IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ODYSSEA - Storm

Zajímá-li vás, kam se po odchodu z Labyrintu poděl vynikající zpěvák Roberto Tiranti, dnes pro vás mám odpověď. Kapela Odyssea nahrála před dvanácti lety velmi slušný debut „Tears In Floods“. Pak se po ní ale slehla zem a většina členů si šla časem po svých. V nedávné době se ovšem frontman Pier Gonella rozhodl Odysseu vzkřísit, a protože se tehdejší odliv spoluhráčů týkal i vokalisty Carla Faraciho (nyní zpívá v zajímavé power-progové partě Arca Hadian), bylo nutné nalézt náhradu. Pakliže se mu v jednu dobu naskytla příležitost zlanařit Roba Tirantiho, neměl důvod odmítnout. Zpěvák jeho formátu byl totiž výherním žolíkem pro každou kapelu, ve které doposud účinkoval, ať už v pozici stálého člena nebo pouze hosta (Rob totiž na podobné nabídky velmi ochotně kývá). Nejinak je tomu i v případě dnes hodnoceného projektu, jehož druhá deska s jasným názvem „Storm“ nezklamala, ba co víc, nabídla vypiplaný a patřičně šťavnatý příspěvek do studnice melodického power a speed metalu.

Dvojice Gonella/Tiranti totiž dokázala přijít s dostatečně atraktivní hudební směsí. Mimochodem, u Piera je obdivuhodný nejen počet uskupení, ve kterých zanechal nebo stále aktivně zanechává svůj otisk (Athlantis, Mastercastle, Labyrinth a mnoho dalších), ale také jeho žánrový rozptyl, jenž kromě melodického metalu pojme i brutální, black-deathové sypačky, jež produkuje kupříkladu letitá parta Necrodeath. Dnes ale necháme hudební krvelačnost stranou a budeme se věnovat pouze optimistickým, prosluněným, ovšem z energického hlediska neméně funkčním tónům. Ještě před jejich rozborem je ale nutné zmínit sestavu Odyssey, kterou stabilně tvoří právě jenom dvojice Gonella/Tiranti, s nahráváním fošny „Storm“ jim nicméně vypomohlo až neuvěřitelné množství dalších hudebníků. Moc ovšem nerozumím tomu, z jakého důvodů bylo nutné pozvat několik (bas)kytaristů nebo bubeníků, copak by každý nástroj nezastal jeden člověk (třeba Pier Gonella kytaru)? Na albu každopádně účast několika desítek hostů znát není, dokonce ani sbory neznějí – vzhledem k počtu zpěváků – patřičně košatě. Raději se zaměříme na to opravdu důležité, čímž je samotná kvalita jednotlivých skladeb.

Nejprve se budeme zabývat speedmetalovými čísly, kterých je na albu poctivé množství. Počínaje dvojkou „Anger Danger“, přes fláky „Freedom“, „Storm“, až k závěrečné instrumentálce „Apocalypse Pt. 2“, všechny tyto pecky kvaltují téměř od začátku do konce, až to vypadá, že posloucháme to nejlepší z tvorby Labyrinthu, potažmo jeho spřízněného projektu Amazing Maze. Inspirace kytarovou školou Olafa Thorsena je zde zkrátka velmi značná. K tomu přidejme často vhozené neoklasické třpytky, stejně jako syntetické hrátky se zvukovými efekty (což platí pro většinu písní) a rázem máme postaráno o velmi slušnou zábavu. A to stále není stran speed metalu všechno, jako první z bonusů totiž zazní předělávka výtečné debutové skladby „Fly“, což jednak znamená další vrcholný zážitek (paradoxně možná nejlepší z celého díla), jednak konečné vsazení kompozice do patřičně slušivého zvukového kabátku (debutová deska totiž kvalitním soundem věru neoplývala).

