CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




THUNDERSTONE - Apocalypse Again

Když po vydání čtvrtého alba „Evolution 4.0“ opustil finské Thunderstone zpěvák Pasi Rantanen, zdálo se, že jde o ránu do vazu téhle kapely. Do rozjeté mašiny však naskočil (téměř) všudybyl Rick Altzi, tohle spojení o dva roky později na albu „Dirt Metal“ zafungovalo bez ztráty kytičky a želet Pasiho odchodu mohli snad jen ultraodpůrci výraznějších progresivních vlákének (jenže ta Thunderstone natahovali a provlékali svou hudbou již za časů Pasiho Rantanena). Po Thunderstone se v roce 2011 slehla zem a když o sobě před třemi lety začali tito Finové opět dávat vědět, počet Rantanenů byl v kapele stejný, jako za časů Ricka Altziho. Odešel bubeník Mirka Rantanen (dnes je u bicích Atte Palogankas), vrátil se křikloun Pasi Rantanen. Ale tvrdit, že na šestém albu „Apocalypse Again“ je u Thunderstone vše při starém, se nedá.

V ukvaltovaných přímočarkách Thunderstone vsadili daleko víc na jednoduchost germánského power metalu, do kterého nemají zas až tak silné tendence přimíchávat svojí typickou emotivnost. A soudě dle úvodní „Veterans Of Apocalypse“ by jim tahle parketa mohla sedět, protože takhle nekomplikovaně, divoce a přitom přesvědčivě Thunderstone nehráli snad ani na svých prvních albech. Strhující tempo, dokonalá melodičnost v přirozeně vygradovaném refrénu, výrazné sbory a živelná sólová kytarově-klávesová naháněná té nejvyšší kvality. Pokud však ve tvorbě Thunderstone upřednostňujete podobnou nekomplikovanost, užijte si jí právě pouze u úvodní skladby. Kluci se sice do podobného módu ještě vrátí, ale tu bezprostřední jiskřivost nahradí „jen“ velmi dobře zvládnuté řemeslo (viz. „Wounds“, či japonský bonus „Force Sublime“).

Daleko důležitější se tak jeví atmosféričtější skladby, dramatické vsuvky, náladové proměny, emotivní zvraty a progresivní kličky, kterými Thunderstone sice nijak nešetří, zároveň však své skladby zbytečně nekomplikují, nijak jim neubírají švih, i v těchto položkách jako by měli snahu být přímočařejší (šlapavá „The Path“ s příjemně přibroušeným zpěvem či proměnlivá kvaltovka „Walk Away Free“ s výraznými klávesami a účelně využitými mašinkami). Toto tvrzení neplatí snad jen v případě alarmující „Higher“, kdy (v rámci soudržného alba) zajdou v tomto směru až do extrému, vsadí na zemitě zatěžkané zhoustlé tempo s dráždivým klávesovým motivem a archaicky znějícím sólem. Dokonalost dramaturgie této desky podtrhuje finální dvojice - vypjatá a vláčnější „Days Of Our Lives“ a melodramatická „Barren Land“, koketující až se soundtrackovostí a i přes svou (opět z rámce alba vybočující) délku snadno udržující napětí. No a nezbytné konstatování závěrem – ano, Pasi Rantanen je ve skvělé formě.

Thunderstone se s lehkostí a elegancí vypořádali s vlastní minulostí. S tou s Rantanenem i s tou krátkou s Altzim. Vytěžili z ní to, v čem jsou dobří, lehce tenhle vzorec zjednodušili, okořenili jej osobitostí a s průrazným zvukem velice svěže vyrážejí vstříc nové budoucnosti.

Savapip             


www.thunderstone.org

YouTube ukázka - The Path

Seznam skladeb:
1. Veterans of the Apocalypse
2. The Path
3. Fire and Ice
4. Through the Pain
5. Walk Away Free
6. Higher
7. Wounds
8. Days of Our Lives
9. Barren Land

Sestava:
Pasi Rantanen - zpěv
Nino Laurenne - kytara
Titus Hjelm - baskytara
Jukka Karinen - klávesy
Atte Palokangas - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 43:46
Label: AFM Records
Země: Finsko

Diskografie:
2002 – Thunderstone
2004 – The Burning
2005 – Tools Of Destruction
2007 – Evolution 4.0
2009 – Dirt Metal
2016 – Apocalypse Again

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.04.2016
Přečteno: 2946x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Akurát si...25. 09. 2021 13:20 Dzuzo
Výborná deska,...24. 09. 2021 18:33 Bubák
Zatim me to vubec...15. 04. 2016 8:56 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10023 sekund.