PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Peter LUHA (PERSONA GRATA) - Chceme sa posunúť čo najďalej, ako je možné.

V bilancování za loňský rok čelo mého tuzemského žebříčku zcela ovládly kapely ze Slovenska. Rozhovory s trojlístkem medailistů dnes uzavírá povídání s Peterem Luhou, kytaristou progresivců Persona Grata, kteří v loňském roce završili svojí pouť za debutovým albem vydáním skvělé desky „Reaching Places High Above“. A že tahle vzbudila pozornost nejen doma, ale i v zahraničí, svědčí například pozvánka od Mika Portnoye na festival Progressive Nation At Sea. Slovo má Peter Luha.

Nepochybuju o tom, že příznivci progresivního metalu už jméno Persona Grata zaznamenali. Pro ty ostatní tě poprosím o představení historie i současnosti vaší kapely, vašich členů, vašich inspirací.
Je pravda, že skupina prešla už dlhým vývojom, začiatky sa datujú do roku 2000, keď sa spoznali a začali spolu hrávať bubeník Ján Šteňo, spevák a gitarista Martin Stavrovský a basgitarista Timo Srieš, ale myslím, že také doteraz naozaj podstatné obdobia sú dve.
Prvé po príchode klavíristu Adama Kuruca a gitaristu Martina Hubu, vynikajúcich hudobníkov, s ktorými Persona odohrala zopár veľmi vydarených koncertov, dostala svoj súčasný názov a pripravila materiál pre prvý album. Už táto zostava sa mohla výrazným spôsobom posunúť ďalej, ale osud asi povedal, že na to nie je ten správny čas.
Po odchode Adama a Martina ostatní chalani nezaháľali, trénovali, pripravovali nový materiál a čakali na tých ďalších správnych členov, ktorý doplnia zostavu. Určite to nebolo ľahké po virtuóznych klavírnych Adamových partoch, ale nový klávesák Matej Mikloš to zvládol bravúrne. Vyskúšali neúspešne aj viacero gitaristov a tak minulý rok, keď som ja bol ešte vo Fínsku, sme sa dohodli, že v lete to spolu skúsime. A tak vznikla nová zostava, ktorá nacvičila koncertne materiál z prvého albumu a zároveň pripravuje nové skladby, ktoré si už budete môcť vypočuť na koncertoch. Tak sme naprvo rozbehli promo, oficiálne sa vydal prvý album nahratý ešte prvou zostavou, kompletne nanovo premixovaný a zmastrovaný a dali sme do sveta aj novú skladbu s prvým videom, aby bolo vidno, ako vyzerá Persona Grata po novom. Obidve zostavy dopĺňa pravidelným hosťovaním a výrazne aj prvý album hrou na flautu a spevom Jana Vargová.
Štýl kapely sa nedá presne charakterizovať, vplyvy mohli prichádzať od skupín Yes, Queen, Collegium Musicum, Fermata, Emerson, Lake & Palmer, Dream Theater, súčasných Muse a pod. Tých kapiel, ktoré máme radi, je veľmi veľa.

Podle statistik fungujete už čtrnáct let, přesto jste s debutovým albem „Reaching Places High Above“ přišli až v letošním roce. Čím to, že proces zrání byl u Persona Grata takhle dlouhý a jak velké zadostiučinění pro vás je fakt, že vaše deska sklízí aktuálně velice pozitivní hodnocení?
Práve pre spomenuté veci sa vydanie albumu „Reaching Places High Above“ podarilo až teraz. Rozposlali sme ho na recenzie do celého sveta a je pre nás naozaj veľmi potešujúce, že sa mu dostáva od menej známych webzinov aj od renomovaných časopisov a portálov zameraných na rockovú, metalovú, progresívnu muziku veľmi pozitívne hodnotenie.

Jak vy sami jste s tuhle deskou spokojeni?
Nechcem hovoriť za ostatných, album som nenahrával, ale tie skladby sa mi páčili už dávno. Osobne som s albumom naozaj spokojný, na naše pomery je veľmi výrazný a verím, že aj naživo tým skladbám dáme ten správny punc.

