BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ROYAL HUNT - Land Of Broken Hearts

Jedním ze základních kamenů příběhu progresivních aristokratů Royal Hunt je skutečnost, že hudební svět nezná hranic, stejně jako fakt, že můžete mít v hlavě skvělé nápady a kolem sebe vynikající muzikanty a nepotkáte-li potřebnou dávku štěstí, přes veškerou kvalitu se na hudební Olymp stejně nevyškrábete. Ač se historie kapely začala psát v roce 1989, je třeba vrátit se až kamsi na konec šedesátých let minulého století a zamířit do hlavního města tehdejšího Sovětského svazu. Tam se totiž budoucí leader Royal Hunt André Andersen už ve svých pěti letech začal seznamovat s hrou na klavír a probouzet v sobě vztah ke klasické hudbě, který zhruba na začátku Andrého puberty lehce nabouralo jeho setkání s tvorbou Deep Purple. Propojení rockového světa a světa klasické hudby bylo něco, co Andersenovi nedalo spát, své vize však nakonec začal intenzivně rozvíjet o pěkných pár kilometrů daleko, když se v roce 1984 přestěhoval do Dánska, kde si posléze začal budovat i vlastní studio Mirand. Právě v něm se narodí nejen samotní Royal Hunt, ale vznikne v něm i čtyřlístek prvních alb kapely, stejně jako Andrého sólová prvotina.

O tom, že Andersenova vize o směřování Royal Hunt byla od samého počátku naprosto jasná, svědčí již debutové album „Land Of Broken Hearts“. Pochopitelně, že principálova láska k černobílým klapkám hraje na desce velmi zásadní roli, i když ani jeho kytara není zastrčena nějak do pozadí. To, že si k sobě dokázal vybrat velmi dobré parťáky, ať už se jedná o velmi jistou rytmickou sekci anebo o křiklouna s měkkým, civilním a příjemně pružným hlasem (navíc opírajícího se o jiskřivou spolupráci s podobně měkce znějícími sbory), vedlo k tomu, že už na svém debutu Royal Hunt znějí velmi vyzrále a sebejistě. Stejně tak lze charakterizovat i kompoziční stránku desky. André, který po celou dobu existence Royal Hunt nemá příliš potřebu k autorskému peru pouštět některého ze svých kolegů, měl svůj rukopis už zjevně vyprofilovaný na samotném debutu, který je proto plný typických vzdušně zpěvných melodií, spousty děje, rockových drápků i lehkonohé progresivity.

Vstup do alba je nesmírně silný. Úvodní „Running Wild“ se staromilsky znějícími klávesami, výbornou melodií, výrazným refrénovým sloganem i parádní kooperací sólového zpěvu se sbory, a následná dokonale vypointovaná hitovka „Easy Rider“ s rafinovaně nenápadnou živou kytarou a extrémně chytlavými vícehlasými refrény, o sebevědomém zpěvu výborného Henrika Brockmanna nemluvě, strašně snadno chytnou za uši. To, že aranžérsky jsou v porovnání s budoucí tvorbou nejen tyto dvě skladby, ale prakticky celá deska mírně naivní, jim nic neubírá na síle, dynamické míchání přístupnosti a dramatičnosti dokáže maximálně přitáhnout pozornost. Dalším typickým bodem, který tvorbu Royal Hunt bude i nadále provázet je snadno uvěřitelná decentní plačtivost, která se pochopitelně nejvíc projeví v baladách – noblesní „Age Gone Wild“ je toho dokonalým příkladem, její emotivnost ještě zdůrazní elegantní využití klasické kytary. Mistrovské zaházení s melodickou elegancí vyvrcholí ve finální „Kingdom Dark“ (melodický mustr si o pár let později mohli vypůjčit Serenity), byť využití nasládlých fanfár už je v té snaze o majestátnost (nehledě na to, že i určitá zvuková skromnost ji úplně nemůže naplnit), trochu přes čáru. Fakt, že se akční klávesová instrumentálka „Martial Arts“ stala znělkou japonské wrestlingové federace napoví, která země byla pro dánskou partu zaslíbená. I to byl důvod, aby o dva roky později vyšlo maxi EP (jen krátce před vydáním druhého řadového alba), na němž se část skladeb z debutové desky objevila v akustické verzi, Evropě část této kolekce pak nabídli Steamhammer jako bonus na reedici debutu v roce 1999. Zdůraznit je třeba fakt, že na EP už se v řadách kapely představil kytarista Jacob Kjaer, jehož od kolegů Jaded Heart přitáhl Henrik Brockmann a který se v sestavě Royal Hunt zabydlel na celých deset let.

Snad jen proto, že celosvětová distribuce debutového alba vázla, nesklidilo „Land Of Broken Hearts“ větší úspěch. Hudebně se na něm totiž Royal Hunt představili jako vyzrálá a velmi nadějná kapela.

Savapip             


www.royalhunt.com

YouTube ukázka - Land of Broken Hearts

Seznam skladeb:
1. Running Wild
2. Easy Rider
3. Flight
4. Age Gone Wild
5. Martial Arts
6. One by One
7. Heart of the City
8. Land of Broken Hearts
9. Freeway Jam
10. Kingdom Dark

Sestava:
Henrik Brockmann- zpěv
André Andersen – klávesy, kytara
Steen Mogensen - baskytara
Kenneth Olsen - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 39:30
Label: X-treme Records
Země: Dánsko

Diskografie:
1992 – Land Of Broken Hearts
1993 – Clown In The Mirror
1995 – Moving Target
1997 – Paradox
1999 – Fear
2001 – The Mission
2003 – Eye Witness
2005 – Paper Blood
2008 – Paradox II: Collision Course
2010 - X
2011 - Show Me How To Live
2013 – A Life To Die For
2015 – Devil´s Dozen
2018 – Cast In Stone

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 02.04.2020
Přečteno: 2023x




počet příspěvků: 12

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
RHDík za odkaz,...6. 04. 2020 11:49 WS
To se nedivim. Na...4. 04. 2020 13:43 Mates01
RHDebut "Land of...3. 04. 2020 21:37 jani
RHRoyal Hunt zahráli...3. 04. 2020 21:26 jani
Ano, budou tam. Ale...3. 04. 2020 14:08 Martin01


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12732 sekund.