Malinko komplikovanější je to se středně rychlými položkami. Úvodní kus „No Compromise“ nabídne lahodný mix power-progresivních riffů, na albu se pak nachází ještě ve formě bonusové verze, ve které jsou kytarové hrátky nahrazeny klávesovými, přičemž obě varianty fungují stejně zábavně. Zádrhel přichází s dvojicí songů "Understand" a zejména "Ice". Oba plynou v až moc pohodovém rytmu, jenž není podpořen adekvátně chytlavými tóny. To „Galaxy“ je úplně jiná píseň! Hard rockovka s hitovou ambicí, kterou zlatí dynamické sloky a hlavně nadýchaný, až popově rozjitřený refrén. Na podobně líbivé vlně jede i „Ride“, jež vkusným způsobem využívá známý motiv z klasické skladby Itala Giovanni Albinoniho. Nechybí ani další elektronické vsuvky, stejně jako spídové zrychlení v refrénu. Jedinou výtkou je ukončení songu, kdy atraktivní sólová jízda zničehonic utichne a je po všem, což působí téměř jako nedodělek. Posledním zástupcem této sekce je kus „Tears Of The Rain“, jenž ve svých kvalitách zůstává někde v půli cesty. To ale nic nemění na skutečnosti, že se dvojici Gonella/Tiranti povedlo stvořit náramně povedenou desku, která alespoň částečně mírní zklamání z Robova odchodu z Labyrinthu. Nezbývá než doufat, že na třetí zápis Odyssey nebudeme muset čekat dalších deset let.

Petr Štěpnička             


FB ODYSSEA

YouTube ukázka - No Compromise

Seznam skladeb:
1. No Compromise
2. Anger Danger
3. Understand
4. Ice
5. Freedom
6. Galaxy
7. Storm
8. Ride
9. Tears of the Rain
10. Apocalypse Pt. 2
11. Fly (2015 version) (bonus)
12. No Compromise (bonus)

Sestava:
Pier Gonella - kytara
Roberto Tiranti - zpěv

Hosté:
Andrea Ge - bicí (Queenmania)
Alessandro Bissa - bicí (Labyrinth, Vision Divine, Soundstorm, APD)
Alessandro Del Vecchio - zpěv (Edge Of Forever, Hardline, Revolution Saints, Silent Force, Eleventh Hour)
Alessio Spallarossa - bicí (Sadist)
Alex De Rosso - kytara (Dokken, Reb Beach)
Andrea De Paoli - klávesy (Labyrinth, Vision Divine, Chaos Venture)
Anna Portalupi - baskytara (Custodie Cautelari, Hardline, Tarja Turunen)
Carlo Faraci - zpěv (Odyssea, Arca Hadian)
Christo Machete - bicí (Odyssea, Killerslodge, Molosso, Raza de Odio, Cadaveria)
Davide Dell'Orto - zpěv (Drakkar)
Dick Laurent - kytara (Cadaveria)
Emilio Ranzoni - kytara (The Beatzone)
Francesco La Rosa - bicí (Extrema, MPire of Evil, Meganoidi, Mastercastle)
Gandolfo Ferro - zpěv (Heimdall, The Opera)
Giorgia Gueglio - zpěv (Mastercastle)
Giulio Belzer - baskytara, zpěv (Belzer, The Beatzone)
Mattia Stancioiu - bicí (ex-Labyrinth, Magnificat, Crown Of Autumn)
Mistheria - klávesy (Bruce Dickinson, RoyZ, Rob Rock, Artlantica, Vivaldi Metal Project)
Oscar Morchio - baskytara (Sunzhiyi's revenge)
Peso - bicí (Necrodeath)
Simone Mularoni - kytara (DGM)
Steve Vawamas - baskytara (Mastercastle, Athlantis, Shadows Of Steel)
WildSteel - zpěv (Shadows Of Steel)

Rok vydání: 2015
Čas: 1:00:37
Label: Diamonds Prod.
Země: Itálie
Žánr: power-speed-heavy-neoklasický metal

Diskografie:
2004 - Tears in Floods
2015 - Storm

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.03.2016
Přečteno: 2149x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Update: na pozici...9. 03. 2016 10:03 Pagan
Jedou dál, nové...9. 03. 2016 9:55 Pagan
Nevíš Pagane co...9. 03. 2016 7:06 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12688 sekund.