PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Pure Instinct

Ještě dřív, než se Scorpions znovu vydali do studia, zkusili navázat na tradici svých úspěšných živáků. Že něco není v pořádku, naznačil fakt, že album „Live Bites“ (pokud byste marně sháněli benefiční singl „White Dove“, cover od maďarských Omega, který Scorpions nahráli ve prospěch fondu OSN na pomoc obětem války ve Rwandě, najdete tenhle song jako přídavek právě na „Live Bites“), i přes to, že bylo napěchované samými hity, komerčně vyšumělo a žádný trhák se z něj nestal. Další problém se jmenoval Herman Rarebell (schválně, jestli ho dokážete najít na obalu desky, viz. obrázek kapely ;-) ). Ten si založil v Monaku vlastní nahrávací společnost, přestal stíhat a tak Scorpions museli při nahrávání novinky „Pure Instinct“ vzít zavděk čistě studiovým přírůstkem, Curtem Cressem (že však Herman na svojí škorpióní minulost nezanevřel, svědčí jeho deska „Acoustic Fever“). Navíc se kapela rozhodla vyprodukovat si novinku vlastními silami za asistence Erwina Muspera (jen s drobnou výpomocí Keitha Olsena, a je trošku symbolické, že ten figuruje u dvou největších pecek alba) a hlavní snahou bylo dostat do popředí klávesy a akustické kytary, které na předchozích deskách zněly decentně.

Parafrází názvu monstrhitu kapely, za téhle konstelace zafoukal na Scorpions na dlouhá léta radikální vítr změn. Pokud jste patřili k těm, kteří se v minulém kole namlsali živočišnou energií, asi jste zůstali s hubou otevřenou zírat na to, jakou popově sladkou limonádu kluci aktuálně natočili. A tak je „Pure Instinct“ deskou na scestí – rozhodně se nejedná o nějaké radikální popření vlastních kořenů, Scorpions jsou stále snadno identifikovatelní, jen místo riffových přestřelek se převážně hraje na klidnější a přístupnější notu.

Sázku na tradiční škorpióní jistoty představuje především excelentní balada „When You Came Into My Life“, s neuvěřitelně emotivním Meinem (ten se podobným stylem za asistence symfoňáku překonává i v nenápadném a křehoučkém závěru „Are You The One“) a maximálně vzrušujícím šmakem, podtrhující jedinečného génia autorů při vytváření vypjaté atmosféry, gradující v extatickém vzrušení. Potěší tradiční úvodní riffovka „Wild Child“ s hravým dudáckým motivem, která je o něco optimističtější a uvolněnější (platí i pro všechny ostatní rychlejší věci). Upozornění si zasluhuje i utahaná „But The Best For You“ s výbornou melodickou skluzavkou v refrénu, lehoučký, skoro až tanečně písničkářský popík „Soul Behind The Face“ a podobně laděná „Where The River Flows“, potvrzující škorpióní talent při hraní si s melodiemi. A vlastně jediným mínusem (no, to je možná silný výraz) pro mě byla absolutní sázka na jistotu a další vylouhování již x-krát ohrané šablony v průhledné baladě a zároveň prvním singlu alba „You And I“ (jelikož jsem nikdy nezmínil jistou bolístku kapely, totiž leckdy až úsměvně naivní angličtinu, tak právě teď je ta správná doba).

Nepopírám, že v době svého vzniku bylo pro mě osobně „Pure Instinct“ pořádným zklamáním (mělo být ještě hůř…). Dneska už říkám, že to není špatná deska, protože se na ní najde pořádný ranec vydařených songů. Pokud se však Scorpions názvem desky odvolávají na svoje instinkty, v tomhle kole ztratili ten nejzásadnější – zabijáckou dravost. Pohoda, která z desky dýchá, ani mistrovský cit pro melodie tenhle chybějící aspekt prostě plně nahradit nedokáže.

Savapip             

Když předchozí "Face The Heat" se dá označit asi za nejdravější nahrávku Scorpions, "Pure Instinct" na to jde z úplně jiné strany. Byla polovina devadesátých let. Klasický hard rock byl v těžkém útlumu a na hvězdu osmdesátých let se dívalo skrz prsty. Klasické rockové vypalovačky nikoho moc nezajímaly a jedinou šancí pro rockové kapely jak se udržet v povědomí byly komerční radiostanice. Tomu také musely přizpůsobit své skladby a proto Scorpions udělali to samé, jako v té době třeba Bon Jovi, Firehouse, Slaughter, Def Leppard nebo dokonce Metallica. Až nezdravě zjemnili sound. Deska "Pure Instinct" proto po výborné úvodní "Wild Child", která snese přísnější měřítka, servíruje jednu baladu za druhou, což už je ke konci alba k uzoufání nudné. Přesto ještě v tomto případě kapela nejde kapela nijak zvlášť pod svůj standard.

Pepsi Stone 6/10

www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - When You Came Into My Life

Seznam skladeb:
1. Wild Child
2. But the Best for You
3. Does Anyone Know
4. Stone in My Shoe
5. Soul Behind the Face
6. Oh Girl (I Wanna Be with You)
7. When You Came into My Life
8. Where the River Flows
9. Time Will Call Your Name
10. You and I
11. Are You the One?

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Ralph Rieckermann - baskytara
Curt Cress - bicí

Rok vydání: 1996
Čas: 50:50
Produkce: Erwin Musper, Scorpions (Keith Olsen)
Studio: Scorpio Sound Studio, Magic Moments Studi, Wisseloord Studios, Goodnight L.A.
Label: Atlantic Records
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2013
Přečteno: 4126x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
U téhle desky se...29. 11. 2013 9:58 Milan
zdaleka ne posledna...28. 11. 2013 21:50 johny
Máš pravdu, tohle...28. 11. 2013 19:45 Pepsi Stone
Zase všeci...28. 11. 2013 19:22 Bubák
Pro měposlední slušná...28. 11. 2013 18:51 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09536 sekund.