Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMY ATMOSPHERE - Pent Letters

Hranici toho, kde leží spektakulární dramatičnost a přehnaně hysterický tyjátr máme každý nastavenu úplně jinak. Chcete-li si otestovat, kde asi leží ta vaše hranice, sáhněte po druhém albu izraelských Stormy Atmosphere s názvem „Pent Letters“. Tomuto koncepčnímu příběhu by neskutečně prospělo, kdyby jej parta kolem klávesáka Eduarda Krakova a zpěváka Teddyho Shvetse (kteří Stormy Atmosphere na sklonku minulého století rozběhli coby školní kapelu) představila na divadelním jevišti s patřičnými kulisami. Stormy Atmosphere totiž vytrvale balancují na výše uvedené hranici, což mezi stěnami obýváku působí poměrně nahatě a nabubřele. Jako kdybyste si zároveň pouštěli alba Trans-Siberian Orchestra (to pro jejich spektáklovost), Nightwish (to pro jejich soundtrackovost), Voyager (to pro jejich přebujelou pestrost, stylovou všehochuť a zdánlivou neuspořádanost) a Dream Theater (to pro technickou složitost a zálibu ve všemožném neharmonickém kličkování) a k tomu své centrum vnímání bombardovali ještě i pohledem na bizarní a barevně přeplácané obrazy.

Přitom dramatická zápletka, kolem které se děj točí, zní poměrně střízlivě. Vypráví příběh o mladíkovi, který se dostal do vězení a ve snaze přežít v tomto nepřátelském prostředí hledá způsob a odpovědi v tamní knihovně. Když svojí cestu najde, začne prostřednictvím inspirujících dopisů (odtud také název alba) dodávat sílu své přítelkyni, která na něj venku stále čeká… Leč zejména zásluhou obou vokalistů - sparingpartnera přehrávajícímu Tedymu dělá ještě výstřednější Dina Shulman, jejíž záliba v operních manýrách je dalším prubířským kamenem této nahrávky a leckdy můžete mít pocit, že v rámci jedné písně se světy obou zpěváků několikrát spojí a zase nesouvisle rozejdou – je hudba často až přehnaně teatrální. Připočtěte k tomu fakt, že Eduard Krakov se svými černobílými klapkami hudbě Stormy Atmosphere také velmi rád dominuje a nemusí jít vždy o cíleně líbivé motivy, že kapela ráda hrotí své emoce a leckdy o chlup dál, než na maximum (a vzhledem k tématu alba je jasné, že ty hrdinovy pocity víc než k optimismu mají blíž k melancholii, depresivnosti, či psychu), že album je plné zvratů a změn i že Stormy Atmosphere rádi své písně provázejí příslušnou atmosférickou kulisou. Byť dávat jakékoliv doporučení na ochutnávku fragmentu tohoto příběhu je poměrně zavádějící, můj tip míří k dramatické „The Mennipeah“ (ve které si zahostuje Tom Englund z Evergrey), odrážející se od pouťového motivu k totální muzikálové atmosféře, čerpající z výrazného melodického motivu, nenásilné španělky a decentního piána, křížení přitažlivého mužského vokálu, sytých sborů, následně vytlačených totálně hystericky vyhrocenými vokalisty a jejich vzájemnému proplétání. Dokonalý příklad pestře neortodoxního a lehce přeplácaného světa Stormy Atmosphere. Ten svým způsobem podtrhuje i zařazení téměř čtvrthodinové bonusovky „Time“, která coby reprezentant divokých a pestrých nálad kapely může také posloužit dokonale.

Může se zdát, že ultrateatrální „Pent Letters“ je poměrně bláznivá a avantgardní deska. Ano, je. To ještě neznamená, že by byla špatná. Věřím, že jedné části posluchačů poleze neskutečně na nervy a druhá z ní bude unešená. A je klidně možné, že tento pocit se bude u každého jednotlivce nepravidelně střídat. A protože zhruba tímto schizofrenním pocitem z téhle schizofrenní desky trpím vytrvale, berte závěrečné hodnocení jen jako aktuální stav, který se s dalším poslechem může změnit klidně o dva, tři body směrem nahoru i dolů…

Savapip             


FB STORMY ATMOSPHERE

YouTube ukázka - The Menippeah

Seznam skladeb:
1. Afterlight
2. The Way Home
3. First Day
4. Science Fiction
5. First Year
6. Historical Adventure
7. Hour
8. The Menippeah
9. While
10 Suspense
11. Gothic Dread
12. Decennary
13. Tragic Play
14. Outcome
15. Time

Sestava:
Dina Shulman - zpěv
Teddy Shvets - kytara
Max man- baskytara
Eduard Krakov - klávesy
Shaked Furman - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:11:24
Label: Metal Scrap Records
Země: Izrael

Diskografie:
2009 - ColorBlind
2015 – Pent Letters

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.01.2016
Přečteno: 1285x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09116 sekund.