PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - In Trance

V roce 1975, spojeném s vydáním desky „In Trance“, zaznamenali Scorpions mnohá svá poprvé (některá významnější, některá méně, jejich pořadí si laskavě sestavte dle vlastního uvážení), díky kterým, stále ještě pomalu (i když na plynu se začíná přidávat), ale jistě, začínají směřovat ke slávě. Poprvé se objevuje jejich proslulé logo. Poprvé se obálka tváří metalově s patrným sexy-námětem a poprvé do ní musel zasahovat cenzor. Poprvé se (na dlouhá léta) svojí taktovky ujme producent Dieter Dierks (mj. Accept), se kterým Scorpions začali definitivně chytat svůj v budoucnosti tradiční zvukový a melodický šmak, poprvé se na desce objevuje skladba, aspirující na zařazení do škorpióního the best, poprvé se za bicími usadil Rudy Lenners.

To základní, totiž skutečnost, že pro Scorpions stále ještě vaří dva šéfkuchaři, jejichž chuťové chodníčky se sice občas protínají, ale většinou vedou každý jiným směrem, přetrvává. Dominanci skladeb Rudolfa Schenkera možná nahrává i rockovější a nekomplikovaný styl hry bicmena Lennerse. Oba kytaristé si svoje skladatelské party rozdělili rovnoměrně, na každého připadají čtyři songy, dvě písně spáchali společně a díky Uli Rothovi, jehož písně byly převážně nahrnuty na druhou polovinu desky se v první půlce divoce rozběhnutá mašina přibržďuje, zatěžkává a komplikuje. Toto tvrzení silně nabourává úvodní Rothova „Dark Lady“ s velice nevázanou a bujnou kytarou, řezavým riffem a dalším nepříliš výrazným Uliho vokálním příspěvkem vůbec neodpovídá jeho obvyklému stylu a tahle divočina se řadí k jedněm z nejjedovatějších škorpióních žihadel.

Pak už přijdou silné Schenkero-Meineovské chvíle. Titulní song téhle kolekce totiž doslova zhmotňuje svůj název – z napínavé kytary, vypjatých Meineho hlasivek, přesvědčivosti, dramatičnosti, chytlavosti, hravosti a emotivní erupce nelze jinak, než být v transu. Melancholický riff, neposedné sólování (tady pan Roth přiložil ruku k dílu) a vláčně dojímavá melodie, vzrušující basa, melancholicky ukňouraný Meine i explozivní gradace s nezbytným kytarovým přiostřením, to je „Life´s Like A River“. Nesentimentálně ostrá balada „Living And Dying“, jejíž náladu Scorpions ve své kariéře ještě nespočetněkrát využijí. A dvě nekompromisní vypalovačky, bodavě ostrá „Top Of The Bill“ a zejména pak největší jedovatost na desce, divoká „Robot Man“ s provokativním riffem a opráskle přezíravou vokální linkou jasně vymezují jednu z možných (a později plně akceptovaných) cest, na kterých se Scorpions mohou rozvíjet.

Tou druhou cestou je pak rukopis Uliho Rotha, v jehož režii se odehrává závěr desky. Nemůžu si však pomoct, sabbathovské riffy ani obdiv k Hendrixovi není tím, na co se dá vsadit (docela by mě zajímal názor pamětníka, který tuhle desku vstřebával hned po vydání, nikoliv jako v mém případě, kdy již uši byly zformovány tradičním Scorpions stylem z osmdesátých a devadesátých let) a tak deska s blížícím se závěrem ztrácí dech – nejvíce udýchanou je pak houpavé archo-psycho „Sun In My Hand“ s nezpěvnou Rothovou recitací, či závěrečná instrumentálka „Night Light“, ohlížející se do minulosti, ve které samotné provedení výrazně převyšuje sílu samotné kompozice.

Náladově relativně posmutnělé a kvalitativně nevyrovnané album. Ale už z toho začínají „ti praví“ Scorpions víc než vykukovat. A jak konstatovali v Kerrangu, skvělý zvuk, mix a záplava testosteronu dělá z „In Trance“ stoprocentní hardrockový nářez.

Savapip             

Je mi jasné, že pro fanoušky komerčněji zaměřených Scorpions jsou jejich desky s kytarou Ulricha Rotha méně pochopitelné. Z uměleckého hlediska je ale nutné přiznat, že v 70. letech byli Scorpions zajímavější kapelou. A mohl za to právě mistr Roth, který poměrně jednoduchému hard rockovému nářezu dával zvláštní, až zastaralý feeling, který měl ale své neodolatelné kouzlo. Ono je vlastně jedno, kterou desku z první dekády kapely si pustíte, kvalitativně jsou na tom defakto stejně. Kdybych měl vybrat jen jednu, palec bych nejspíš zvedl pro Virgin Killer. Z In Trance je největším zážitkem bezpochyby titulní balada a úvodní nářezovka Dark Lady. Dobrá hard rocková fošna! Chce se mi ale rýpnout, že jejich tehdejší konkurenti UFO, kde hrál bratr Rudolfa Schenkera Michael, je sfoukli jako svíčku...

Václav Votruba 7/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - In Trance

Seznam skladeb:
1. Dark Lady
2. In Trance
3. Life's Like a River
4. Top of the Bill
5. Living and Dying
6. Robot Man
7. Evening Wind
8. Sun in My Hand
9. Longing for Fire
10. Night Lights

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Ulrich Roth - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Francis Buchholz - baskytara
Rudy Lenners - bicí

Rok vydání: 1975
Čas: 36:40
Studio: Dierks Studios, Stommeln
Produkce: Dieter Dierks
Label: RCA Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.09.2013
Přečteno: 3091x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
10/10Jednoznačne vrchol...23. 09. 2013 20:44 miguel12
Tentokrát......souhlasím s...20. 09. 2013 8:07 Kolík
Jede to od...19. 09. 2013 21:06 Pepsi Stone
Třetí deskajede v kolejích...19. 09. 2013 16:42 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1166 sekund.