NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCARLETH - The Silver Lining

Metalu s ženským hrdlem v čele máme po celém světě co uši ráčí. Tento subžánr se v poslední době rozmnožil způsobem hodným hlodavců, a i díky tomu se stává čím dál těžší najít mezi hejnem šedých myšek takové, které si zaslouží důkladnější pitvu. Druhé album ukrajinské kapely Scarleth sice nepatři mezi nejužší špičku, svoji podstatnou kvalitu ale jistě má, proto je nutné uchopit laboratorní mikroskop (klávesnici) a blíže nahlédnout do jeho hudebních střev.

Na první dobrou zaujme slušný obrázek na obalu desky, stejně jako vyvážený sound ze studia Morton Studios, které se v tomto ohledu stává příjemnou jistotou. Pokud vám navíc slovo „morton“ připadá povědomé, nejste vedle, vlastníkem studia je totiž jistý Max Morton, jinak také lídr, zpěvák, basák a kytarista stejnojmenné kapely. Dalším lákadlem novinky „The Silver Lining“ je (zatím pouze hostující) zpěvačka Irina Makukha, jež se nemá - oproti některým svým kolegyním – potřebu předvádět, naopak se drží v příjemně civilním, až punkově ledabylém levelu. Podobně je na tom samotná hudba, která mísí powermetalovou výbušnost s modernou i náladově výpravnými postupy, a jako taková má šanci zaujmout jak příznivce přímých melodií, tak fanoušky pečlivěji strukturovaných kompozic s lehkým progovým přívlastkem.

Album se doslova vznítí dvojicí písní „Night of Lies“ a „Double Memory“. Rychlé, mnohdy až spídové tempo, riffové hrátky na hranici thrash metalu, k tomu growling Oksany Element, který je využíván velmi střídmě, a proto jsou její duely s Irinou poutavé a osvěžující. Doslechneme se i neméně atraktivního využití elektronických prvků a přitažlivých refrénů. Po tak našlapaném rozjezdu přijde čas na zklidnění, je trochu škoda, že k tomu kapela „zneužila“ orientální naraci, jež je v dnešní době spíše v pozici klišé nežli čehokoli jiného. Nicméně i tak se jistý výsledek dostaví, a to zejména díky Irině, které svůdně flirtuje se svými vokálními linkami, což je v příkladném kontrastu s těžkými riffy, evokujícími soundtrack k deseti ranám egyptským. Následný flák „Voices“ znamená návrat k svižnému rytmu, stejně jako ke zpěvnému, v tomto případě navíc chytlavě zrychlujícímu chorusu.

Nicméně ani oni se neumí vyvarovat slabších momentů, a to zejména při pokusech o pocitovost či přímo dramatiku, která ve snaze o emotivní odezvu víceméně selhává („Dying Alone“, „Before the Night Falls“). Dobře naopak cvaklo vnesení irského folkloru („One Short Life“), a úplně nejlépe dopadla osmička „Pure Desire“ s neoklasickými přechody ala Stratovarius, epickým symfoničnem ala Xandria, dynamikou slok, šmrncovním refrénem i hravým sólem. Právě tímto songem ukázali Ukrajinci svoji nejlíbivější tvář, která se musí zamlouvat hlavně příznivcům melodickému power metalu. Možná by nebylo od věci jít tímto směrem v budoucnu ještě důrazněji a naopak upozadit touhu o (pseudo)gotickou stylizaci, která jde muzikantům Scarleth od rukou o poznání méně.

Petr Štěpnička             


scarleth.com

YouTube ukázka - Voices

Seznam skladeb:
1. Night of Lies
2. Double Memory
3. The Gates of Dark Sun
4. Voices
5. Dying Alone
6. One Short Life
7. Before the Night Falls
8. Pure Desire
9. Last Hope

Sestava:
Oksana Element - growl
Viktor Morozov - kytara
Artem Kravchenko - baskytara
Yana Kovalskaya - klávesy
Philipp Kharouk - bicí

Hosté:
Irina Makukha - zpěv
Max Morton - baskytara
Dmitry Smotrov - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 50:20
Zvuk: Max Morton
Label: The Leaders
Země: Ukrajina
Žánr: power/symfo metal

Diskografie:
2011 - Break the Silence
2015 - The Siver Lining

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.01.2016
Přečteno: 2242x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08954 sekund.