IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mike OLDFIELD - Return To Ommadawn

Mike Oldfield je bezesporu jedním z nejvíce inspirativních kytaristů, kteří se kdy pohybovali v teritoriu rockové hudby. Jeho jméno se už léta staví na roveň takovým mágům, jako je David Gilmour, Mark Knopfler, Jimmy Page, Jeff Beck nebo Eric Clapton a neexistuje snad člověk, který by neuznal (i když se mu nutně nemusí líbit), že minimálně slavná „Tubular Bells“, Oldfieldův debut z roku 1973, je dílo, které stvořil opravdový mistr svého řemesla. Tohoto britského čtyřiašedesátiletého kytaristu sice proslavily v dalších letech spíše poprockové kompozice typu „Moonlight Shadow“, ovšem i ty byly hrány s velikou grácií a přehledem opravdového umělce.

Možná to jediné, co lze jeho tvorbě vyčítat, je místy kolísavá kvalita a stylová rozevlátost jeho desek, kdy zejména v osmdesátých letech, namlsán úspěchem „Moonlight Shadows“, tvořil spíše poprockové kompozice, jejichž kvalita šla i přes další hity jako „Shadow Of The Wall“, „To France“ nebo „Pictures In The Dark“ , přece jen trochu dolů. Pověst hbitého novátora pak ale zachránila deska „The Songs Of Distant Earth“ (dobře udělaný experiment s elektronikou) i vydařené další díly „Tubular Bells“, ze kterých se povedl opět vyloupnout hit ve stylu „Moonlight Shadows“, tentokrát „Man In The Rain“. Jenže v posledních letech síly Oldfieldovi trochu docházely a proto „Light + Shade“ nebo „Man On The Rocks“ už jeho fanoušci spíše odzívali. Postihne něco podobného i novinku „Return To Ommadawn“?

Jak už název napovídá, vrací se aktuální novinka k desce „Ommadawn“ z roku 1975. Ta sice nepatří mezi nejúspěšnější položky Oldfieldovy diskografie, ale jedno prvenství jí upřít nelze. Právě tahle deska prolomila Oldfieldovy progrockové mantinely a ukázala jej jako umělce, který umí experimentovat s folkem, irskou hudbou a dokonce i s world music. A právě podobným směrem se ubírá i „Return To Ommadawn“. Ta je, stejně jako dvaačtyřicet let starý předobraz, rozdělena do dvou částí, tvořených každá jednou kompozicí o délce zhruba dvaceti minut. Tedy model, který se osvědčil už u „Tubular Bells“.

Bylo by asi pošetilé věřit a doufat v to, že se Oldfieldovi podaří nahrát nové přelomové dílo, ale už snadněji se dalo věřit tomu, že překoná poslední alba, kterými velkou díru do světa neudělal. S „Return To Ommadawn“ tedy přichází možná jediné možné a logické řešení. Novinka totiž nemá žádné zpěváky, ani hostující muzikanty, vše si Oldfield nahrál sám. Beze zpěvu. „Return To Ommadawn“ je čistě instrumentální album, což jej zachraňuje od možného patosu, který se v tvorbě tohoto kytarového mága začal v posledních letech (stejně jako v druhé polovině osmdesátých let) až nebezpečně rozmáhat. Místy sice dojde k momentu, kdy si posluchač nutně musí myslet, že se všechno zvrhne do něčeho, co tvořil Vangelis (šestnáctá minuta první části), ovšem jinak„Return To Ommadawn“ staví jen na Oldfieldově kytarovém umění a cítění kompozice samotné. To je pro tuhle desku velká deviza.

„Return To Ommadawn“ je v první řadě určena fanouškům instrumentálních desek Oldfielda a těm, kteří nezkousli jeho poprocková alba, zejména z osmdesátých let. Je pro ty, kteří si chtějí připomenout někdejší atmosféru „Ommadawn“, která i přes to, že ve své době nebyla až tak úplně pochopena, bude mít kvůli různým nerockovým vlivům výsadní právo v diskografii tohoto umělce. „Return To Ommadawn“ se možná takové cti nedostane, ovšem nikdo nemůže říct, že by od Oldfielda nedostal to, co tento umí úplně nejlíp. Ovšem s přihlédnutím k jeho věku.

Jan Skala             


www.mikeoldfieldofficial.com

YouTube ukázka – Return To Ommadawn

Seznam skladeb:
1. Return To Ommadawn Pt.
2. Return To Ommadawn Pt. 2

Sestava:
Mike Oldfield - všechny nástroje

Rok vydání: 2017
Čas: 42:07
Label: Virgin EMI
Země: Velká Británie
Žánr: instrumental rock/celtic/world music

Diskografie:
1973 - Tubular Bells
1974 - Hergest Ridge
1975 - Ommadawn
1978 - Incantations
1979 - Platinum
1980 - QE2
1982 - Five Miles Out
1983 - Crises
1984 - Discovery
1984 - The Killing Fields
1987 - Islands
1989 - Earth Moving
1990 - Amarok
1991 - Heaven`s Open
1992 - Tubular Bells II.
1994 - The Songs Of Distant Earth
1996 - Voyager
1998 - Tubular Bells III.
1999 - Guitars
1999 - The Millenium Bell
2002 - Tr3s Lunas
2003 - Tubular Bells 2003
2005 - Light + Shade
2008 - Music Of The Spheres
2014 - Man On The Rocks
2017 - Return To Ommadawn

Foto: archiv umělce


Vydáno: 04.02.2017
Přečteno: 3070x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to b.wolf: Matce...5. 02. 2017 9:34 Savapip
Man on the rocks jsem...5. 02. 2017 9:15 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08861 sekund.