PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




LILLIAN AXE - Sad Day On Planet Earth

"Smutný den na planetě Zemi.. .", to nezní příliš optimisticky, co říkáte? A mám-li se přiznat, skutečně jsem od "Sad Day On Planet Earth" nečekal příliš pozitivna. Rozčarování z předchozího "W aters Rising" ještě zdaleka neodeznělo, název desky naznačoval, že k dávným pozitivně laděným melodiím už Lillian Axe nemají chuť ani zlehka přičuchnout, jásavých barev zbavený booklet - nejstřízlivější obal od vydání fialového debutu - této potenciální temnotě přizvukoval (nemluvě o famózní cestovatelské smrtce na jakési tříkolce ze zadní strany obalu), autorský monopol Steva Blaze opět nenarušil žádný vetřelec, dávající alespoň mírnou naději na čerstvý vítr a již představený koncept výraz úderné dvojky poeta Blaze - flegmouš LeFevre nesliboval, že by mohlo zahřmět.

Vida, někdy blesk dokáže prásknout z úplně čisté oblohy. Stačilo málo - dodat melodiím kapku živé vody, nabudit emoce na maximum a pohrát si s naléhavostí vlastních sdělení. Výsledkem je album, dokonale shrnující filozofii, postavení i vývoj Lillian Axe. Album na první pohled nenápadné, ale o to nápaditější. Na první pohled jednoduché, přitom důsledně propracované. Přes koňskou dávku muziky díky své kousavosti ani na okamžik nenudící. A hlavně, i přes posmutnělý výraz hravější, než deska předchozí, dokonale kombinující dávnou bezstarostnost, přetavenou do dospělého nadhledu a rozhledu s rafinovaně zastřenou přitažlivostí. Přidáte-li k tomu fakt, že Derrick LeFevre do svojí ležérnosti přimíchal porci bývalé Taylorovi teatrálnosti a obnažené emoce prožívá mnohem dramatičtěji, je výsledek nezpochybnitelný.

Porušenou tradici hitové trojčlenky Lillian Axe narušují i tentokrát. Jako by však chtěli své zaviní z minula odčinit a dohnat zanedbané hitové ambice, výčet těch nezapomenutelných (a po sobě následujících) okamžiků je tentokrát podstatně výživnější. Dávná páskovitost, reprezentovaná potměšile divokou kytarou s velice chytlavým motivem a přezíravým vokálem zaujme v "The Grand Scale Of Infinity". Podstata a význam celé desky je ukrytý v titulní "Sad Day On Planet Earth". Neskutečně poetická, teskná a přitom barevně vypjatá záležitost, při které dvě hlavní postavy kapely dokonale demonstrují své umění ve všech odstínech na pozadí geniálně jednoduché, působivé a křehké melodie. Chameleonská "Hibernate", na povrchu uspává a pod slupkou bobtná, mohutní a graduje. Bluesově houpavá " Within Your Reach", může při povrchním poslechu ukolébávat – tak se děje na téhle desce častěji - ale zároveň si chystá půdu pro famózně vzrušující dialog i bláznivě otravné, ale o to účelnější kytarové sólo. Naléhavě posmutnělá "Down Below The Ocean" s výše již opěvovanou exhibicí dua LeFevre-Blaze. Není náhodou, že vyjmenované skladby se převážně odehrávají v pomalejším tempu, tady je momentálně největší síla Lillian Axe. Ani rychlejší ("Kill Me Again"), veselejší "Blood Raining Down On Her Wings", nervóznější ("Megaslowfade" či agresivnější ("Ignite") motivy však tentokrát nezaostávají a tak na "Sad Day On Planet Earth" nenajdete vyloženě slabší kus, zralý na odstřel.

Nikdy by mě nenapadlo, že si dobrovolně, rád, opakovaně a dosyta budu vychutnávat tak smutný den na planetě Zemi. V textu titulní písně Blazeovci varovně apelují, že "...iťs time for rebirth.. .“ V jejich případě nejde jen o slova, ale došlo i na činy. Zdánlivě to zní jako protimluv, ale díky tomuhle lehce depresivnímu počinu musela v srdcích příznivců Lillian Axe (zdůrazňuji, že až po důkladném vstřebání detailů i pocitů) zavládnout nespoutaná radost. Aspoň na chvíli...

Savapip             


www.lillianaxe.com

YouTube ukázka - Sad Day On Planet Earth

Seznam skladeb:
1. Cocoon
2. Megaslowfade
3. Jesus Wept
4. Ignite
5. The Grand Scale Of Finality
6. Sad Day On Planet Earth
7. Hibernate
8. Within Your Reach
9. Down Below The Ocean
10. Blood Raining Down On Her Wings
11. Cold Day In Hell
12. Nocturnal Symphony
13. Divine
14. Kill Me Again
15. Fire, Blood, The Earth & Sea

Sestava:
Derrick LeFevre - zpěv
Steve Blaze – kytara, klávesy
Sam Poitevent – kytara
Eric Morris - baskytara
Ken Koudelka - bicí

Rok vydání: 2009
Čas: 1:14:39
Produkce: Steve Blaze
Studio: Talent Gone Wild Studios, Mandeville, LA
Label: Blistering Records AB
Země: USA

Diskografie:
1988 – Lillian Axe
1989- Love & War
1992 – Poetic Justice
1993 - Psychoschizophrenia
1999 – Fields Of Yesterday
2007 – Waters Rising
2009 – Sad Day On Planet Earth
2010 – Deep Red Shadows

Související články:
LILLIAN AXE - Lillian Axe
LILLIAN AXE - Love + War
LILLIAN AXE - Poetic Justice
LILLIAN AXE - Psychoschizophrenia
LILLIAN AXE - Fields Of Yesterday
LILLIAN AXE - Waters Rising


Vydáno: 21.04.2011
Přečteno: 2977x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Album je naprostá pecka!Díky za recky o...22. 03. 2012 16:30 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09321 sekund.