NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




IMPERIAL STATE ELECTRIC - Honk Machine

Nicke Andresson, ponejprve bubeník deathmetalových Entombed, poté frontman slovutných rock n´rollových The Hellacopters, si svůj vlastní styl vytvořil už skoro před dvaceti lety. To tehdy na deskách „Payin´ The Dues“ a „Grande Rock“ výrazově definoval tvorbu The Hellacopters a od té doby jeho pokrok už je skoro minimální. A proto také Imperial State Electric zní asi tak, jak by dneska hráli The Hellacopters, kdyby se v roce 2008 nerozpadli. Je to dobře nebo špatně? Vyčítá někdo Lemmymu, že Motörhead neuhnuli ze svého zarputilého výrazu za čtyřicet let ani o píď nebo, že AC/DC vydali opět stejnou desku s jiným obalem?

Tím samozřejmě nelze říct, že by Andersson byl legendou alespoň z části srovnatelnou s výše zmíněnými ikonami, ovšem princip je prakticky stejný. Vývoj u Anderssona totiž ustrnul v době vydání „High Visibility“ (deska The Hellacopters z roku 2001) a novinka „Honk Machine“ od Imperial State Electric zní takřka stejně, jako pozdní desky The Hellacopters. Zvukově sice nastal posun trochu vzad, rozumějme ještě k většímu retru šedesátých a sedmdesátých let, ale styl psaní skladeb, jejich aranže a stavba jsou pořád totožné.

Andersson má svůj rukopis, a pokud jste před lety přistoupili na jeho hru a nevadí jeho (někdy až nekritický) obdiv ke Kiss, budete plně spokojeni i v případě „Honk Machine“. Nedá se říct, že by Andersson vykrádal sám sebe, ale sem tam, když slyšíte nějakou z nových věcí, máte neodbytný pocit, že to pro vaše uši není žádná novinka. Ovšem i tak věci jako je úvodní „Let Me Throw My Life Away“ nebo pilotní singl „All Over My Head“ jsou velmi podařené kousky se silnými refrény a poctivým rock n´rollovým feelingem.

Mezi dotaženější kousky rozhodně můžeme zařadit i skřípavou odpověď na ranou tvorbu Alice Coopera „Another Armageddon“, výtečnou bluesovou „Walk On By“ nebo ostrou punkovou „Guard Down“ a závěrečnou „It Ain´t What You Think (It´s What You Do)“, která svou nespoutaností odkazuje na někdejší hravost The Sweet v období, kdy tvořili takové věci jako „Ballroom Blitz“ nebo „Peppermint Twist“. V tomto případě působí „Honk Machine“ rozmanitým, ale rozhodně ne rozháraným dojmem.

Všechno je ale předvídatelné. To se čekalo. Všechno je muzikantsky zmáknuté s bravurou. To se také čekalo. Oproti Imperial State Electric měli předtím The Hellacopters mnohem pevnější pozici, ale s každým albem nové Anderssonovy kapely si dřívější fanoušci začínají uvědomovat, že v případě této formace dostávají plnohodnotnou náhradu. „Tohle není žádná moje sólová kapela ani boční projekt. Je to regulérní skupina,“ řekl před pár lety v samých začátcích Imperial State Electric sám Andersson. A chce, abyste to také tak brali. Jako novou kapelu se starým obsahem.

Jan Skala             


www.imperialstateelectric.se

YouTube ukázka - All Over My Head

Seznam skladeb:
1. Let Me Throw My Life Away
2. Anywhere Loud
3. Guard Down
4. All Over My Head
5. Maybe You're Right
6. Walk On By Side
7. Another Armageddon
8. Lost In Losing You
9. Just Let Me Know
10. Colder Down Here
11. It Ain't What You Think (It's What You Do)

Sestava:
Nicke Andersson - zpěv, kytara
Tobias Egge - kytara
Rolf de Borst - baskytara
Tomas Eriksson - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 32:16
Label: Psychout Records
Země: Švédsko
Žánr: rock n´roll/garage rock

Diskografie:
2010 - Imperial State Electric
2012 - Pop War
2013 - Reptile Brain Music
2015 - Honk Machine

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.09.2015
Přečteno: 1654x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08633 sekund.