NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DARKTHRONE - Arctic Thunder

Když se o Darkthrone vyjádříme jako o nejvytrvalejší a nejaktivnější partičce norské blackmetalové scény, rozhodně nebudeme daleko od pravdy. Tahle formace, tedy spíš dvojice Nocturno Culto a Fenriz, si totiž nikdy nedopřála delšího odpočinku a z míry jí nevyvedly ani nechvalně známé události, které celou norskou scénu v roce 1993 paralyzovaly, přestože právě v té době s nimi Varg Vikernes, vůdčí postava satanského teroru, pracoval na albu „Transilvanian Hunger“. Darkthrone sice prodělali několik stylových zvratů (nezačínali ani jako blackmetalisté, protože debut „Soulside Journey“ je čistokrevný death metal), ovšem dnes jsou zpět u prvotních kořenů black metalu.

Posledních deset let tomu ale nenasvědčovalo, protože Darkthrone svou poslední čistokrevně blackmetalovou desku nahráli v podobě „Sardonic Wrath“ v roce 2004. Následný stylový obrat, nejprve k jakémusi punk/rock n‘rollu se špetkou thrashe (prostě jasná skandinávská garážovka ve stylu raných The Hellacopters nebo pěkně vytvrzených Backyard Babies) a poté ke klasickému stylu Nové vlny britského heavy metalu, se jim nakonec vyplatil a kapela se rázem ocitla i v žebříčcích prodejnosti po celé Skandinávii. Jenže stará láska nerezaví…

Proto je „Arctic Thunder“ určitým návratem k black metalu. Samozřejmě není to tak chorobně zlověstné jako „A Blaze In The Northern Sky“ a „Under A Funeral Moon“, ani se nejedná o jednolitou hoblovačku jako „Panzerfaust“ nebo „Total Death“, ale právě ona černá část fanouškovské duše je ukojena. „Arctic Thunder“ totiž míří k podstatě black metalu, daleko před vypalování kostelů a vraždu Euronyma. Z desky je jasně cítit závan osmdesátých let, ale nejde o stejný feeling, který přinesla pozdní alba typu „The Underground Resistance“. „Arctic Thunder“ je oslava takových spolků jako Venom, Hellhammer, raných Bathory nebo Celtic Frost. Proto hned úvodní „Tundra Leech“ disponuje bzučícími kytarami a jasně je slyšet, že Nocturno Culto se opět vrací k hrdelnějšímu projevu (oproti civilnějšímu zpěvu posledních let).

Místy hudba sklouzává k heavy metalu nebo zmetalizovanému rock n‘rollu (jasný příklad toho je úvodní riff z titulní skladby nebo rychlopalná „Burial Bliss“), ale jinak je ten blackmetalový duch protkaný celou deskou. Díky tomu se o této novince dá hovořit jako o návratu klasických Darkthrone, přestože warpaint už u nich nikdy nebude aktuální a dnes už jsou Nocturno Culto a Fenriz natolik vypracovaní muzikanti, že nemají zapotřebí šokující efekt a blábolení o Satanovi. Proto také, přestože základ všech skladeb je z černého kovu, proniká do něj řada vlivů z jiných metalových směrů, ať už je to klasický heavy nebo také thrash a doom. Díky tomu je „Arctic Thunder“ pestrou kolekcí, aniž by trpěla roztříštěností nebo stylovou rozevlátostí.

Norské dvojici se touto deskou podařilo spojit své dvě tváře. Tu starou blackmetalovou a tu novější, která se nálepky blackmetalové kapely chtěla zbavit. Deska by totiž mohla být přístupná jak fanouškům novějších počinů, tak i těm, kteří Cultovi a Fenrizovi vyčítali, že z kdysi renomované značky na poli extrémní hudby udělali prachsprostý bigbít.

Jan Skala             


FB DARKTHRONE

YouTube ukázka – Tundra Leech

Seznam skladeb:
1. Tundra Leech
2. Burial Bliss
3. Boreal Fiends
4. Inbred Vermin
5. Arctic Thunder
6. Throw Me Through the Marshes
7. Deep Lake Tresspass
8. The Wyoming Distance

Sestava:
Nocturno Culto - zpěv, kytara, baskytara
Fenriz - bicí, baskytara

Rok vydání: 2016
Čas: 39:23
Label: Peaceville
Země: Norsko
Žánr: black metal

Diskografie:
1991 - Soulside Journey
1992 - A Blaze In The Norhtern Sky
1993 - Under A Funeral Moon
1994 - Transilvanian Hunger
1995 - Panzerfaust
1996 - Total Death
1999 - Ravishing Grimnes
2001 - Plaguewielder
2003 - Hate Them
2004 - Sardonic Wrath
2006 - The Cult Is Alive
2007 - F.O.A.D.
2008 - Dark Thrones And Black Flags
2010 - Circle The Wagons
2013 - The Underground Resistance
2016 - Arctic Thunder

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.11.2016
Přečteno: 3162x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlas s recenzí...2. 11. 2016 10:39 Fenris 13


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08866 sekund.