PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RAKEL TRAXX - Dirty Dollz

Člověk by si myslel, že Rakel Traxx už navždy budou kapela jen jedné desky. Když totiž v roce 2011 vyšel jejich debut „Bitches Palace“, vypadalo to, že evropský hair metal má nové želízko v ohni. Tentokrát ne ze Skandinávie, ale světe, div se, z takřka nerockové Francie. „Bitches Palace“ nebyla vůbec špatná deska, nabídla i menší hit „Give Me Your Love“, kde Rakel Traxx zněli syrově, ale zároveň neskrývali popmetalový potenciál. Jenže pak bylo ticho po pěšině. O naději na nějaké dobytí vedoucích hairmetalových pozic nemohla být ani řeč. Vypadalo to na konec, ovšem příběh Rakel Traxx tak smutný není.

Během pěti let sice hair metal ztratil něco ze své síly a z vlny, která byla akutální v letech 2008 - 2012 zbyly skutečně jen ti nejlepší, když si čas už možná nadobro vzal i tehdejší lídry Crashdïet (v posledních letech opravdu jen paběrkující). Rakel Traxx možná tu nejlepší dobu pro svůj průnik mezi elitu zaspali, ale rozhodně je sympatické, že se objevují znovu a s novou deskou. Člověk by mohl mumlat něco o rozpadu, ale je fakt, že kapela překopala svou sestavu a proto se na rozdíl od „Bitches Palace“ na novince „Dirty Dollz“ vedle stabilní trojice (zpěvák Shanon Dollz a kytaristé Squall a Zantolo) objevuje nová rytmika v podobě basisty Tricksterse a bubeníka Lestea. Není to sice jediná změna, která u Rakel Traxx za těch pět let proběhla, ale rozhodně je to ta největší.

Trochu se změnili i samotní Rakel Traxx. Oproti debutu totiž na „Dirty Dollz“ ubyla trocha neurvalosti, což je při zachování prvotní energie věc, která je jen ku prospěchu výsledku a Francouzi míří spíše k líbivějším popěvkům. Možná to je důvod, že tak nátlakovou věc, jako byla zmíněná „Give Me Your Love“ na novince nenajdeme, protože se spíše jede směrem k popmetalu. Samozřejmě při zachování výrazu debutu, které reprezentuje zpěvák Shanon Dollz coby nejvýraznější člen celé této party.

Svou nejsilnější tvář současní Rakel Traxx vybalí hned v úvodu desky, protože startovní dvojice „Can`t See You“ a „I Need Your Love Tonight“ patří k tomu nejlepšímu, co lze v hairmetalovém ranku letos slyšet. Pochopitelně dojde i k některým přehmatům, jako třeba v „Red N`Hot“, kterou startuje tak infantilní kytara, že člověk mírně povytáhne obočí nebo v „Lady Got A Gun“, která zase má v sobě dětské nemoci debutu, kdy Dollz zbytečně řve hned v úvodu skladby. Ovšem na druhou stranu je tady taková „Drugs To Kill Your Mind“, která Rakel Traxx rozhodně nepředstavuje jako partu, jež zajímají jen pařby a píchání groupies. Právě tahle věc může kapele ukázat cestu do budoucna, protože už nezůstává jen u jednoduchých popěvků, ale představuje Rakel Traxx jako partu vyzrálých muzikantů.

Dá se říct, že „Dirty Dollz“ vcelku potěšila. I když jede jen po vyšlapané hairmetalové cestičce, nedá se Francouzům upřít nápaditost a zlepšení skladatelské práce. Budoucnost je pro ně otevřená, teď jen počkat, jak ji využijí. Snad už pro ně nebude pozdě...

Jan Skala             
7.5


www.rakeltraxx.com

YouTube ukázka – Red n` Hot

Seznam skladeb:
01. Can`t You See
02. I Need Your Love Tonight
03. You`ll Never Stop a Game
04. Red n` Hot
05. Lady Got A Gun
06. Love Me Pretty Baby
07. Cry n` Die
08. Hey !!! Hey !!!
09. I Need You Honey
10. Drugs to Kill Your Mind

Sestava:
Shanon Dollz - zpěv
Squall - kytara
Zantolo - kytara
Tricksters - baskytara
Leste - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 37:14
Label: Demon Doll Records
Země: Francie
Žánr: hair metal

Diskografie:
2011 - Bitches Palace
2016 - Dirty Dollz

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.10.2016
Přečteno: 1668x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09061 sekund.