PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMWITCH - War Of The Wizards

Začátek devadesátých let nebyl pro Stormwitch zrovna idylickým obdobím. Ač chtěla kapela pokračovat ve svém zběsilém a pravidelném tempu vydávání nových desek, nepodařilo se. Stormwitch chtěli opustit svého dosavadního vydavatele Gama a tak navázali spolupráci se Sony, které mělo zájem již poskládanou novinku „War Of the Wizards“ vyslat do světa. Jenže Gama bylo tak intenzivně proti, že dva roky trvající soudní spory (určitě by se našla i řada dalších důvodů) nejen zbrzdily vydání desky, ale i kdekoho otrávily. Hlavouny ze Sony natolik, aby od „Války čarodějů“ dali ruce pryč, členy kapely natolik, že nahrávání desky mají na svědomí (vyjma Andyho Mücka a Petra Langera, kteří se vrátili ke svým civilním jménům a sporadické účasti Stefana Kauffmanna ve skladbě „Fate´s On The Rise“) už jiní muzikanti. Upozornit stojí především na basáka Martina Albrechta, současného krotitele čtyř strun v Mystic Prophecy.

Stormwitch tentokrát dali vale všem čarodějnicím i upírům a při tvorbě koncepčního příběhu sáhli po klasice klasik. Jenže nebyli by to kouzelníci z Německa, aby svým příznivcům (a příznivcům „Pána prstenů“) trochu nezamotali hlavu. Idea malého hobitího mužíčka, který se s patrou kamarádů vydává na cestu, na konci které je třeba zlikvidovat jistý prsten je zřejmá. Kdo však jsou tajemní Theja, Aaron, Arleen či Xänteur? Autorská práva jsou autorská práva a tak bych od boku střílel asi takhle – Frodo, Aragorn, Arwen, Sauron,… :-). To by až tak velký problém snad ani nebyl. Horší je, že deska nedrží pohromadě ani jako koncept, ani jako jedenáct samostatných článků. Je z ní sice patrná (občas i vcelku úspěšná) snaha o návrat k době před vydáním „Oka bouře“, ale v tomhle případě dokonale platí fráze o marném vstupování do stejné řeky…

Celkové zpomalování tempa kapely pokračuje i na téhle desce. A ve střednětempých melodiích jsou Stormwitch nejsnáz zranitelní. Na jedné straně chybí přitažlivý nápad, na druhé straně nejsou Stormwitch natolik masivní, aby dokázali svojí vláčností alespoň zaujmout, když ne rovnou drtit. Odvrácenou nudnější stranu měsíce tak tvoří takto koncipované skladby „Magic Mirror“ a „Time“. Píseň, při které jsem málem vyskočil z kůže díky naprosto ubíjejícímu riffu, to je „The Way To Go“. Ač povedené a s hitovým potenciálem, zkuste si to pustit pětkrát po sobě :-).

Nejlépe z téhle čarodějnické války vychází skladby, kde si Stormwitch dokážou pohrávat s atmosférou. Výpravná „Theja“ ještě sice postrádá lehkost, ale pisklavě položený refrén a ledabyle zamaskované téměř progresivní (na poměry Stormwitch) finty a kudrlinky dokáží minimálně přitáhnout pozornost. Silný je především prostředek desky, kde kapela dokázala nasázet ty nejpovedenější okamžiky. Dynamickou „Wooden Drum“ s typickou melodikou a razantními kytarami si lze představit na kterémkoliv z předchozích počinů (vyjma „Eye Of The Storm“). Největší pozitivní překvapení nabízí kontrastní, uštěkaně rozzlobená titulní „War Of The Wizards“ s okouzlujícím atmosférickým úvodem i velice příjemným Andyho vyprávěním, i pompézně romantická (konečně patina starých dobrých Stormwitch, i když ve volnějším tempu!) „Dragon´s Day“ s vynikajícím chorálem. A tentokrát i bezpečně zvládnuté finále v podobě rychlé a melodické „Wanderer“ s kousavými kytarami.

Zdálo se, že Stormwitch po předchozím klopýtnutí zvedají hlavu. Ale dobré konce obvykle bývají jen v pohádkách. Podívejte se na letopočet. Kdo z vás čeká, kdy se v téhle recenzi objeví výraz grunge, konečně se dočkal. Přece byste nepředpokládali, že tahle vlna, která smetla spolky podstatně silnější v kolenou, se Stormwitch vyhne…

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Listen To The Stories
2. Theja
3. Magic Mirror
4. Wooden Drum
5. War Of The Wizards
6. Dragon's Day
7. Time
8. Fate's On The Rise
9. A Promise Of Old
10. The Way To Go
11. Wanderer

Sestava:
Andy Mück - zpěv
Damir Uzunovic - kytara
Joe Gassmann - kytara
Martin Albrecht - baskytara
Peter Langer - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 47:28
Studio: Criss Recording
Label: SPV Steamhammer
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft

Související články:
STORMWITCH - Walpurgis Night
STORMWITCH - Tales Of Terror
STORMWITCH - Stronger Than Heaven
STORMWITCH - The Beauty And The Beast
STORMWITCH - Eye Of The Storm


Vydáno: 03.11.2008
Přečteno: 4251x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
8/10Nemůžu říct,...17. 07. 2020 9:53 Aldys83
Se přidámJe to jediné...3. 11. 2008 10:58 mot
Toto bolo sklamanie...3. 11. 2008 9:01 Marek-JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13121 sekund.