Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DREAMS IN FRAGMENTS - Reflections Of A Nightmare

Na švýcarských symfonicích Dreams In Fragments je mi sympatický fakt, že přímo ve své biografii mají napsáno, že vzhledem ke svému stylu bývají přirovnáváni k Nightwish nebo Delain. A jedním dechem dodávají, že nemají důvod se prezentovat jako cover těchto kapel, což opírají o argumenty, že kombinace hlasu zpěvačky Serainy Schöpfer, lehkého jako pírko, a growlu kytaristy Christiana Geissmanna odlišuje tuto kapelu od výše jmenovaných, stejně, jako propojení kytarových riffů a snových orchestrací.

Svou pravdu mají všichni. Ti, kteří budou Dreams In Fragments házet do jednoho košíku s leadery symfonického metalu, i ti, kteří tomu budou oponovat. Ve svém základu totiž Švýcaři pochopitelně vaří z velmi podobného melodického základu, chybí jim však ta nadčasová skladatelská obratnost, která z Nightwish udělala fenomén. A když vstupujete na území, kde to zásadní bylo už mockrát řečeno, je jasné, že když jste „jen“ dobří, stejně zůstanete jedněmi z mnoha. Serainin hlas je proti proklamacím paradoxně přesvědčivější ve chvíli, kdy se zpěvačka nesnaží být jako pírko, ale drží se spíš sytějších poloh, jednoznačně platí, že s Geissmannovýmn chropotem se do hudby Dreams In Fragments dostává hrubost, energie i šťáva a jeho vstupy tak patří k těm nejvzrušivějším okamžikům alba. Snová orchestrace se nekoná. Dreams In Fragments jsou zvukově i v aranžích poměrně střízliví, přehlední a nenároční, nenápadité klávesy znějí občas příliš tuctově a kapele opět daleko víc sluší její zemitý a hutný základ. Jako lakmusový papírek vyzkoušejte skladbu „Incomplete“ – díky poměrně vlezlému refrénu se jedná o nejsnáze zapamatovatelnou skladbu, v níž ty kontrasty mezi dvěma pólově odlišnými vokály i mezi sladkými (až snad naivními) klávesami, sytými bicími a přibroušenou kytarou plně definují možnosti a rozsah kapely. V některých skladbách narazíte na záblesky silnější atmosféry, jinde zase na lepší melodický nápad, ale to avizované propojení, kterým se Dreams In Fragments zaštiťují, je právě tady nejsilnější.

Dreams In Fragments nelze upřít snaha vymanit se z davu, zejména díky tomu, že dokáží docela radikálně změnit náladu v průběhu písní využitím naznačených kontrastů (viz. třeba úvodní „Evermore“). Chtělo by to však daleko víc silnějších nápadů a častěji se vyhnout unylým a bezzubým pasážím, do kterých občas sklouznou. Podotýkat, že u tohoto klouzání nikdy nejsou ruce ani hlasivky Christiana Geissmanna, je asi zbytečné…

Savapip             


dreamsinfragments.ch

YouTube ukázka - Incomplete

Seznam skladeb:
1. Everytime
2. Nightchild
3. The Maze
4. Incomplete
5. Prologue
6. Defy Every Storm
7. Falling with a Crown
8. Little Red
9. In Flames
10. Unireverse

Sestava:
Seraina Schöpfer - zpěv
Christian Geismann - kytara, zpěv, programování
Jan Thomas - baskytara
Franc Fritschi - bicí

Rok vydání: 2019
Čas: 42:37
Label: Rockshots Records
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2019 – Reflections Of A Nightmare

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.09.2019
Přečteno: 1414x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10327 sekund.