Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONS OF APOLLO - MMXX

Někde někdo napsal, že Sons Of Apollo jsou moc dobří na to, aby byli jen kopírkou Dream Theater. Tohle přirovnání sedí, přestože se americká pětice chtěla od zmíněných progresivních hvězd co nejvíce distancovat. To zas tak dobře nejde, protože minimálně bubeník Mike Portnoy je s Dream Theater spojen doslova pupeční šňůrou. Ale jak ukázal debut "Psychotic Symphony" z roku 2017, Sons Of Apollo si chtějí žít vlastním životem. Nejen proto, že zpěvák Jeff Scott Soto je odlišným pěvcem od Jamese LaBrieho, ale i proto, že kapela nejen nabídla ukázku svého umění, ale i skutečně dobré kompozice, které nepostrádaly punc hitovosti.

Na druhou desku se čekalo dva a půl roku. To je vcelku dost, když uvážíme, že Portnoy není členem Dream Theater už deset let a další angažmá, ať už to bylo v Avenged Sevenfold, Twisted Sister, Adrenaline Mob nebo The Winery Dogs, jsou v současné době zastavená. Živo moc není ani u Black Country Communion, kde působí klávesista Derek Sherinian, ani u Mr.Big basisty Billyho Sheehana. Ani Ron "Bumblefoot" Thal už není členem Guns N`Roses dobrých pět let a Soto sice točí sólová alba (která kdyby nevyšla, svět by o nic nepřišel), ale při jeho workoholismu to není až tak směrodatné. Ovšem je začátek roku 2020 a druhá deska Sons Of Apollo je konečně na světě.

Nevyhneme se srovnávání s předchozí "Psychotic Symphony", která se stala základním kamenem progresivního hard rocku pro rok 2017. Měla všechno, výborné skladby, hitovost, pořádnou jiskru, o skvělých muzikantských výkonech ani nemluvě. Proto už pouhé ohlášení novinky "MMXX" bylo senzací a vzbudilo velký rozruch. Ten navíc podpořil singl "Goodbye Divinity" vypuštěný na podzim loňského roku. Tahle skladba v sobě shromažďovala všechnu majestátnost kapely, neboť začala (stejně jako památná "Pull Me Under" od Dream Theater), vzletnými tóny, které umocňují zhutňující se atmosféru, aby pak přišla do tvrdých riffů, startujících samotné jádro skladby.

I když si člověk mohl povšimnout, že se trochu vytrácí lehkost v refrénu, singl svou úlohu splnil a posluchače dostatečně navnadil na celé album. To ale nakonec přináší lehké zklamání. Jestliže singl naznačil, že deska bude trochu tvrdší než předchůdce, a že vzletnými melodiemi se bude tentokrát šetřit, kompletní album tento trend podtrhuje. Oproti "Psychotic Symphony" se více přikládá pod kotel tvrdosti, která se však prosazuje na úkor kompozic jako takových, jejich hitovosti a lehkosti. "Wither To Black" či "King Of Delusion" mají sice své kouzlo (druhá jmenovaná může působit, jako že se Savatage nevešla na "Dead Winter Dead"), ovšem i z nich je cítit jakási drobná skladatelská krize. A to nemluvě ani o "Asphyxiation" a závěrečné, bezmála šestnáctiminutové "New World Today", jež demonstrují, že na "MMXX" nejsou Sons Of Apollo v takové formě jako v roce 2017.

Na druhou stranu je tady "Desolation July", která se sice rozjíždí jako klasická balada s úchvatným refrénem, ale do níž Bumblefoot opět přiloží tvrdé riffy, čímž skladbě změní náladu a hned z ní učiní vrcholné dílo desky. Ovšem těch záchytných bodů je na "MMXX" oproti "Psychotic Symphony" mnohem méně. Zde se hraje více na tvrdost a složitost samotných kompozic než na přehlednost a hitovost. Jako kdyby chtěli Sons Of Apollo novinkou říct, že jsou v první řadě skvělí muzikanti, kteří musí světu ukázat, co všechno umí a potom až nabídnout dobrou písničku.

Sons Of Apollo se nesnaží být druhými Dream Theater, přestože oba stěžejní autoři (Portnoy a Sherinian) řadami této kapely prošli, ale srovnávání s nimi se stejně nevyhnou. Pokud se v případě debutu mluvilo o tom, že Sons Of Apollo to po "The Astonishing" natřeli Dream Theater na celé čáře, tentokrát (poté, co Petrucci a spol. vydali loni výtečnou "Distance Over Time") vyhrávají dávní spoluhráči Portnoye a Sheriniana. .

Jan Skala             


www.sonsofapollo.com

YouTube ukázka - Goodbye Divinity

Seznam skladeb:
1. Goodbye Divinity
2. Wither To Black
3. Asphyxiation
4. Desolate July
5. King Of Delusion
6. Fall To Ascend
7. Resurrection Day
8. New World Today

Sestava:
Jeff Scott Soto - zpěv
Ron "Bumblefoot" Thal - kytara
Billy Sheehan - baskytara
Derek Sherinian - klávesy
Mike Portnoy - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 58:14
Label: Inside Out Music
Země: USA
Žánr: progressive rock/metal

Diskografie:
2017 - Psychotic Symphony
2020 - MMXX

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.01.2020
Přečteno: 2411x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vezmi pět známý...2. 11. 2020 21:12 Antony
Skvele vykony a...27. 01. 2020 21:16 Pepsi Stone
Tak novinka není...27. 01. 2020 20:28 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10068 sekund.