NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Gary MOORE - Dirty Fingers

Třicáté místo v britské hitparádě a sto čtyřicáté deváté v té americké (vlastně první vstup do Top 200), to je přesná bilance toho, jak si vedla „Corridors Of Power“ na obou stranách Atlantiku. V Anglii se samozřejmě jednalo o úspěch, i když nemohl být dost dobře srovnatelný s tím, jakého dosahovaly soubory typu Judas Priest a Iron Maiden, ale zatím se jednalo skutečně o nejlepší umístění Mooreova alba. Co se týče Ameriky, i tam je to úspěch na umělce tolik spjatého s minulou generací a nekomerční muzikou. O ten se zasloužily singly „Falling In Love With You“ a „Always Gonna Love You“ a Gary Moore prostě ukázal, že se s ním v budoucnu musí počítat.

Jenže Moore přišel s vcelku nečekaným krokem. Místo toho, aby přišel s novou autorskou deskou, se kterou by navázal na „Corridors Of Power“, objevilo se na trhu album „Dirty Fingers“, což byla nahrávka, kterou Moore pořídil už v roce 1981, těsně po konci sestavy, která figurovala na „G-Force“. Tehdy se s Moorem rozešli zpěvák Willie Dee, basista Tony Newton a bubeník Mark Nauseef, které pro koncertování nahradil starý známý klávesista Don Airey, basista Jimmy Bain, bubeník Tommy Aldridge a zpěvák Charlie Huhn. A právě tahle sestava připravila desku „Dirty Fingers“. Stačila se ale rozprchnout ještě dříve, než album vyšlo a proto bylo uloženo k ledu. Vydavatelská firma Jet si na něj vzpomněla o dva roky později. Nejprve ale bylo určeno jen jako rarita pro japonský trh, kde Mooreovy akcie stoupaly raketovým tempem, ovšem brzy došlo i na celosvětové vydání a proto dnes „Dirty Fingers“ má statut klasické řadové desky.

Je pochopitelné, že „Dirty Fingers“ nemůže navazovat na „Corridors Of Power“, což samozřejmě při spatření novinky řada Mooreových fanoušků čekala a záhy se mohlo dostavit zklamání. „Dirty Fingers“ samozřejmě navazuje na „G-Force“ ovšem s tím, že se tváří spíše jako jeho chudší bratříček. Navíc album působí trochu zastaralým dojmem, i když lhůta od nahrání k vydání byla jen dvouletá, což dnes působí minimálním dojmem, ovšem tehdy, v dobách pro rockovou hudbu tak revolučních, to byl neskutečně dlouhý čas.

Na této desce je ale vidět, jak Moore už opouštěl bluesové vody ve prospěch hard rocku, což se projevilo v plné šíři na „Corridors Of Power“, ovšem stále je tu cítit výrazné ovlivnění sedmdesátými léty a prakticky žádný příklon k americkému pojetí rockové hudby té doby, čili AOR. Proto otvírák „Hiroshima“ (přesto jedna z nejlepších věcí desky), místo toho, aby řinčel heavymetalovými zbraněmi, evokuje spíše nejlepší chvilky Thin Lizzy a Deep Purple, stejně jako titulní instrumentálka „Dirty Fingers“, které svého potenciálu využívá z bídou na padesát procent, protože očekávaný masivní útok se prostě nekoná. Nepřekvapí ani nevýrazné kousky „Bad News“ a coververze jazzové klasiky z roku 1964 „Don´t Let Me Be Misunderstood“ (původně z repertoáru černošské zpěvačky a pianistky Niny Simone). Hitových ambicí se tak posluchač dočká až s „Run To Your Mama“, která zaujme vytříbeným stadionovým refrénem.

Proklamovaný stěžejní kus alba „Nuclear Attack“, jenž vyšla už v roce 1981 na sólovém debutu kytaristy ELP Grega Lakea, je ale spíše takovým plácnutím do vody, když nejagresivnější na něm je jeho název. Ke konci všem deska začíná dostávat spád a všechno kulminuje ve výtečné šestiminutové „Rest In Peace“, kde Moore nabízí pestrou paletu emocí, což je nejpozději od dob „Parisienne Walkways“ jeho nejsilnější zbraň. Takže to nejlepší na konec? V případě „Dirty Fingers“, která rozhodně není špatný kouskem, ovšem navždy bude stát ve stínu „Corridors Of Power“ a „Victims Of The Future“ a bude spadat do té horší poloviny Mooreovy diskografie, zcela jistě. Její velkou vadou je, že prostě vyšla pozdě. V době, kdy už sám kytarista byl skladatelsky někde jinde a proto nedošlo ani na pořádnou propagaci. Tehdy se už chystala skutečná novinka „Victims Of The Future“.

Jan Skala             


www.gary-moore.com

YouTube ukázka - Hiroshima

Seznam skladeb:
1. Hiroshima
2. Dirty Fingers
3. Bad News
4. Don´t Let Me Be Misunderstood
5. Run To Your Mama
6. Nuclear Attack
7. Kidnapped
8. Really Gonna Rock Tonight
9. Lonely Nights
10. Rest In Peace

Sestava:
Gary Moore - zpěv, kytara
Charlie Huhn - zpěv
Jimmy Bain - baskytara
Don Airey - klávesy
Tommy Aldridge - bicí

Rok vydání: 1983
Rok nahrání: 1981
Čas: 36:36
Label: Jet Records
Země: Severní Irsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1973 - Grinding Stone (jako The Gary Moore Band)
1978 - Back On The Streets
1980 - G-Force
1982 - Corridors Of Power
1983 - Dirty Fingers
1983 - Victims Of The Future
1985 - Run For Cover
1987 - Wild Frontier
1989 - After The War
1990 - Still Got The Blues
1992 - After Hours
1995 - Blues For Greeny
1997 - Dark Days In Paradise
1999 - A Different Beat
2001 - Back To The Blues
2002 - Scars
2004 - Power Of The Blues
2006 - Old, New, Ballads, Blues
2007 - Close As You Get
2008 - Bad For You Baby

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.02.2016
Přečteno: 4293x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahle fošna u mě...22. 02. 2016 12:38 Cipísek*
7/10Vzhledem k tomu,...21. 02. 2016 15:36 Deny
Napsal bych......asi něco...20. 02. 2016 17:35 Kolík
Deska je to velmi...20. 02. 2016 8:03 Mauglí
6,5/10Není to úplně...20. 02. 2016 7:26 Zdeněk


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08753 sekund.