrické zbroji.

Demonstrujme jen na mých třech favoritech. Na housličkách postavená hitovka s pohodovým rozjezdem a dokonale vyřvávacím refrénem (míchanice country a nespoutaného punku :-) ) „Ask A Silly Question“ s velice variabilním vokálem, nabitá optimismem, lehce odkazující na album „Wyrd“ si přímo koleduje o poskakující dav pod pódiem. Jak lze s minimem námahy stvořit majestátně důstojnou a přitom lehce melancholickou atmosféru předvádí Elvenking v intimní „My Own Spider´s Web“. Vidíte ty posmutnělé oči a kupu blýskajících plamínků v hledišti, cítíte ty emoce? S následující „Not My Final Song“ Elvenking dokonale vytrhnout všechny smutnily ze snění. Až si tuhle hitovku nechám zahrát na vlastním pohřbu, tak příbuzné asi picne, ale v tomhle songu je tolik života a nadhledu, že mě z dřevěného lehátka musí nakopnout k dalšímu křepčení. Skočné, živelné, strhující a zvrhle podmanivé.

Podobnými vylomeninami je „Two Tragedy Poets…“ nabité. Pamětníci určitě ocení připomínku starých časů v podobě předělávek „The Winter Wake“ a „The Wanderer“. Možná jde jen o zvyk, ale první jmenovaná mě oblečená brala přece jen víc, druhé akustický kabátek dodal pěknou dávku šmrncu. A jak blízko k sobě má temná a jasná tvář kapely porovnejte třeba v „Miss Conception“, u které stačí zatáhnout závěsy a domyslet si tu krásku, která nás tak sladce děsila (s kosou na rameni) v hitovce „The Divided Heart“ z minulé desky. Jediný kontroverzní a hůř stravitelný (?) okamžik tak přijde v předělávce od Belindy Carlisle „Heaven Is A Place On Earth“. Ale koneckonců, kluci zmiňovali, že jde o výjimečný experiment, tak snad i tuhle svéráznou záležitost lze vzít s nadhledem…

Akustické album plné folkových elementů mi k Elvenking pasuje jako koruna k elfskému králi. Přirozené, na nic si nehrající vyvrcholení (byť s obkročákem) jedné kapitoly života kapely na hodně vysoké úrovni. Jak kluci říkají v „Miss Conception“, „…nejsilnější vždycky přežijí…“. O osud Elvenking nemám po tomhle nečekaném (do detailu dotaženém) kroku obavy. Pokud je tohle „pouhý“ experiment, roli závislého pokusného zvířátka beru všemi devíti a půl.

Savapip             


www.elvenking.net

Seznam skladeb:
1. The Caravan of Weird Figures
2. Another Awful Hobs Tale
3. From Blood to Stone
4. Ask a Silly Question
5. She Lives at Dawn
6. The Winter Wake
7. Heaven is a Place on Earth
8. My Own Spider's Web
9. Not My Final Song
10. The Blackest of My Hearts
11. The Wanderer
12. Miss Conception
13. My Little Moon

Sestava:
Damnagoras – zpěv, kytary, klávesy
Aydan – kytary, klávesy
Gorlan - baskytara
Elyghen – housle, klávesy
Zender - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 45:26
Produkce: Damna, Aydan
Studio: Sherpa Studios
Label: AFM Records
Země: Itálie

Související články:
ELVENKING - The Scythe


Vydáno: 30.04.2009
Přečteno: 4811x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já bych určitě...21. 09. 2015 20:18 Metamorphic Dreamer
to Martin: to mě...5. 05. 2009 18:11 Savapip
Toto som po dvoch...5. 05. 2009 17:33 Martin
to Mariachi:...30. 04. 2009 17:53 Savapip
to Savapip:...30. 04. 2009 13:13 Mariachi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10744 sekund.