PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROYAL HUNT - X

Royal Hunt mají na kontě desítku. Jejich poslední album, které se objevilo na začátku letošního roku zakulatilo počet vydaných alb a svým způsobem navázalo na svého předchůdce, velice povedené dílko „Collision Course“. Ta návaznost je především v tom, že na rozdíl od určité stagnace z přelomu a začátku nového tisíciletí lovci dokázali neupadnout do rutiny, stereotypu a opakování osvědčených fines. Jistě, rukopis hudebního pohádkáře Andersena je již jasně nadefinován, jeho záliba v klávesových orgiích a v jiskřivých soubojích mezi klapkami a strunami je již dostatečně známá a jeho šťastná ruka při výběru vokalistů neselhávající.

Čím tedy je způsoben fakt, že z „X“ nejsem zdaleka tak odvázán, jako z „Collision Course“? Asi tím, že jak André Andersen slíbil, tak také skoro udělal. Nenápadně přičuchnul k rockové historii a pokusil se navázat na atmosféru sedmdesátých let. Neviděl bych to až na tak důkladný výlet zpět, ale je nesporné, že André má hard rockové dějiny v malíku a tak nejen občasným staromilským zvukem svého nástroje (i když to popadne za uši nejsnáz), ale i některými postupy vyvolává dávno zašlé časy. V rámci výletu do minulosti však jakoby cuknul od toho ustavičného jiskření, kterým zaplnil dílo minulé a tak část skladeb na „X“ zní poněkud rutinně. Což ovšem při Andrého schopnostech zase taková tragédie není.

Druhý žolík v řadách kapely (instrumentalisté prominou, ale Royal Hunt jsou v první řadě o neskutečně barevné záplavě kláves a charismatickém vokálu a až pak jsou ti –bezesporu výborní - ostatní), křikloun Mark Boals, se přizpůsobuje charakteru skladeb. Když dostane k dispozici chytlavou melodii (a nemluvě o tom, když mu za zády stojí i chorálová podpora, zní nesmírně přitažlivě, když dostane do ruky slabší kus (mluvím o asi nejkontroverznější části skládanky, odlehčené a chvílemi až téměř popové první části skladby „Shadowman“,), působí i Mark velice obyčejně.

Naštěstí (a tady ti, kteří ulítli na „Collision Course“ určitě zajásají) i tentokrát z Andrého pera vypadly maximálně přitažlivé melodie s nádechem bombastičnosti, ozdobené moderním zvukovým kabátem (ne, neodporuji si, André ví, jak historii a současnost důmyslně spojovat), jedinečným kovovým soundem i perfektní instrumentální podporou a okořeněné špetkou progresivna. Jasným tipem se tak stává především úžasný „trialog“ – mužské a ženské vokály a „originální“ klávesy - v „Blood Red Stars“ či skočná a svižná „Fallin Down“ s báječným halekacím motivem.

„X“ se velice dobře poslouchá. Dokonce bych jej zařadil do vydařenější poloviny albových počinů Royal Hunt. Pravda, jen přesně na hranice s tou méně vydařenější půlkou. Ale i tak věřím, že příznivci kvalitního hard rocku, milovníci povedených melodií a fanoušci bohatě využitých klávesových ploch budou potěšeni. A budou-li všichni tihle jmenovaní ještě navíc staromilci, nebránící se moderně, patrně spokojeně oblíznou všech deset. Já pro dnešek nechávám dva a půl prstu neoblíznutého.

Savapip             


www.royalhunt.com

Seznam skladeb:
1. Episode X (Arrival)
2. End Of The Line
3. King For A Day
4. The Well
5. Army Of Slaves
6. Shadowman
7. Back To Square One
8. Blood Red Stars
9. The Last Leaf
10. Falling Down
11. Epidose X (Departure)
12. Sixth Sense

Sestava:
Mark Boals - zpěv
Marcus Jidell – kytara, cello
Andreas Passmark - baskytara
André Andersen – klávesy, kytary
Allan Sorensen - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 54:03
Label: Marquee/Avalon Records
Země: Dánsko

Diskografie:
1992 – Land Of Broken Hearts
1993 – Clown In The Mirror
1995 – Moving Target
1997 – Paradox
1999 – Fear
2001 – The Mission
2003 – Eye Witness
2005 – Paper Blood
2008 – Paradox II: Collision Course
2010 - X

Související články:
ROYAL HUNT - Collision Crusade


Vydáno: 20.08.2010
Přečteno: 3051x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
zkusil jsi...20. 08. 2010 12:09 Savapip
naprvní dvě alba...20. 08. 2010 11:10 Pamětník


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18592 sekund.