Poprosím tě, abys čtenářům přiblížil „Reaching Places High Above“, jeho námět, koncept, jednotlivé skladby i tvého osobního favorita.
Album je veľmi koncepčný, dá sa počúvať od začiatku do konca na jeden dych ako jeden celok, kde jednotlivé časti na seba naväzujú. V textoch sa Persona zameriava hlavne na človeka v určitom životnom a psychickom rozpoložení, rozoberá jeho slabosti, túžby, vášne, myšlienky, ktoré ho ničia, zožierajú, napĺňajú, menia... a posúva to do zvláštnych dimenzií. Hudobne sa rozvíjajú motívy z jemných klavírnych polôh až po tvrdšie progresívno metalové prvky, celkový výraz zjemňuje flauta a ženský hlas. Do orientálnych prvkov zájde inštrumentálna skladba „Orient Express“, ktorá popisuje cestu legendárneho vlaku z Istanbulu do Benátok. Určite stojí za vypočutie priaznivcovi akéhokoľvek žánru a verím, že priaznivci rocku, metalu, progrocku si prídu na svoje.

Základ k téhle desce jste položili již před osmi lety, kdy „Reaching Places High Above“ vyšlo jako demo, obsahující víc než polovinu skladeb z aktuální plné verze. Tomu předcházelo i vydání tří skladeb z téhle desky na demu „Kus hry“. Vzhledem k tomu, že jsem ani jedno demo neměl možnost slyšet, zajímalo by mě, co přineslo těch sedm let rozdílu mezi těmito dvěma nahrávkami? A čím je pro vás téma tak „Orient Expresu“ tak přitažlivé?
Tých sedem rokov prinieslo hlavne „upratanie“ materiálu do súčasnej výslednej albumovej podoby, ďalej lepší zvuk, mix a master, na ktorom má zásluhu aj Mišo Koleják. Myslím si, že orientálna hudba je pre nás Európanov stále veľmi exotická, pre kapelu bola určite veľká výzva spracovať hudobne práve cestu legendárneho Orient Expressu, ktorá prechádza od orientálneho intra až po čembalové outro, kde sa skladateľsky aj hráčsky prejavili Adamove zručnosti. A nielen jeho.

Nedávno jste album pokřtili v bratislavském Randal klubu. Jak jste si křest užili, čím je pro tebe takhle specifický koncert nejvíc zajímavý? A jak to bylo se samotným aktem, prý jste ke křtu použili i hodně netradiční materiál…
Koncert v Randali bol pre nás veľmi dôležitý - prvý koncert Persony zas po troch rokoch, prvý v tejto novej zostave a konečne sa predstavil verejnosti aj prvý album, na ktorý sa čakalo 7 rokov. Na krst sme sa tešili, aj zodpovedne pripravovali pravidelnými skúškami od leta, museli sme nacvičiť celý koncertný program. Sme radi, že sa krstu s nami hráčsky zúčastnila aj Jana Vargová, lebo dovtedy bola dlhšie mimo Slovenska. Takisto nás potešilo, že prišiel aj Martin Huba, ktorý nahrával sólové gitary na albume.
Ako krstného otca sme zavolali Rudiho Rusa, moderátora Rádia FM, veľkého priaznivca tvrdšej rockovej gitarovej muziky, ktorý má aj vlastnú reláciu Headbanger_FM, zameranú na tento štýl. Páči sa nám, že podporuje slovenské skupiny, dáva im priestor v rádiu, teší ho všetko zaujímavé, čo sa na Slovensku v tomto žánri zomelie a preto bolo pre nás potešením aj poctou, že sa krstu zhostil. Pre túto príležitosť si priniesol so sebou magnézium, ktoré používajú horolezci a symbolicky poprial albumu, aby sa dostal až na pomyselný vrchol, keďže sám názov pojednáva o dosahovaní miest vysoko nad.. ;-)
Odozva ľudí bola výborná, atmosféra fantastická, takže sme si krst aj koncert naozaj užili. Ďakujeme aj našim spriateleným kapelám One Second Hotel a Mind the Gap, ktoré si s nami v ten večer zahrali.

Z nedávno vydaného klipu „Forevermore“ je zřejmé, že Persona Grata už pracují na novém materiálu. Máte představu o nějakém horizontu pro příští desku a co lze na dalším albu od Persona Grata čekat?
Na novom materiáli začali chalani pracovať už pred cca rokom-dvoma, zbierali nápady a od leta na tom pracujeme naplno. Na koncertoch už si budú môcť fanúšikovia okrem spomínanej „Forevermore“ vypočuť ďalšie 3 skladby. Ešte to bude dlhší vývoj, album zas bude veľmi koncepčný, možno ešte viac ako prvý. Niektoré motívy z jednej skladby sa nečakane objavia v druhej, bude to celkovo dosť prepojené. Ak by všetko dobre vyšlo, možno by sa dal očakávať koncom tohoto roku. Ale nechceme predbiehať, je veľa vecí, ktoré má skupina pred sebou.

