PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Billy GIBBONS AND THE BFG´S - Perfectamundo

Pětačtyřicet let si nikdo nedokázal představit ikonického frontmana ZZ Top Billyho Gibbonse bez vousatého dvojčete Dustyho Hilla. Jenže teď je všechno jinak. Gibbons oslavil své už šestašedesáté narozeniny a vydal svou debutovou sólovou desku. Zní to skoro až neuvěřitelně, ale je to tak. Gibbonsovi proto rozhodně patří uznání, že se v důchodovém věku pustil do projektu Billy Gibbons And The Bfg´s bez platinových berliček domovských ZZ Top a bez svých dvou parťáků, se kterým jej pojí celý muzikantský život.

Že je ZZ Top legenda všech legend, o tom snad žádná. Od svého průlomu se třetím albem „Tres Hombres“ představují stoprocentní jistotu jižanského rocku a i když v osmdesátých letech ukázali svůj příklon k tehdy moderním technologiím na své nejslavnější desce „Eliminator“, tak svou tvář nikdy neztratili. V posledních letech vydávají desky jen sporadicky, za posledních dvacet let přibyly jen čtyři alba, a možná to může být důvod, proč se Gibbons pustil do vlastní tvorby. Ta je pochopitelně v kolejích ZZ Top, jen se přidává více bluesového koření.

Ani sami ZZ Top už dnes nemají takový dopad jako v dobách mezi deskami „Tres Hombres“ a „Antenna“ a pochopitelně jej nemůže mít ani Gibbons sám. Deska „Perfectamundo“ je učena jeho fanouškům, kteří už nezřídkakdy oslavili padesáté narozeniny a je nastavena tak, aby vyhovovala téhle věkové kategorii. Mladým už toho moc neřekne a to nejen proto, že se na ní nenachází žádný hit. Všechny skladby jsou ovšem pečlivě zkomponovány, zasazeny do tvrdě orámovaných bluesových kytar, ovšem bez absolutní špetky komerčních ambic.

Na své si přijdou proto hlavně milovníci Gibbonsovi kytarové práce, která je sama osobně stejně legendární, jako jeho plnovous. Hlavní představitel riffuje jako o život v prvních dvou skladbách (ne náhodou nejsilnějších na celém albu) „Got Love If You Want It“ a „Treat Her Right“ a pouští se do krkolomných sól v „Pickin´ Up Chicks On Dowling Street“ a „Hombre Sin Nombre“, která díky využití vokálních efektů jako jediná připomene období alba „Eliminator“. Výše zmíněné, spojené s Gibbonsovým stále ještě charismatickým zpěvem, lze považovat za největší klady desky. Na druhou stranu největším záporem je fakt, že deska je na jeden zátah těžko uposlouchatelná. Některé nápady se totiž zbytečně rozmělňují a kvůli tomu místy album nedrží pohromadě.

„Perfectamundo“ ale fanoušky ZZ Top vcelku uspokojí. Samozřejmě, že když jej porovnáme s většinou alb této texaské legendy, obstojí stěží, ale jak je dobře známo, laťka kvality nikdy u ZZ Top neklesla příliš hluboko. Gibbons prostě natočil desku pro své potěšení a pro své příznivce. Vždyť už v jeho věku a po tom, co má za sebou, nepotřebuje nikomu nic dokazovat.

Jan Skala             


www.billygibbons.com

YouTube ukázka - Treat Her Right

Seznam skladeb:
1. Got Love If You Want It
2. Treat Her Right
3. You’re What’s Happenin’, Baby
4. Sal Y Pimiento
5. Pickin’ Up Chicks On Dowling Street
6. Hombre Sin Nombre
7. Quiero Mas Dinero
8. Baby Please Don’t Go
9. Piedras Negras
10. Perfectamundo
11. Q-Vo

Sestava:
Billy Gibbons - zpěv, kytara
Martin Guigui - kytara
Mike Flanigan - baskytara
Alex Garza - klávesy
Greg Morrow - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 38:56
Label: Concord Records
Země: USA
Žánr: blues rock/southern rock

Diskografie:
2015 - Perfectamundo

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.12.2015
Přečteno: 2870x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0935 sekund.