NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTER´S HAMMER - Formulæ

Master´s Hammer, to už je dnes prakticky one man projekt Františka Štorma, i když to při jejich comebacku vypadalo, že se přece jen sejde slavná sestava z alb „Rituál“ a „Jilemnický okultista“. Postupem času zmizel basista Monster, klávesista Vlasta Voral i tympánista Silenthell, který se sice vrátil pro účely alba „Vagus Vetus“, ovšem na novince opět absentuje. A účast kytaristy Necrococka je rovněž spíše sporadická. Přestože Štorm je pochopitelně tahounem a vrchním skladatelem, neúčast jeho někdejších spoluhráčů ubírá současnému vyznění Master´s Hammer na pestrosti.

Master´s Hammer bylo vždy velmi nevyzpytatelné hudební těleso a bylo vždy těžké odhadnout, jak bude znít budoucí deska. Jenže přece jen léta jsou už tady, tak nějaké velké experimenty se moc čekat nedají. On vlastně až tak překvapivý nebyl ani projekt Mortal Cabinet, který dal Štorm dohromady s frontmanem elektronické Vanessy Samirem Hauserem a rapperem Řezníkem, protože se až tak dalece nevzdaloval světu Master´s Hammer. Jistě, s kultovním „Rituálem“ už neměl nic společného. To ovšem nemají dnes ani samotní Master´s Hammer. Nenávratně pryč jsou časy „pálení Onoho světa“ nebo „tisíců nožů, co vyrývají znamení“.

Albem, které definovalo tvář současných Master´s Hammer je bezesporu deska „Vracejte konve na místo“. Předchozí „Mantras“ i přes svou vysokou kvalitu působilo poněkud rozháraně, když vedle sebe postavilo klasické blackmetalové věci „Typograf“ či „Domanín“ s podivnostmi jako „Fantasie“ či „Ganesha Mantra“. Od „Konví“ se pak odvíjela i předchozí deska „Vagus Vetus“ (kde ale vyznění určitě nepomohl automatický zvuk bicích), odvíjí se od ní i „Formulæ“.

Hudebně i textově. Přestože první složka už tak nějak stagnuje a sotva čím může překvapit, textově Štorm zraje jako víno a „Formulæ“ je jeho další mistrovský kousek. Skvělé slovní obraty, plné různých zvráceností, navíc servírované leckde ve starém nářečí, proto v případě „Formulæ“ zaručují opět skvělý zážitek. S hudbou je to samozřejmě trochu na štíru, protože už pomalu dochází k opakování některých postupů z posledních desek a deska tak působí trochu předvídatelně. Samozřejmě, dojde i n některé části, jako je třeba „Rurální dobro“, které by člověk asi nečekal, ale jinak je vše ve starých kolejích, kde rezonuje dozvuk Mortal Cabinet.

Na „Formulæ“ není ani tak jasná hitovka jako byly třeba „Vracejte konve na místo“ a „Nordfrostkrampfland“, přestože jsou zde kousky, které lze označit za silnější a ty jsou z pochopitelných důvodů umístěny na začátek alba. Mezi ně patří úvodní „Dny nicoty“ s výtečným nástupem, následující „Maso z kosmu“ a výtečné „Arachnid“. Dala by se zařadit i „Shy Gecko“, ovšem právě v ní už to Necrocock se svými úchylnými nápěvy přehání, což rozhodně není k dobru věci. Co je ovšem kladným bodem, že tentokrát nevadí ani naprogramované bicí (tři skladby odehrál Jan Kapák, který pracoval i na desce „Vracejte konve na místo“), protože jejich zvuk nepůsobí nijak rušivě, když jsou namíchány mnohem citlivěji než v případě „Vagus Vetus“.

Těchto „15 jednoduchých zaklínadel“ svůj účinek má. I když to není nejlepší album Master´s Hammer (ono když máte v diskografii takový světový skvost jako je „Rituál“, tak se není co divit, ten už Štorm nikdy ani v nejmenším nepřekoná), ale je to prostě typická deska Master´s Hammer současnosti. Trochu hraná na jistotu, ale přesto stále ještě dost svébytná a geniálně otextovaná.

Jan Skala             


www.mastershammer.com

YouTube ukázka - The Shining

Seznam skladeb:
1. Den nicoty
2. Maso z kosmu
3. Votava
4. Shy Gecko
5. Arachnid
6. Všem jebne
7. Biologické hodiny
8. Phenakistoscope
9. DMT
10. Podburka
11. Jazyky
12. Durga chce pít
13. Rurální dobro
14. Ukolébavka
15. Aya

Sestava:
František Štorm - zpěv, kytara, baskytara, programování
Necrocock - chorobné harmonie
Jan Kapák - bicí
Václav Matas - dobro

Rok vydání: 2016
Čas: 55:56
Label: Jihosound Rec.
Země: Česká republika
Žánr: avantgarde black metal

Diskografie:
1991 - Rituál
1992 - Jilemnický okultista 1995 - Šlágry
2009 - Mantras
2011 - Vracejte konve na místo
2014 - Vagus Vetus
2016 - Formulæ

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.06.2016
Přečteno: 4149x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
já to neberu jako...20. 06. 2016 17:25 Savapip
A komentáře vám...20. 06. 2016 16:37 kjhgfdsdfgfdfsasdd
To je hezký, že...20. 06. 2016 16:36 wsdfghjkl
jasně, to beru, to...20. 06. 2016 15:55 Savapip
Třeba poslední...20. 06. 2016 15:44 dfdfhjgsfghdfhsdfgh


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10198 sekund.