Oproti sestavě uvedené na desce došlo u Persona Grata k dalším výrazným změnám v sestavě, ať už to je nový klávesák či nový kytarista. Vzhledem k tomu, že klávesy hrají na albu „Reaching Places…“ velice zásadní roli, jaký bude mít příchod Mateje Mikloše vliv na směřování kapely?
Vždy po odchode dvoch výrazných muzikantov z kapely a nahradení ich ďalšími prichádza trochu k zmene zvuku, každý ďalší muzikant prináša kúsok svojho ducha, takisto aj Matej, ktorý je typ dravého koncertného hráča a šoumena. Trochu sa dá odpozorovať už pri porovnávaní skladby „Forevermore“ so skladbami z albumu. Ale na krste po predstavení nových vecí ich prijali ľudia nadmieru pozitívne, tak dúfame, že drobnou zmenou nikoho nesklameme.

Podobně důležité mi ve vaší hudbě přijdou flétna i ženský vokál v podání hostující Jany Vargové. Neuvažovali jste je o tom přibrat jí do kapely a jak vlastně v těchto partech řešíte koncerty?
Tu všetko závisí od toho, ako Jane vyjdú ďalšie hudobné a životné plány. Je vynikajúca flautistka a uchádza sa o angažmán v európskych orchestroch. Vždy, keď bude mať čas, budeme sa ju snažiť v kapele využiť. Na koncertoch bez nej budeme musieť jej party prebrať – či už klávesy alebo gitara, takisto sa budeme snažiť spestriť koncertné vystúpenia aj ďalšími vokálmi.

Jak to vůbec máte aktuálně s koncertováním, chystáte nějaké promo aktivity k nové desce a bude vás možnost vidět naživo v České republice?
Samozrejme, Chystáme sa aj na klubové koncerty, aby sme novú zostavu priblížili ľuďom. Všetky koncertné termíny nájdete na našom webe Prídeme samozrejme koncertovať aj do Čiech, najbližšie 15. marca v Chapeau Rouge v Prahe.

Jaké máš s Persona Grata ambice a očekávání?
Keď už sme dávali túto zostavu dohromady, povedali sme si, že do toho ideme naplno. Nechceme byť len občasne hrajúca slovenská klubová skupina, ktorá skončí po čase v zabudnutí, ale keď už ideme v plnom nasadení do muziky, tvorby a cvičenia pre kapelu, chceme sa posunúť čo najďalej, ako je možné.
Prvý veľký úspech novej zostavy, ktorý sa dostavil po predstavení skladby Forevermore, bolo pozvanie na najväčší progresívny rockový festival Progressive Nation at Sea, na ktorý nás po vypočutí vybral osobne Mike Portnoy., bývalý bubeník skupiny Dream Theater a zakladateľ festivalu. Táto výnimočná progresívna udalosť sa bude konať 18.-22. februára na obrovskej výletnej lodi plaviacej sa z Miami na Bahamy, kde sa na piatich veľkých pódiach predstaví takmer celá súčasná špička tohoto žánru - Transatlantic, Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian, Jon Anderson, Adrian Belew's Power Trio, Devin Townsend Project, King's X, Spock's Beard, The Flower Kings, Pain Of Salvation, Anathema, Riverside, Periphery, Animals as Leaders a ďalší.. A veríme, že to neostane len pri tomto, ale pôjdeme ďalej.

Rok 2014 má za sebou první měsíc, co ty osobně očekáváš od tohoto roku? Nechystáte nějakou speciální záležitost k patnáctým narozeninám kapely?
Rok 2014 začal hneď od začiatku pre skupinu pozitívne, od organizátorov Progressive Nation at Sea sme sa dozvedeli, že nás pozvali zahrať na festival hneď po Novom roku, len sme to museli držať v tajnosti do oficiálneho zverejnenia na ich webe. Dúfame, že to bude dobré znamenie a celý rok sa ponesie v podobnom duchu. :-)
Na nejakej špeciálnej akcii k výročiu sme sa ešte nezamýšľali, tých dôležitých bodov bolo v histórií niekoľko, uvidíme, ktoré budeme a ako pravidelne oslavovať. :-)

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom hrozně rád odpověděl?
:-) Nikto sa ma ešte nikdy neopýtal, čo si myslím o nekonečnosti vesmíru. Tak na to by som mohol odpovedať, že si myslím to isté, čo si vesmír myslí o nekonečnej blbosti ľudí, ktorí na tejto malej planéte nevedia normálne spolu existovať. Nič..
Ďakujem za rozhovor.. :-)

Savapip             


personagrata.sk
peterluha.com

Související články

klip Forevermore


Vydáno: 02.02.2014
Přečteno: 3836x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09724 sekund.