NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALIA TEMPORA - Digital Cube

Být moderní. Je to trochu jako zaklínadlo, které by mělo mnohé vyřešit. Kupodivu, při pohledu na domácí scénu nemám dojem, že by kdovíjak fungovalo. Ani v případě kapel, které skutečně lapají aktuální trendy, a už vůbec ne u těch, které vaří spíš dle letitých receptů a modernou jen nepatrně dochucují. A to je i případ debutového alba brněnských Alia Tempora „Digital Cube“, které se konečném součtu tváří jako teenager, sedící s nejmodernějším tabletem na letité dřevěné židli. A zaklínadlo nezaklínadlo, byť se tváří spokojeně a odhodlaně, občas z té sesle nepěkně sletí.

U Alia Tempora není problém najít společnou řeč s průkopníky gotického metalu (jasně, na displeji té digitální kostky naskakují Theatre Of Tragedy), dívčina s křehce příjemným hlasem u mikrofonu, lehké melodie a sem tam dialog s chroptícím kolegou i atmosférické sbory tohle semínko evokuje víc než dostatečně. Alia Tempora jsou jasnější, ne tak zasmušilí, v některých momentech až lehce taneční a hlavně zkrocenější (to platí zejména o po většinu času decentních a opatrných kytarách). Tím nejmodernějším prvkem je velmi střízlivě využitá elektronika, byť se úvodní intro „Connected“ snaží prostřednictvím zvuků modernějších technologií navodit pocit žhavé současnosti, elektronika podstatnější roli hraje prakticky pouze v bonusové předělávce klipovky „Mockingjay“, na které s kapelou spolupracoval kytarista Delain Timo Somers.

Zmínění Delain a s nimi Lacuna Coil, či Amaranthe jsou tou stopou, ke které se hlásí sama kapela. A bohužel, jsme u toho padání ze židle. O určité opatrnosti již řeč byla, ještě hůř je ve spojitosti s tím, že u dobrých dvou třetin alba jsou melodické nápady Alia Tempora nevzrušivé a víc než obyčejné, a co nejhůř, zpěvandule Markéta Morávková u některých songů (a mluvíme o té samé nenápadité skupině skladeb) zní unyle, nezúčastněně, chladně a někdy až bez zájmu a ožívá převážně tam, kde jí podporuje buď mužský parťák nebo sbory. A tak z celkové devítky skladeb (pomiňme bonusové předělávky a úvodní intro) stojí za zvýšenou pozornost prakticky jen tři kousky – již zmíněná živočišná „Mockingjay“, které jako první v pořadí Alia Tempora vdechne život a energii (právě tady chropot vytáhne ženský zpěv z unylosti a melodie v sobě má tolik potřebnou strhující šťávu i tanečnost), emotivní „Now And Then (Bitrate)“, ve které Markéta zní (konečně!) smyslně, nadýchané sbory jsou maximálně působivé a z desky konečně dýchne atmosféra a následující „Fairy Tale“, dokazující, že zamíchá-li Markéta do svého projevu nějaké emoce, melodie disponuje určitou chytlavostí a kytara dokáže kousnout, Alia Tempora by v průměru uvíznout nemusela.

Semínko zaseto. Potenciál naznačen. Zatím takový solidní tuzemský průměr. Cesta k vytoužené kvalitě výše zmíněných vzorů bude ještě hodně daleká, ale nikoliv nemožná. Soudě výhradně podle „Digital Cube“ však právě pouze ta cesta může být pro Alia Tempora i cíl.

Savapip             


ALIA TEMPORA

YouTube ukázka - Mockingjay

Seznam skladeb:
1. Connected (intro)
2. Digital Cube
3. Frozen
4. Far and Forgotten
5. Mockingjay
6. Aurora
7. Leave You Behind
8. Now and Then (Bitrate)
9. Fairy Tale
10. Disconnected
11. Mockingjay (Remix)
12. Fairy Tale (Piano version)

Sestava:
Markéta Morávková: zpěv
Štěpán Řezníček: kytara, growl
Radek Žák: kytara
Pavel Myf Žák: baskytara
Aleš Winkler: bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 45:12
Země: Česká republika

Diskografie:
2015 – Digital Cube

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.01.2016
Přečteno: 2973x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
DobryV klubu neurazejici...16. 01. 2016 9:21 kulovy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09883 sekund.