NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELYOSE - Ipso Facto

Svým způsobem by se tvorba francouzských Elyose dala přirovnat k určité vývojové fázi Within Temptation (byť je to trochu jiná vesnice). V čele Elyose stojí poměrně výrazná zpěvačka s operními choutkami a kapela má tendence znít hodně moderně, své rockové či lehce gotické postupy prokládá výraznou elektronickou a samplovanou příchutí, při čemž sem tam zabrousí až na taneční parket. Pro příznivce „exotiky“ (alespoň tak na mne francouzština v rockovém světě působí) je tu navíc i lákadlo v podobě mateřského jazyka kapely. Je tu však i maličkost, která ve prospěch party kolem zpěvačky Justine Daaé příliš nemluví. Jejich melodie nejsou kdovíjak strhující a jejich propojování moderny s klasičtějšími postupy občas docela drhne.

Mnohé naznačí už úvodní intro „Fragrances“, do kterého Justine ještě nezasáhne, ale snaha znít jako moderně melodická rockovka s výraznými bicími, elektronickým ocasem i poměrně dramatickou atmosférou (intro v tomto směru patří k silnější polovině) je zřejmá. Úvod následující „Femme de verre“ zadrnčí provokativní elektronikou a pak už se představí i Justine. Jasně, vzhledem k nepříliš velké kompoziční obratnosti je tahle drobná tmavovláska tím základním pilířem, na kterém Elyose stojí. Pilířem dostatečně silným (byť je Justinin hlas je v některých momentech spíše tenký a křehký, díky jistotě, která z něj sálá i šikovné práci s hlasivkami, skutečně dostatečně silným) k tomu, aby album nezačalo nudit, v čemž vydatně vypomáhají i hodně pestré bicí, bohužel ten vnitřní nesoulad mezi elektronikou a rockovou klasikou se jí (převážně) překonat nedaří.

Z tohoto konstatování je zřejmé, že rozhazování skladeb na hromady líbí – nelíbí se odvíjí od množství použitého lepidla na spojení těchto elementů. Díky tomu vychází jako nejpřitažlivější položka finální „Contretemps“ s příjemně romantickým nádechem i očekávatelnou instrumentální explozí, přinášející ničím nezkreslené emoce, ve které Elyose dávají přednost samotné písni před modernistickým ochlazováním, daří se jim i při cestě do klasických vod využitím klišovitého mužského chropotu hostující křiklouna Florenta Janniera v „Plus qu-humain“ s příjemnou kapkou jedu a náznakem dramatu. Protipól pak tvoří studená „L´animal-aimé“, ve které dominují výrazné samply a neosobní elektronika. Zbytek desky se pak odehrává mezi těmito mantinely – souboj starých a nových časů, trocha tanečnosti, trocha rocku, příjemný zpěv, neškodné melodie. A pochopitelně, ti, kterým extrémně voní samply a mašinky budou mít na desku pařížských modernistů pohled nejspíš přesně opačný.

Savapip             


FB ELYOSE

YouTube ukázka - Rédemption

Seznam skladeb:
1. Fragrances
2. Femme de verre
3. De guerre lasse
4. L'animal-aimé
5. Plus qu'humain
6. Chronocide
7. Mon charme
8. Rédemption
9. Pour un écu
10. Droit dans les yeux
11. Contretemps

Sestava:
Justine Daaé - zpěv
Marc De Laioncquiere - kytara
Ghislain Henry – baskytara, klávesy, zpěv, kytara, programování
Patrik Cazu - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 47:36
Země: Francie

Diskografie:
2012 - Théogyne
Ipso Facto

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.11.2015
Přečteno: 2010x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08806 sekund.