NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KXM - Scatterbrain

„Sedmdesátá léta byla úplně v pohodě. Devadesátá léta byla taky skvělá, vznikalo tolik výborné muziky. Ale osmdesátá? Hrůza, odpad...“ Takové řeči by asi člověk od někoho, kdo se nejvíce proslavil právě v osmdesátých letech a byl jedním z jejich symbolů, čekal jen stěží. Jenže George Lynch nikdy nebyl ten, kdo by šel s proudem. Jako kytarista Dokken měl sice trochu svázané ruce a, jak dnes přiznává, dost trpěl pod taktovkou lehce despotického šéfa Dona Dokkena, ovšem věšel si na zdi svého domu jednu zlatou a platinovou desku za druhou. I když už je dnes hudebně někde jinde a s Dokkenem jej pojí už jen čirá nenávist, lidé si jej budou pamatovat právě z doby, které nemůže přijít na jméno.

Hbitý kytarista ale ve své činnosti nepolevuje ani v novém tisíciletí, ba co více, zdá se, že v současné době má přetlak nápadů a proto je ventiluje prostřednictvím sólové dráhy (docela slušně), spojením s frontmanem Stryper Michaelem Sweetem (velmi dobře), své kapely Lynch Mob (už o trochu hůř) a poslední tři roky také skrze projekt KXM. Ten vedle něho tvoří zpěvák a basista progresivních alternativců King`s X Doug Pinnick a bubeník nu-metalových králů Korn Ray Luzier. Trochu nesourodá parta, ale budiž, navíc jejich debut z roku 2014 žádná extra bomba nebyla, jelikož narážel na tříštění nápadů a takřka absolutní nehitovost.

A to je možná i problém novinky „Scatterbrain“, která už nepůsobí tolik jako pěst na oko, jak tomu bylo u debutu, ovšem jistá nevyváženost a nesourodost je zde znát. Stylově se KXM přece jen profilují, kdy stejným dílem posluchačům nadělují hardrockového dunění (největším dílem je to samozřejmě práce Lynche) a alternativně progresivního ladění, čímž mají blízko k Pinnickovým King`s X. Novince sice chybí opět zásadní hitový moment a více stěžejních nápadů, ale přece jen se najde (oproti debutu) dost míst k tomu, aby se posluchač ke „Scatterbrain“ vracel. Tahle deska ale rozhodně nefunguje na první poslech. Prokousat se jí je totiž velice těžké a to není jen vina naprosto zbytečně přemrštěné, více než hodinové stopáže, na kterou opravdu pánové nápady nemají.

Jako na stěžejní skladbu KXM sázejí v případě novinky na titulní „Scatterbrain“, která podle jejich slov plně vystihuje podstatu celé kapely. Což o to, skladba je to dravá, progresivní, se slušnou melodií a Lynchovy kytarové laufy opět fungují spolehlivě (trochu připomenou prstolamy Michala Pavlíčka v průkopnických dobách Pražského výběru), ovšem nakonec se z celé třináctiskladbové kolekce vyloupnou skladby, které fungují ještě lépe než titulní věc. Rozhodně se jedná o „Big Sky Country“, kde překvapí kytarové sólo, což je jeden z nejlepších kousků, které Lynch za poslední dobu napsal, a pak také „Not A Single Word“, kde zaujme velice sympatické tempo a veskrze pozitivní nálada ve spojení s funkčním refrénem.

Najdou se na desce hluchá místa, to je věc jistá. Zejména ke konci, ve skladbách jako „Stand“ nebo „True Deceivers“ začínají KXM nudit a vypadá to, že se právě v těchto místech dostali do slepé uličky, ze které neví jak ven. Naštěstí závěrečná „Angel“ opět dokáže, že chemie mezi trojicí hudebníků přece jen funguje a i když debut nebyl žádnou bombou, právo na existenci si KXM touto deskou přece jen vydobyli.

„Scatterbrain“ tedy překvapila. Už jen tím, že se jejím prostřednictvím KXM etablují na scéně a prezentují se už jako skutečná kapela. Z tohoto alba je to cítit. Jsou tam sice ještě velké rezervy, které ovšem v budoucnosti můžou sloužit k tomu, že tito muzikanti dokáží přijít se skutečnou bombou. Zatím tomu tak není, ovšem ten kus cesty, jaký Lynch, Pinnick a Luzier společně ušli od svého debutu, je ohromný. Ano, v téhle kapele začíná být potenciál.

Jan Skala             


FB KXM

YouTube ukázka – Scatterbrain

Seznam skladeb:
1. Scatterbrain
2. Breakout
3. Big Sky Country
4. Calypso
5. Not A Single Word
6. Obsession
7. Noises In The Sky
8. Panic Attack
9. It`s Never Enough
10. True Deceivers
11. Stand
12. Together
13. Angel

Sestava:
Doug Pinnick - zpěv, baskytara
George Lynch - kytara
Ray Luzier - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 1:06:45
Label: Rat Pak Records
Země: USA
Žánr: hard rock/progressive/alternative rock

Diskografie:
2014 - KXM
2017 - Scatterbrain

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.04.2017
Přečteno: 2819x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Hity mám rád, ale...30. 04. 2017 15:39 Pepsi Stone
Hity jsou pro...29. 04. 2017 19:06 JonathanGray
Možná fakt, že...29. 04. 2017 13:14 Pepsi Stone
Deska vznikala jen...28. 04. 2017 0:27 JonathanGray


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09116 sekund.