NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RIVERDOGS - California

Riverdogs asi více než kdokoliv jiný plnili funkci utajeného typu pro fanouška klasického hard rocku, prosyceného espritem na konci osmdesátých let tak populárního pop metalo se silnou bluesovou příchutí. Známými se sice stali velmi záhy, a to když k nim z kapely Ronnieho Jamese Dia přišel kytarista Vivian Campbell (nahradil Spencera Sercombea ze Shark Island), ovšem nejznámnější byli, když tento odešel k megaúspěšným Def Leppard. V té době měli Riverdogs na kontě už velmi dobré debutové eponymní album, které sice bylo vcelku neúspěšné, ovšem mezi znalci podobné hudby ceněné. Jak už to ale u podobných kapel bylo zvykem, následující dekádu, léta devadesátá, prožili v útlumu a i přes slušnou druhou desku „Bone“ ze třiadevadesátého (zde Campbella zastoupil baskytarista a dnes už vyhledávaný producent a skladatel Nick Brophy, jenž spolupracoval s takovými jmény jako The Rolling Stones, Avril Lavigne, Hootie And The Blowfish nebo Taylor Swift) jen další roky paběrkovali.

Ze stínu je pak vyvedl návrat Campbella v roce 2003, kdy už pracovní povinnosti u Def Leppard byly volnější, ovšem na comebackovou nahrávku se pak čekalo až do roku 2011. A po dalších šesti letech je tu deska čtvrtá, „California“, která jasně navazuje na nahrávky předchozí a i když styl Riverdogs nikam neposunuje, tak jej umně prohlubuje a opět nabízí vysoce kvalitní hard rock s jasným bluesovým akcentem. Práci velmi gruntovní a od prvního tónu slyšitelně poctivou a hranou od srdce.

Aby nedošlo k omylu, Riverdogs nebyli nikdy bráni jen jako Campbell a ti ostatní. Ovšem kytarová práce tohoto muzikanta je pro „Californii“ naprosto stěžejní. Neční nad ostatní, ale splétá úžasnou mozaiku melodií a vycizelovaných sól, že se člověk sem tam přistihne u toho, že vlastně poslouchá hlavně kytaru. Ovšem výbornou práci na „Californii“ odvádí všichni zainteresovaní muzikanti, kteří navíc tentokrát přišli s kolekcí silných skladeb, jež lze považovat za potencionální hity.

Když už by bylo nutné jmenovat nejlepší kousky, tak by bezpochyby měla zaznít rozhodně nejhitovější věc desky „Catalina“, schovaná až na předposledním místě. Dále pak pestrá plejáda bluesových skvostů, zde zastoupena těmi nejvýraznějšími skladbami, tedy „Godlen Glow“ (opět překvapí úchvatné sólo), „The Heart Is Mindless Bird“ s fantastickou souhrou kytary a kláves, a tvrdými riffy prošpikovaná „Something Inside“. Velkou devizou, a to především ve zmíněných bluesových věcech, je čistý, silný hlas zpěváka Roba Lamothea, který sám o sobě dává písním hitový lesk.

„California“ je profesorsky zahraným albem. To ovšem neznamená, že by nebyla plná života a chuti do něj. Je to žhavá deska, která je naprosto precizní, naplněná silnými skladbami a momenty, které určitě stojí za opakovaný poslech a zapamatování. Všechny tyhle aspekty z ní dělají pravděpodobně zatím nejlepší letošní desku, která v blues/hardrockovém ranku vyšla. A pak že tihle páni mají svůj zenit už za sebou...

Jan Skala             


FB RIVERDOGS

YouTube ukázka – American Dreams

Seznam skladeb:
1. American Dream
2. The Revolution Starts Tonight
3. Something Inside
4. Golden Glow
5. You`re Too Rock And Roll
6. The Heart Is A Mindless Bird
7. Searching For A Signal
8. Welcome To The New Disaster
9. Ten Thousand Reasons
10. Catalina
11. I Don`t Know Anything

Sestava:
Rob Lamothe - zpěv, kytara
Vivian Campbell - kytara
Nick Brophy - baskytara
Marc Danzeisen - bicí

Rok vydání: 2017
Čas: 48:52
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: hard rock/blues rock

Diskografie:
1990 - Riverdogs
1993 - Bone
2011 - World Gone Mad
2017 - California

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.07.2017
Přečteno: 1921x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9Souhlas, je to...3. 08. 2017 12:14 JWS


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08699 sekund.