TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN - Hope

Větší label, rostoucí popularita a před sebou třetí album. Swallow The Sun už nebyli nováčci a měli co obhajova“. Zároveň bylo otázkou, zda se někam posunou. Nové album dostalo „anti doom metalový“ název „Hope“. Titulní skladba desku otevírá a jasně říká – my jsem Swallow The Sun a chceme být stále lepší. Na první poslech je znát posun ve zvuku a v pestrosti aranžmá. Kapela skvěle zvládá rovnováhu mezi tvrdými a melodickými pasážemi, přičemž se nebojí do jinak „intimní“ a emocionální hudby dát prvek velkoleposti (symfoničnost a lehké orchestrace).

Hlavu vám pořádně zamotá jedna z nejnářezovějších skladeb v diskografii skupiny – „These Hours Of Despair“. Úvod je mixem death metalu a symfo/black metalu, který přebije mohutný riff a orchestrální pasáže jak z výpravného filmu. Mikko nezpívá, negrowluje, ale spíše šepotá, vypráví. Jenže do hry se vrací death a black a na poměry kapely pořádný fofr. refrén je velice výrazný a zapamatovatelný. Death/doom metalová paráda „The Justice Of Suffering“ je skvělá. A ještě lepší je, když zazní zpěv Jonase Renkseho, hosta z Katatonie. Výsostně úžasnou první polovinu alba korunuje jeden z největších hitů kapely. „Don´t Fall Asleep (Horror Pt.2)“ je nesmírně citlivou a místy i jemnou skladbou. Při slokách můžete v pozadí slyšet hlas pozdějšího stálého člena Swallow The Sun klávesáka Jaaniho Peuhu. V songu hostuje i zpěvačka Tinuviel, která se na desce objeví i v dalších písních Jemnost a temnota se střídá zcela samozřejmě. „Don´t Fall Asleep (Horror Pt.2)“ patří mezi nejhranější songy kapely, ačkoliv se jinak z alba na koncertech prakticky nečerpá.

Druhá polovina alba nabídne hodně povedený death/doom metal, ale takové nadšení jako u prvních čtyř písní zkrátka nepřichází. Pokud si pořídíte limitovanou edici, naleznete na ní ještě bonusovou skladbu „These Low Lands“, která dle mého měla být mezi osmičkou an standardní verzi. Parádní a pořádně tvrdá záležitost s Mikkovými hlasovými brutalitkami a hlavně s hostujícím Tomy Joutsenem z Amorphis.

„Hope“ je výborná deska. Kapela se na ní zvukově i skladatelsky posunula a ještě více se odvážila nedělat „jen“ doom metal, ale být inovativnější než konkurence. Výpravnost, prvky z jiných žánrů a schopnost kombinovat tvrdost s emocemi se stále zlepšovala, druhá půlka alba však už není tak zajímavá a invenční jako ta první.

Rok po „Hope“ vydali Swallow The Sun EP „Plague Of Butterflies“. Nahrávka měla stopáž jak normální album, protože na ní bylo celé demo „Out Of This Gloomy Light“ v novém zvukovém kabátku titulní suita „Plague Of Butterflies“ má téměř pětatřicet minut! Kapela ukázala všechny své schopnosti. Za půlhodinu zažijete tvrdé, rychlé, pomalé, melancholické, melodické pasáže a také místa, kdy je téměř ticho. Přístup a některé momenty mohou vzbuzovat dojem, že Swallow The Sun trochu progovatí. Je to zážitek a důkaz, že skládat tahle banda umí neskutečně. „Plague Of Butterflies“ původně kapela skládala pro balet. V Americe mělo vzniknout představení, které měla doprovázet hudba od Swallow The Sun. Když z toho sešlo, kapela si řekla, že je škoda tak dobré melodie a nápady nechat v šuplíku. Nápady upravila, rozšířila a vzniklo EP, které má v diskografii kapely nezanedbatelné místo. Však se také umístilo na prvním místě finské singlové hitparády (album „Hope“ bylo na třetím místě albového žebříčku.). Důležité je také proto, že to byla poslední nahrávka s jedním ze zakladatelů Swallow The Sun, bubeníkem Pasi Pasanenem .

Tomáš Marton             


swallowthesun.net

YouTube ukázka - Don´t Fall Asleep

Seznam skladeb:
1. Hope
2. These Hours of Despair
3. The Justice of Suffering
4. Don´t Fall Asleep (Horror Pt. II)
5. Too Cold for Tears
6. The Empty Skies
7. No Light, No Hope
8. Doomed to Walk the Earth

Sestava:
Mikko Kotamäki - zpěv
Juha Raivio - kytara
Markus Jämsen - kytara
Matti Honkonen - baskytara
Aleksi Munter - klávesy
Pasi Pasanen - bicí

Rok vydání: 2007
Čas:57:43
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2003 - The Morning Never Came
2005 - Ghosts of Loss
2007 - Hope
2009 - New Moon
2012 - Emerald Forest and the Blackbird
2015 - Songs from the North I, II & III
2019 - When A Shadow Is Forced Into The Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.10.2021
Přečteno: 1002x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Třetí album a...7. 10. 2021 4:29 JT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09368 sekund.