TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




EXLIBRIS - Shadowrise

Kdyby to takhle mělo jít s polskými Exlibris dál, za chvíli by mohly na jejich koncertech převládat finské vlajky. Před čtyřmi lety do kapely přišel křikloun Riku Turunen. Ten se na svém debutu v řadách Exlibris s názvem „Innertia“ velmi dobře zapsal a severskou družinu po loňském odchodu Daniela Lechmanskiho a Rickově intervenci rozšířil kytarista Antti Warman, který své ostruhy studiově nejostřeji přibrousil v projektu Warmen svého bratra Janneho (Children Of Bodom), či u King Company. Nejstručnější charakteristika nového počinu „Shadowrise“ by se dala shrnout do konstatování, že je škoda, že Exlibris jsou za spořínky, když na album zařadili pouhých šest skladeb. Ta pouhá půlhodina a ještě minuta navíc jasně svědčí o tom, že u Exlibris není u nápady nouze, a že jejich melodický powerprog oplývá dostatečnou porcí rafinovanosti, aby nehrál na posluchačskou nultou signální a neřekl všechno už na dvě - tři přehrání.

Exlibris zároveň nechybí odvaha – úvodní „Rule #1“ nejenže nabídne velmi dobrou příležitost představit Anttiho rychlé prsty v docela pichlavé kooperaci s klávesami, ale zároveň díky syrovému výrazu, lehce zašmodrchané instrumentální pasáží i přibroušenému Turunenovu vokálu je prosta jakékoliv chytlavosti, takže jako vstup do alba může působit až kontraproduktivně a nepřístupně. Ne že by následná „Hell Or High Water“ všechno nějak radikálně zjednodušila, nicméně melodie je přece jen daleko vzdušnější, výraz modernější, klávesy uvolněné, sekaný riff dravý, do Turunenova hlasu prosákne sympaticky ležérní nadrzlost a vše je najednou stejně účinné, stejně ostré, ale daleko pikantnější a přitažlivější. A když se navíc zajiskří v klávesovém a kytarovém sóle i vyhroceném refrénu, je o vrcholu nahrávky rozhodnuto. Když titulní „Shadowrise“ odstartuje rozjímavé piáno, aby pak orchestrálně zmohutněla, poté začala surově kousat, proklestila si cestu další neprostupnou pasáží a ve finále sklouzla do melodického refrénu a přitom všem neztrácela soudržnost a dynamiku, když „Meggido“ vytěží maximum z adrenalinové přímočarosti, přičemž se i přes jasný tah vyplatí plně sledovat detaily a všemožné kličky a zákoutí, a když z vláčné a mohutné „Interstellar“ udělá svým silným hlasem Riku Turunen (pochopitelně s vydatnou podporou výživné kytary a jemného piána) emotivní dobrodružství, je jasné, že Exlibris umí svůj hudební svět vymalovat hodně sytými a pestrými barvami.

Asi je pro kapelu ideální, když místo obvyklého otloukání přepálené délky o autorskou hlavu dojde na žehrání nad tím, že je škoda takhle silnou formu nevyužít k větší porci lahodné hudební many. Tohle by se ani ve větším množství hned tak nepřejedlo!

Savapip             


www.exlibrisband.com

YouTube ukázka - Megiddo

Seznam skladeb:
1. Rule #1
2. Hell or High Water
3. All I Never Knew
4. Shadowrise
5. Megiddo
6. Interstellar

Sestava:
Riku Turunen - zpěv
Annti Wirman - kytara, zpěv
Piotr Torbicz - baskytara
Piotr Sikora – klávesy, orchestrace
Grzegorz Olejnik - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 31:11
Země: Polsko

Diskografie:
2006 – Skyward
2013 – Humagination
2014 – Afterreal
2018 - Innertia
2018 - Shadowrise

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.05.2020
Přečteno: 1432x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Přesně jak...20. 05. 2020 16:48 Ferda
Pravdaje, že mohli...20. 05. 2020 15:04 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08986 sekund.