TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SATAN - Cruel Magic

Satan žije dál a nezdá se, že by chtěl ze své heavymetalové víry ustoupit. Navíc druhá fáze existence (pokud nebudeme počítat reinkarnace pod názvy Blind Fury a Pariah) je už mnohem delší a plodnější než klasická první část z poloviny osmdesátých let. Tehdy kapela vydala jen výborný debut „Court In The Act“ a o něco méně podařenou dvojku „Suspended Sentence“ a i když s nimi přišla pozdě, měly tyto desky patřičnou kvalitu. Proto se od comebacku slibovalo mnohé, navíc s přihlédnutím k faktu, že na čáře opět stála stejná sestava, která natočila zmíněný kultovní debut. Jenže co bylo neotřelé a vzrušující v osmdesátých letech, nemusí nutně být stejné v současnosti.

Satan se totiž absolutně nikam nevyvinuli. Nemůžeme jim samozřejmě předhazovat takové hegemony Nové vlny britského heavy metalu jako jsou Judas Priest, Iron Maiden či Def Leppard, kteří šli každý svou cestou a za to, že dnes zní stále skvěle a jejich nové desky jsou vždy takovým malým svátkem, vděčí tomu, že vyspěli jako hudebníci i jako skladatelé. Zejména to druhé ale u Satan asi nehrozí a proto obě alba, jak comebacková „Life Sentence“, tak tři roky stará „Atom By Atom“ byly jen průměrné nahrávky, které sice měly všechny atributy stylu, ale o nějaké invenci si mohli nechat jen zdát. Prostě se hrálo až moc podle pravidel roku 1984…

Naděje, že by tomu mohlo být u novinky „Cruel Magic“ jinak, se rozplynuly hned při prvních tónech otvíráku „Into The Mouth Of Eternity“. U Satan se prostě nic nemění, všechno opět běží ve stejných kolejích, i když je nutné přiznat, že drobné zlepšení v songwrittingu se zde přece jen objevuje. Není nijak veliké, ale přece jen se musí ocenit. Z drtivé většiny sice album opět zní jako notně zaprášený heavy metal pravěké školy, ale místy se ukazují okamžiky, kdy si přece jen řeknete, že ti Satan měli tentokrát asi lepší hodinku. Ne, že by se mohli zpříma dívat do očí zmíněným velikánům NWOBHM, ale přece jen už trochu povyrostli.

„Cruel Magic“ je silnější spíše ve své druhé polovině. Úvod alba v podobě „Into The Mouth Of Eternity“ a titulní „Cruel Magic“ opět dře ten nejdřevnější metal se všemi jeho klišé, ale od „My Prophetic Soul“, která dokonce využívá divoké punkové aspekty, se přece jen kvalitativní laťka nastavuje o něco výš. Dvojice „Death Kneel For A King“ a „Who Among Us“ (především druhá jmenovaná zaujme dobrou kytarovou prací, zejména v úvodu) pak spolu s možná nejlepší „Ghosts Of Monongah“ (v jisté části skladby ale není na místě přílišný patetický projev zpěváka Briana Rosse) představují vrchol desky a ukazují, že přece jen ještě nějaká ta jiskřička skladatelské potence v Satan doutná.

I tak ale „Cruel Magic“ rozhodně nebude patřit mezi stěžejní výtvory letošního roku. Satan může působit sympaticky jako jakési zjevení z dávných dob, ale to, co na jejich hudbě mělo být zajímavé, nechala v osmdesátých letech. I tenkrát už přišla pozdě a tento svůj hendikep si nese do současnosti, i když fakt, že se dnes pohybuje absolutně mimo čas a prostor, až tak úplně nevadí.

Jan Skala             


www.satanmusic.com

YouTube ukázka - In The Mouth Of Eternity

Seznam skladeb:
1. Into The Mouth Of Eternity
2. Cruel Magic
3. The Doomsday Clock
4. Legions Hellbound
5. Ophidian
6. My Prophetic Soul
7. Death Knell For A King
8. Who Among Us
9. Ghosts Of Monongah
10. Mortality

Sestava:
Brian Ross - zpěv
Steve Ramsey - kytara
Russ Tippins - kytara
Graeme English - baskytara
Sean Taylor - bicí

Rok vydání: 2018
Čas: 49:42
Label: Metal Blade
Země: Velká Británie
Žánr: NWOBHM

Diskografie:
1983 - Court In The Act
1987 - Suspended Sentence
2013 - Life Sentence
2015 - Atom By Atom
2018 - Cruel Magic

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.09.2018
Přečteno: 1955x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ale jo, chápu co...13. 09. 2018 14:06 Svab
Je spousta kapel,...13. 09. 2018 12:34 htaedas
Ano, slyšel jsem...13. 09. 2018 9:07 Pepsi Stone
Ano, třetí...12. 09. 2018 21:20 Svab


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09461 sekund.