PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STEELER - Rulin´ The Earth

Funguje to! Steeler vyprodávají kluby, objevují se na fesťácích a nos vystrčí i z rodného Německa (s nadsázkou řečeno, kluci byli prý ochotni hrát na každém záchodě, jen aby se o nich vědělo). Pravda, plánované turné s Warlock sice nedopadlo, ale důvodem měli být dva kohouti na jednom smetišti (tedy neschopnost managementů se dohodnout). A tak dokud je ocel žhavá, hurá znovu do studia! Tentokrát kapela vyměnila Bochum za Hannover a svěřila se do rukou Franku Bornemannovi. Výsledkem je druhé album, jehož letopočet vydání je jen o jedničku vyšší , než u debutu. A byť na zásadní změny je ještě brzy, rozdíly mezi těmito dvěma alby jsou zřetelné.

V první řadě prospěla (i když, pokud tím zásadním háčkem Steeler pro vás byla jejich nespoutanost, spontánnost a živelnost, může to pro vás znamenat krůček zpět) změna studia. Zvuk je čistší, nahrávka uspořádanější. Zjevný je i lehký posun směrem k německému houževnatému stylu metalu. A kdo na sobě zapracoval přímo hmatatelně, to je Peter Burtz, který by sice nominaci na Zlatého slavíka (či Golden Nachtigála, pokud něco takového v Germánii provozují) stále získal jen těžko, ale jeho projev je (decentně řečeno) formálnější a technicky vyspělejší. O umění kytaristů netřeba pochybovat, ti jsou stále zlatým hřebem programu, svěží rytmika udržuje trvalé napětí a švih. A tak o tvrzení ze závěru minulého dílu (totiž, že debut byl možná nejpovedenější deskou Steeler) rozhoduje autorská potence.

Jednoduše řešeno, v součtu toho (při zachování typických ingrediencí – tedy silných melodií, chytlavě skandovatelných refrénů s decentní sborovou výpomocí, excelentních kytarových přestřelek, řezavých riffů a krásně vystavěných a vygradovaných sól), čím Steeler mohou na „Rullin The Earth“´ohromit (byť samozřejmě na desce není jediná vycpávková věc, i to záhadné intro „The Resolution“ má své opodstatnění), zaznamenáme oproti předchůdci lehký úbytek.

A tak si pochutnejme především na hard rockem služtiček z Dánska líznuté melodické „Shellshock“ s výbornými kytarami i povedenou gradací (tedy až do momentu nepochopitelného echo-natahování skladby) a zabijácky přímočaré kvaltovky (konečně zase pořádná dávka loňské živelnosti) se skvěle uduněnou Krawczakovou basou i dráždivými sbory„Maniac“. Zbytek alba je tu více, tu méně povedeným kultivováním na minulé desce odhaleného receptu. K umírněnosti alba přispívá i fakt, že čtvrtinu (pomiňme intro) tvoří kousky v pomalejším tempu (byť závěrečná „Turning Wheels“ se úplně do klasické balady spoutat nenechá).

Steeler (byť se to z téhle desky ještě nedá jednoznačně rozpoznat) směřovali do komerčnějších, zpěvnějších a hitovějších vod. A tenhle krok jim v tomhle kole nevyšel úplně na 100%. Důvodem je jistá ztráta osobitosti, rádoby vyvážená technickým zlepšením, čistotou, spořádaností, přesností. Čert si vyber, co je víc…

Savapip             


YouTube ukázka - The Resolution/Ruling The Earth

Seznam skladeb:
1. The Resolution
2. Ruling the Earth
3. Shellshock
4. Let the Blood Run Red
5. Heading for the End
6. Maniac
7. Run with the Pack
8. S.F.M. 1
9. Turning Wheels

Sestava:
Peter Burtz - zpěv
Axel Rudi Pell - kytara
Thomas Eder - kytara
Volker Krawczak - baskytara
Jan Yildiral - bicí

Rok vydání: 1985
Čas: 40:53
Label: Earthshaker Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Steeler
1985 – Rulin´ The Earth
1986 – Strike Back
1988 – Undercover Animal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.02.2015
Přečteno: 2247x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zásadní momenty......teprve přijdou....9. 02. 2015 9:42 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12419 sekund.