NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




OVERKILL - The Grinding Wheel

Thrash metal je opravdu zpátky. Hlásá to nejeden hudební magazín a potvrzuje to řada nových desek, které se v poslední době objevily. Anthrax, Testament, Death Angel, Sepultura, Kreator, Sodom a teď konečně také Overkill, rozhodně jedna z nejpilnějších partiček celé thrashové scény. Aby také ne, když „The Grinding Wheel“ je už jejich osmnáctá deska. Tedy číslo, které by si člověk spojoval s takovými dinosaury jako Black Sabbath nebo Deep Purple. Už z toho, kolikátá deska v jejich diskografii je novinka, je jasné, že se od ní nedá očekávat nějaký stylový veletoč nebo experimentátorství.

To si ostatně Overkill vyzkoušeli v devadesátých letech, v době všeobecného pomílení a možná i poslední rockové a metalové horečky, kdy se jejich tvorba, orámována deskami „I Hear Black“ a „Bloodletting“, vychýlila z ryze thrashového směru a absorbovala vlivy Pantery a podobných spolků. Fanoušci to ale tenkrát moc dobře nenesli, tak se s albem „Killbox 13“ Overkill kajícně vrátili ke svému starému stylu. Tvůrčí krize ale trvala až do desky „Ironbound“ z roku 2010, která je opět vyhodila zpátky do sedla, protože nabídla jejich klasický thrash té nejvyšší kvality. Od té doby je tahle parta opět plná života.

Od „The Grinding Wheel“ se proto vesměs očekávalo, že bude pokračovat v podobném trendu jako alba od roku 2010, což se také bezezbytku děje. A právě tento fakt může posluchače novinky rozdělit na dvě skupiny. Jedni budou samozřejmě navýsost spokojeni, protože se jim dostane kvalitního thrashe, přesně takového jaký se hrál v osmdesátých letech, ovšem s modernější zvukovou fazónou, druzí ale mohou být trochu zklamaní, protože dostanou „jen“ další desku Overkill bez známek jakékoliv progrese, bez ničeho, co by už neslyšeli na řadě alb předtím. Protože o tom, jak album bude znít, se rozhodlo nejpozději s úvodní „Mean, Green, Killing Machine“. Možná ale už s otvírákem jejich dávného debutu „Feel The Fire“ „Raise The Dead“. Kdyby jen v roce 1985 tušili, že za dvaatřicet let budou hrát pořád tu samou muziku…

Možná právě úvodní „Mean, Green, Killing Machine“ je tou nejzajímavější položkou, když se skladba z ostré thrashové linie zvrhne do mnohem melodičtější polohy, kde Bobby „Blitz“ Elsworth demonstruje svůj přednes čistým hlasem. Ovšem to je jen pár okamžiků, kdy se thrashový uragán na chvíli zastaví, ve většině skladeb se jede nabroušeně od začátku do konce. Tu jako v „Gooddamn Trouble“ se přidává punkový feeling, který je daný zejména práskavou basou D.D. Verniho (iniciály D.D. jsou poklonou Dee Deemu Ramonovi), jinde (třeba v "Let`s All Go To Hades") riffy ztěžknou sabbathovskou tíhou a mírně disharmonické vokály v refrénu připomenou lehce (velice lehce) devadesátá léta. Možná tak jediným překvapením může být závěrečný traurmarš v titulní skladbě.

Jenže to všechno u Overkill není žádné novum. Když totiž „The Grinding Wheel“ shrneme, nutně musíme dospět k závěru, že žádné novum rozhodně není celá deska. U „Ironbound“ člověk tleskal a vynášel desku do nebes jako znovunalezený Svatý grál thrash metalu, díku čemuž vydrželo nadšení i na následující „The Electric Age“. U minulé „White Devil Armory“ už pak začal hlodat červíček pochybnosti, jestli Overkill nerozehráli takovou hru, jako před mnoha lety AC/DC a nebudou posluchače zásobovat pravidelně stejným albem, akorát v jiném obalu a u „The Grinding Wheel“ je nutno si přiznat, že při soustředěném poslechu se může sem tam dostavit neodbytný pocit nudy (což může být dáno také až zbytečně natahovanou stopáží jednotlivých songů). Novinka má stále svůj standard a v žádném případě nepadá někam do průměru, ale v příštích letech může být hůř.

Jan Skala             


www.wreckingcrew.com

YouTube ukázka – Mean, Green, Killing Machine

Seznam skladeb:
01. Mean, Green, Killing Machine
02. Goddamn Trouble
03. Our Finest Hour
04. Shine On
05. The Long Road
06. Let`s All Go To Hades
07. Come Heavy
08. Red White And Blue
09. The Wheel
10. The Grinding Wheel

Sestava:
Bobby "Blitz" Elsworth - zpěv
Dave Linsk - kytara
Derek Tailer - kytara
D.D. Verni - baskytara
Ron Lipnicki - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:00:12
Label: Nuclear Blast
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Feel The Fire
1987 - Taking Over
1988 - Under The Influence
1989 - The Years Of Decay
1991 - Horrorscope
1993 - I Hear Black
1994 - W.F.O.
1996 - The Killing Kind
1997 - From The Underground And Below
1999 - Necroshine
2000 - Bloodletting
2003 - Killbox 13
2005 - ReliXIV
2007 - Immortalis
2010 - Ironbound
2012 - The Electric Age
2014 - White Devil Armory
2017 - The Grinding Wheel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.02.2017
Přečteno: 3124x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ani jsem nedovedl.......22. 02. 2017 12:27 b.wolf
Já to vidím...21. 02. 2017 15:00 orre
Skvělá deska!!! U...21. 02. 2017 9:37 Rainmaker


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09996 sekund.