PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ray WILSON - Makes Me Think Of Home

Zpěvák Ray Wilson zažívá letos očividně umělecký přetlak. Jak jinak si totiž vysvětlit, že tento někdejší frontman grungeových jednohitových zázraků Stiltskin a pozdější náhrada Phila Collinse u Genesis (album „Calling All Stations“), vydává už druhou letošní plnohodnotnou desku. Po jarní „Song For A Friend“ tedy přichází na řadu „Makes Me Think Of Home“. A i na ní Wilson dokladuje, jak už se vzdaluje své někdejší tvorbě v rámci výše zmíněných kapel. Prostě žádné „Inside“ (jenž si udělala obrovské jméno díky použití v reklamě na džíny v roce 1994) už od něho člověk čekat nemůže.

Je zajímavé sledovat, jak se z Wilsona každou deskou stává skutečně svébytný umělec, který piluje svůj výraz, přičemž se ale stále více odklání od divokých kořenů a svou tvorbu směřuje k prvotní podstatě rockové hudby. Novinka proto přímo navazuje na letošní „Song For A Friend“, ovšem nepopírá ani atributy, které byly pro Wilsonovu tvorbu charakteristické v minulých letech. Je ale jasné, kam „Makes Me Think Of Home“ míří. Opět se totiž jedná o značně introvertní hudbu, která sice místy nezapře hitové ambice, ale nejdůležitější pro ní je samotné umělecké vyjádření. Emoce, které z desky sálají na míle daleko a kterým dává Wilson právě prostřednictvím takovéto hudby průchod.

Proto nepřekvapí, že nejinternější je titulní, osm minut dlouhá „Makes Me Think Of Home“, v jejíž první části si Wilson pohrává dokonce s atmosférou, která je přítomna na posledních deskách Anathemy. Ovšem po zlomu v samotném středu skladby se ke slovu dostává zpěvná kytara a saxofon. Bezesporu jeden z vrcholů desky. Ta se dá rozdělit na dvě části a právě titulní věc je jakýmsi předělem. První polovina alba je svižnější a pro rockovou masu jaksi srozumitelnější, především proto, že úvodní věc „They Never Should Have Sent You Roses“ má v sobě kus U2, aniž by tím popřela zpěvákovu osobnost. „The Next Life“ zase hraje na trochu skočnější notu, přičemž „Tennessee Mountains“ je mnohem zadumanější, nostalgičtější.

Ve druhé polovině alba se ke slovu ale čím dál více dostává akustická kytara, podpořená hlasem hlavního protagonisty, kdy se dostáváme až někam k názvukům country („Anyone Out There“ a "The Spirit") nebo k jasné inspiraci blues („Calvin And Hobbes“), přičemž si člověk matně vybaví sólovou tvorbu někdejšího kytaristy Bon Jovi Richieho Sambory. Také on se před léty vyprofiloval tak, že hudebně překročil stín své mateřské kapely. To se daří i Wilsonovi. Stiltskin a Genesis jsou v souvislosti s jeho jménem už minulostí. Už je sám sólovým umělcem.

„Makes Me Think Of Home“ je bezesporu velice vydařená deska a dokladuje, společně se „Song For A Friend“, že Wilson je v současné době na vrcholu svých uměleckých sil. Udržet se na něm bývá složité, někdy k tomu ale může pomoci zdravý pohled na věc. A ten Wilson má.

Jan Skala             


www.raywilson.co.uk

YouTube ukázka – They Never Should Have Sent You Roses

Seznam skladeb:
1. Never Should Have Sent You Roses
2. The Next Life
3. Tennessee Mountain
4. Worship The Sun
5. Makes Me Think Of Home
6. Amen To That
7. Anyone Out There
8. Don`t Wait For
9. Calvin And Hobbes
10. The Spirit

Sestava:
Ray Wilson - zpěv, kytara
Uwe Metzler - kytara
Lawrie Macmillan - baskytara
Kool Lyczek - klávesy
Nir Z. - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 48:02
Label: Ray Wilson Ltd
Země: Velká Británie
Žánr: classic rock

Diskografie:
2003 - Change
2004 - The Next Best Thing
2008 - Propaganda Man
2013 - Chasing Rainbows
2016 - Song For A Friend
2016 - Makes Me Think Of Home

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 25.10.2016
Přečteno: 2218x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08445 sekund.