TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Richie SAMBORA - Aftermath Of The Lowdown

Krize v Bon Jovi začala už někdy během turné k albu „The Circle“. Tehdy se začalo šuškat něco o tom, že vztahy mezi Jonem Bon Jovim a Richiem Samborou nejsou zrovna ideální a fakt, že se na koncertech v roli kytarové výpomoci začal objevovat John Shanks, producent a stále aktivnější skladatel, který z tandemu s Jonem vytlačoval právě Samboru, už svědčil také o ledasčem. Proto také vydavá výběrovka „Greatest Hits“ se čtyřmi novými (nebo dosud nevydanými) skladbami zavdala zlým jazykům důvod k řečem o konci kapely. Ani vyhlášený dočasný odpočinek fanoušky moc neuklidnil. Začala se také spekulovat o tom, že Richie Sambora má opět problémy s alkoholem, což řádně přiživovala bulvární média.

Proto také jeho třetí sólovka „Aftermath Of The Lowdown“, vydaná v takřka naprostém tichu v září roku 2012, působila spíše jako zjevení. Právě v té době kulminovaly spekulace o rozpadu Bon Jovi (které brzy rozptýlila nová deska „What About Now“, která však pro Samboru znamenala konec) a sám Sambora je při sporadických rozhovorech, kterými vydání „Aftermath Of The Lowdown“ doplnil, nijak nepotvrdil, ovšem ani nevyvrátil. Je tedy Sambora stále spolu s Jonem? Nevystrnadí jej z prestižního místa chlast? Existují ti Bon Jovi ještě vůbec? To byly otázky, které zůstávaly v době vydání třetí Samborovy sólovky zatím nezodpovězené. Kytarista totiž kapelu v uplynulých měsících moc neřešil a nejpozději na začátku léta 2011 se soustředil především na vlastní kariéru a svou novinku.

Ta, když vyšla, byla v mnoha směrech překvapivá. Vzhledem k postupnému zklidňování Samborovy tvorby se čekala deska, která bude ještě niternější a bluesovější než „Undiscovered Soul“, nebo že přinejmenším bude navazovat na písničkovější formu posledních let Bon Jovi. „Aftermath Of The Lowdown“ ale nastavila zcela opačnou tvář a ze všech tří Samborových sólovek můžeme právě tohle dílo považovat za nejhardrockovější. Navzdory soubodému trendu, navzdory očekávání i navzdory stárnutí. Ovšem když mluvíme o desce nejtvrdší z celé sólové Samborovy kariéry, musíme v případě tohoto alba mluvit i o desce nejméně nápadité a nejméně hitové. A také nejhorší? Asi ano, ale s tím odsudkem hodně pomalu…

I když „Aftermath Of The Lowdown“ zůstává krůček za „Undiscovered Soul“ a krok za „Stranger In This Town“, stále mluvíme o albu, které je silně nadprůměrné a co se týče hudební invence, tak je dál než desky Bon Jovi této i druhé poloviny minulé desetiletky (i když „The Circle“ patří k hodně povedeným nahrávkám). Sambora na této desce pracoval s někdejším producentem Bon Jovi z alb „Crush“ a „Bounce“ a možná proto je zvuk „Aftermath Of The Lowdown“ trochu podobný zmíněným nahrávkám. Není tak vycizelovaný jako v případě „Crush“, ani tak nahuštěný jako na „Bounce“, ovšem v porovnání s tím, jak se Bon Jovi prezentují na posledních deskách (kvůli autorskému vkladu Johna Shankse), je přece jen rockovější a… špinavější. Leckdy tahle deska zní trochu jako zaprášená garážová nahrávka (v tvrdších pasážích jako je třeba úvodní „Burn The Candle Down“, riffová „Learning How To Fly With A Broken Wings“ nebo svižná „Nowadays“), někdy je přece jen cítit klasická samborovská melodika, sahající až někam ke „Stranger In This Town“ nebo dokonce kořenům Bon Jovi.

Největším hitem je pochopitelně pilotní a vlastně jediný singl „Every Road Leads Home To You“, který však oproti většině desky využívá silných zbraní novodobějších Bon Jovi. Ať už jsou to popová melodie v refrénu, vzletné klávesy, vhodné pro vyloženě komerční interprety a nakonec i samotný Samborův hlasový projev, který se snaží co nejvíce vzdálit od své bluesové sytosti. Jsou tu i spojnice právě se zmíněnou bluesovou poctivostí Samborovy minulosti, jako je třeba akusticky křehká „World“ či dvojice „I`ll Always Walk Beside You“ a „Seven Years Gone“, ovšem na nich už tahle deska nestojí. Ten hardrockový odér, které vyluzuje, je tentokrát silnější.

„Aftermath Of The Lowdown“ ale nakonec velkého úspěchu nedosáhla. Přestože „Every Road Leads Home To You“ nakonec skončila jako bonus na vydání další desky Bon Jovi „What About Now“, hitparády ani tak nebourala. Sambora se na čas vrátil k Jonovi, aby s ním vydal právě zmíněnou „What About Now“, ovšem brzy pak svět oblétla zpráva, že s konečnou platností zaujmul jeho místo mladý kytarista Phil X. Oficiální vysvětlení chybělo, přestože se stále mluvilo o problémech s alkoholem. Jenže jak Jon, tak Sambora sám se ani k těmto fámám (?) nikdy nevyjádřili. I když Phil X už je dnes pevnou součástí kapely, nezdá se být Sambora nešťastný. V roce 2014 se oženil s kytaristkou Orianthi a jejich společný projekt RSO začíná pozvolna dýchat. Což o to, Samborovi ke statusu geniálního kytaristy chybělo vždycky jen pramálo.

Jan Skala             


FB Richie SAMBORA

YouTube ukázka - Every Road Leads Home To You

Seznam skladeb:
1. Burn That Candle Down
2. Every Road Leads Home To You
3. Taking A Chance On The Wind
4. Nowadays
5. Weathering The Storm
6. Sugar Daddy
7. I`ll Always Walk Beside You
8. Seven Years Gone
9. Learning How To Fly With A Broken Wing
10. You Can Only Get So High
11. World

Sestava:
Richie Sambora - zpěv, kytara
Rusty Anderson - kytara
Curt Schneider - baskytara
Matt Rollings - klavír
Roger Jseph Manning, Jr. - klávesy
Luke Ebbin - klávesy, programování
Aaron Sterling - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 51:25
Label: Dangerbird Records
Země: USA
Žánr: hard rock/blues rock

Diskografie:
1991 - Stranger In This Town
1998 - Undiscovered Soul
2012 - Aftermath Of The Lowdown

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 07.06.2018
Přečteno: 1666x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sambora toho moc...8. 06. 2018 15:50 johny
Je to......jasně...7. 06. 2018 12:22 Kolík
Přestože je ze...7. 06. 2018 9:56 Pepsi Stone
Skvělá deska. Za...7. 06. 2018 0:33 rumcajs


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09397 sekund.