IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GOTTHARD - Silver

Otázka by mohla znít: Představují Gotthard ještě ostrov jistoty v současné rozhárané rockové scéně? Tahle kapela totiž existuje více než čtvrt století a za tu dobu vydala už dvanáct desek se kterými nikdy neuhnula ze svého směru (a to můžeme mluvit i o popověji laděných „Open“ a „Homerun“), který si vytyčila začátkem devadesátých let při poslechu desek hardrockových klasiků. Ano, u nich je stále hmatatelný ten odkaz, jaký zanechala alba Deep Purple, Whitesnake, UFO, Rainbow nebo Thin Lizzy. Ten kdysi Gotthard absorbovali tak mocně, že je tato esence dodnes neopustila a přenesla je přes událost, která by každou druhou kapelu dozajista položila, přes tragickou smrt jejich poznávacího znamení, zpěváka Stevea Lee.

Angažmá Australana Nice Maedera bylo už mnohokrát propíranou volbou. Po stránce hlasové se samozřejmě jednalo o logickou záležitost, protože Maeder je takřka klonem svého předchůdce, ovšem po stránce skladatelské je Lee osoba pro kapelu nenahraditelná. To se ukázalo na comebackovém albu „Firebirth“, které neobsahovalo tak silný materiál jako libovolná deska z éry s Leem. Následující „Bang!“ z roku 2014 ale fanouškům dalo naději, že se v případě „Firebrith“ jednalo jen o vybrání slabší chvilky a Gotthard byli rázem znovu ve formě. Proto vydání novinky „Silver“ bylo očekávano bez despektu.

Jenže ten je v případě této desky zcela na místě, protože už ne „Firebirth“, ale „Silver“ bude zaujímat místo na samém kvalitativím chvostu diskografie této švýcarské party. Novinka je totiž v nejlepším případě pouze průměrná nahrávka, která se může stydět vedle takových alb jako třeba „Need To Believe“, „Domino Effect“, „Open“ nebo jakéhokoliv počinu z prvních trojice desek. Mizérie tedy pokračuje? Ano. Teď to spíše vypadá, že Gotthard měli na „Bang!“ hodně silnou hodinku a už se nemohou dostat ani přes tuto desku, která snesla srovnání s klasickými alby už tak trochu ztuha. Absence Stevea Lee je tedy velice citelná a jasně se ukazuje, že pozice tahouna kapely je pro druhého lídra, kytaristu Lea Leoniho, tak trochu nad jeho síly.

„Silver“ tak působí, jako kdyby Gotthard absolutně došla jakákoliv inspirace a chuť do kreativní práce a začali vybírat odložené nápady ze šuplíků. Jak jinak si totiž vysvětlit vyloženě slabé věci jako „Everything Inside“, „Miss Me“ nebo „Not Fooling Anyone“, které by si ještě před pár lety místo na desku nenašly… Jak si potom vysvětlit, že jedna z nejlepších věcí alba, úvodní „Silver River“ má naprosto sprostě vykradený riff z „Easy Livin`“ od Uriah Heep a závěrečná „Blame On Me“ zase naprosto nepokrytě loupí u Status Quo... Ostatně ani pilotní singl „Stay With Me“ až tak úplně očekávání nesplnil, přestože s „My Oh My“ (co na to asi Slade?) se jedná rozhodně o dvě nejlepší položky alba.

Řemeslně je samozřejmě vše v pořádku, potěší i návrat k albům „Open“ a „Homerun“ v podobě skladby „Beautiful“, ovšem to jsou jen takové střípky, chvilkové záblesky a slabý odvar toho, co Gotthard představovali v minulosti. Lámat hůl nad kapelou by možná bylo předčasné, ale jak to vypadá, svůj zenit už má tahle parta z Lugana za sebou.

Jan Skala             


www.gotthard.com

YouTube ukázka – Stay With Me

Seznam skladeb:
1. Silver River
2. Electrified
3. Stay With Me
4. Beautiful
5. Everything Inside
6. Reason For This
7. Not Fooling Anyone
8. Miss Me
9. Tequila Symphony No. 5
10. Why
11. Only Love Is Real
12. My Oh My
13. Blame On Me

Sestava:
Nic Maeder - zpěv
Leo Leoni - kytara
Freddy Scherer - kytara
Marc Lynn - baskytara
Henna Habegger - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 49:52
Label: Nuclear Blast
Země: Švýcarsko
Žánr: hard rock

Diskografie:
1992 - Gotthard
1994 - Dial Hard
1996 - G.
1999 - Open
2001 - Homerun
2003 - Human Zoo
2005 - Lipservice
2007 - Domino Effect
2009 - Need To Believe
2012 - Firebirth
2014 - Bang!
2017 - Silver

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.01.2017
Přečteno: 4007x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
fireFirebirth stál...19. 09. 2022 17:41 J.A.N.
Totální odpad...19. 09. 2022 16:40 Ivo
SkvěléVynikající album....19. 09. 2022 14:29 Antony
První 4 písničky...4. 02. 2017 19:08 Bubák
GotthardVážení rockoví...4. 02. 2017 9:39 Figy


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08806 sekund.