PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




HYSTERIA - Zeptal jsem se Krista

Dostanete-li do rukou nové cédéčko osvědčeného interpreta, je vám milejší, když se z repráku line kolekce sice nových songů, ale přesně v takovém duchu, jak jste očekávali (a snad si i v duchu přáli)? Nebo dáte přednost tomu, když do posledního tónu netušíte, co za skopičinu se ještě může ozvat? Pokud hlasujete pro první možnost a zároveň netrpělivě vyhlížíte novinku moravské Hysterie, nejspíš vás hodně potěším. Na Hysterii je spoleh, kluci nejenže dodrželi tříletý cyklus, ale na svém třetím albu nabídli prakticky vše, nad čím jsem si spokojeně lebedil u nulté „Poslední večeře páně“, debutové „Ztracené tváře“ a zejména donedávna posledního „Prodavače stínů“. A odstíny změn jsou natolik jemné (byť převážně prospěšné), že do konečného srovnání prakticky nezasáhnou.

Nemůžu začít jinak, než velebením básnického střeva charismatického frontmana Richarda Mastila. Nebýt výjimky v podobě letecké „Rudé nemoci“, stalo by se „Zeptal jsem se Krista“ monotématickým albem. Jak napovídá název titulního songu, Richard zaníceně diskutuje s nejvyšším. A ač je pěvcův vztah k víře i jeho excelentní žonglování se slovy již dostatečně známé, bravura, s jakou se s poměrně kontroverzním tématem vyrovnal, mi bere dech. Stálo by za to citovat řadu obratných konfrontačních veršů z téměř básnické sbírky, leč opisovat dvě třetiny bookletu mi přijde poněkud neúčelné (nicméně úryvek z „Věčného světla“ si neodpustím: „Tvá láska je vážně jiná, přibýt na kříž svého syna mistrovský byl tvůj plán. Věčné světlo nezhasíná, vzkřísíš jej a ústa líná zapějí ó náš pán…“). Takhle se jen spokojím s konstatováním, že právě textová stránka posunuje Hysterii v kategorii podobně znějících kapel o třídu výš.

Hudební stránka navazuje přesně tam, kde skončil „Prodavač stínů“. Balanc na tenké hraně mezi zábavovkou a chytře přístupným metalem kluci opět udržují spolehlivě na té správné straně (byť věřím, že třeba refrén stadiónovky „Rudá nemoc“ – jedné z mých nejoblíbenějších - jim kdekdo otluče o hlavu, neb chytlavěji to snad už ani udělat nejde), zároveň ubylo neschůdných náladových kontrastů, díky čemuž deska působí kompaktněji. Vokální střídmé barevnosti pochopitelně dominuje chlapácky důstojný brichtovský vokál frontmana, kterému skvěle sekundují ať už jedovatý skřípot, dámská výpomoc, či „přibroušené“ dialogy – ten se třeba u „Miluj své bližní“ stává dokonce nosným momentem skladby. Zvonivé klávesy (viz. „Válka mi nestačí“, titulní „Zeptal jsem se Krista“ či úvodní „Vysvobozená“) se ještě výrazněji podílejí na atmosféričnosti skladeb a sem tam i dokáží přetlačit kytary. Závěrečný bonus „Stmívání (Sága mrtvých očí)“ považuji za jakýsi hysteriánský odpustek – jednak zazněl v poněkud údernější formě již v minulém kole, jednak jde o první čistěčistou baladu, jednak svým upírským tématem útočí na teenegerskou současnost. Po dynamickém albu křehké uvolnění.

Hysteria si je jasně vědomá toho, že se svojí muzikou je svým způsobem limitovaná - český melodický metal s vydatnou podporou kláves se na masové výsluní ani za hranice nejspíš nevyškrábe a modernu určitě nijak neovlivní. Leč tohle vědomí kapele zjevně dává křídla a „Zeptal jsem se Krista“ zní – přes svůj bodavý „nadtext“- velice uvolněně. Je to deska, ze které by činovníky z Vatikánu spolehlivě kleplo a u které se milovníci melodií budou vrtět rozkoší (jak se budou tvářit věřící melodici si netroufám odhadnout :-) ). Je to zároveň deska, která je prosta překvapení. Což ti, kteří si minulé díly vychutnávali (patřím k nim), patrně ocení. Asi jako když dostanete to, co jste si přáli a ono to nejen splní vaše očekávání, ale navíc se to ani neomrzí…

Savapip             

Tak nevím. Svůj komentář k poslednímu albu HYSTERIE píšu nedlouho poté, co jsem se dočetl (ne tedy zrovna úplně aktuálně), že frontman kapely Richard Mastil již není (z důvodu svého rozhodnutí) členem oficiální sestavy. Můj recenzentský chvalozpěv přichází tím pádem tak trochu in memoriam a smutek s tím spjatý je opravdu hluboký. Zvlášť pod dojmem přímých pocitů z desky „Zeptal jsem se Krista“, jejíž tóny a melodie samozřejmě činí kulisu mému klávesnicovému vyťukávání. Tohle je opravdu mimořádně vyvedené dílo, ale mně se teď namísto detailního rozboru jeho skladeb vkrádá na mysl jediná otázka: „Co bude dál?“. Vždyť Richard disponuje tak charizmatickým a hlavně kvalitním hlasovým zabarvením, že by strčil do kapsy většinu tuzemských muzikálových hvězd. Kdo jej proboha může nahradit?! A co teprve jeho slovní lyrika, jejíž sofistikovanou promakaností zesměšňuje urputné snažení většiny našich rockových textařů? Ne, není mi veselo, ale jelikož musíme zmíněné otázky tak jako tak ponechat v řečnické rovině, nezbývá nic jiného, než se o rozbor posledního počinu s Richardovým zpěvem přece jenom nějak pokusit.

A pravdou je, že tento počin strhává, dynamizuje, ale hlavně nesmírně baví! Tato navýsost poutavá hra melodického metalu s filozofickým scénářem, vytváří melodramatickou koláž uznale nevěřícných pocitů a plnokrevně rozjitřených emocí. Spojovací linku tvoří důmyslně strukturované melodično, které nás díky své chytlavosti donutí být aktivními účastníky hudebního děje. A vrchol přitom není jen jeden na konci (i když baladické předělání skladby „Stmívání“ svoji katarzovitou úlohu rovněž plní na výbornou), ale je jich hned několik. Do víru událostí nás nekompromisně vtáhne úvodní „Vysvobozená“, následná „Cítím lásku tvou“ tuto monstrózně rozjetou jízdu dokonale potvrdí, a nastolené tempo bude (pouze s malinkými výkyvy) udrženo až do zmíněného závěru. Pánové, tohle je vážně naprosto skvělý kousek melodického metalu, který mě mimochodem bere o dost víc, než tolik opěvovaný debut pardubických SEBASTIEN. Děkuji za tento zážitek a Richarde, Tobě přeji do dalšího putování životem jenom to nejlepší!

Pagan 8,5/10

www.hysteria-metal.cz

Seznam skladeb:
1. Vysvobozená
2. Cítím lásku tvou
3. Právo žít
4. Proklínám
5. Rudá nemoc
6. Válka mi nestačí
7. Věčné světlo
8. Miluj své bližní
9. Zeptal jsem se Krista
10. Stmívání (Sága mrtvých očí)

Sestava:
Richard Mastil - zpěv
Petr Procházka - kytara
Ataman – kytara, klávesy
Dongus - baskytara
Jan H.H. Botek - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 46:08
Země: Česká republika

Diskografie:
2002 – Poslední večeře páně (promo)
2004 – Ztracená tvář
2007 – Prodavač stínů
2010 – Zeptal jsem se Krista

Související články:
HYSTERIA - Prodavač stínů
HYSTERIA – Ztracená tvář


Vydáno: 03.12.2010
Přečteno: 4714x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hermes: Facebook...23. 04. 2015 16:52 adrian
Vi, ne jeste, ale...23. 04. 2015 16:34 Hermes
Nevite nekdo,...23. 04. 2015 16:12 adrian
10/10Jeden z...29. 01. 2013 20:43 Soichiro Honda
Pecka jako svine!...10. 10. 2012 18:32 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1023 sekund.