TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Steve HOWE - Love Is

Britský kytarista Steve Howe nemusí už nikomu nic dokazovat. Ve svých třiasedmdesáti letech a portfoliem, které zahrnuje minimálně legendy prog rocku jako Yes nebo Asia, je už dávno zavedenou veličinou a velice vlivným muzikantem. Mohl by si tak dovolit vydat jakoukoliv desku a nikdo by mu nic nevyčítal. Ovšem známý perfekcionista Howe v podstatě za celou svou kariéru nešlápl úplně vedle a jeho fanoušci vědí, že s každou jeho deskou se jim dostane známé kvality i stylu, protože u Howea platí to o starém psu a nových kouscích. Kytarista se už otřepal ze smrti svého syna Virgila, na jehož počest vydal v listopadu nebývale smutné album „Nexus“ a vrátil se k práci. Jak s Yes, Asia, Steve Howe Trio (loni vyšla deska „New Frontier“), tak ke své sólové kariéře, která v posledních letech stála trochu na okraji jeho zájmu.

Pro novou desku „Love Is“ si Howe vybral svého současného spoluhráče z Yes, zpěváka Jona Davisona, což byl docela riskantní krok. Fanoušci této progrockové legendy jej totiž nikdy zcela nepřijali a pořád se objevují hlasy dožadující se návratu původního frontmana Jona Andersona. Zde však Davison stojí nezatížen Andersonovým odkazem a jestliže jeho projev zafungoval na posledním albu Yes „Heaven & Earth“ zhruba z poloviny, na Howeově sólovce své místo rozhodně má. Nehraje zde totiž první housle a neztrhává na sebe pozornost, která patří samozřejmě slavnému kytaristovi. Proto je v podstatě jedno, že zde zpívá právě Davison a na bicí hraje Howeův syn Dylan, tahle deska je hlavně a především o osobě Stevea Howea. I proto, že polovina (tedy pět skladeb) z novinky je čistě instrumentálních, kde všechny nástroje, kromě bicích, nahrál právě hlavní protagonista.

O stylovém zaměření „Love Is“ bylo rozhodnuto už dávno před vydáním desky. Vlastně vůbec nikdo by nečekal, že se novinka nebude pohybovat na progrockovém poli, kde hlavní roli hraje kytarová práce plná různých zvukových kouzel, které dotvářejí místy (zejména v instrumentálních záležitostech) až spacerockovou atmosféru. Ta je na albu stěžejní a funguje mnohem lépe než ve zpívaných věcech, kde Howe sází na veselejší, hravější notu. Pokud se budeme bavit o instrumentálních kouscích a budeme chít vybrat ty nejlepší, musíme rozhodně sáhnout po dvojici „Pause For Thought“ a „The Headlands“. První z nich je zahalena do mlžného spacerockového oparu, kde Howeovu kytaru podporují mimozemsky zaranžované klávesy. Skladba samotná se rozvíjí na deklamovaném opakujícím se motivu a mohutní (právě pomocí kláves) jakou bouřkové mraky. „The Headlands“ je její pravý opak. Howe se odvrací od snových poloh ke skoro až hardrockové přímočarosti, jeho kytara vyloženě zpívá čarokrásnou melodii a rozvíjí hru s melodií.

Písničkovější formu na „Love Is“ prezentují zpívané věci. V nich se doplňují hlasy Howea a Davisona a občas lze zaslechnout velice zajímavé momenty jako v „See Me Through“, kde oba hudebníci zpívají unisono, což je při rozdílnosti jejich projevu sázka do loterie, která však v tomto případě znamená výhru. I když sám Howe označuje „See Me Through“ jako reprezentativní vzorek nové desky, ještě podařenější než tahle skladba, která má blízko k AOR pojetí kapely Asia, je skorotitulní „Love Is A River“. Ta svou atmosférou lehce připomene tři roky staré album „Nexus“, neboť po rozverné úvodní kytarové vyhrávce mění svůj charakter a stává se posmutnělou záležitostí, linoucí se vpřed v pomalém a skoro až zmučeném tempu. Trochu optimismu posluchači do žil vlije výrazný refrén, za kterým Howe vystřihl jedno z typicky památných kytarových sól. Mistrovská kompozice!

Přestože vrcholy „Love Is“ lze spatřovat právě ve zmíněných čtyřech kompozicích, rozhodně nelze říct, že by deska trpěla nevyrovnaností. Funguje totiž i jako celek bez vyloženě hluchých míst. I když skladby jako „Beyond The Call“ nebo „On The Balcony“ nezafungují okamžitě na první poslech, je i jim třeba dát více šancí, protože jejich krása se začíná objevovat postupně. To je Howeova deviza, která je o něm známá už léta. Proto i o „Love Is“ lze říct, že její kvalitu prověří čas a deska zaujme čestné místo v diskografii tohoto legendárního kytaristy.

Jan Skala             


www.stevehowe.com

YouTube ukázka - Love Is A River

Seznam skladeb:
1. Fulcrum
2. See Me Through
3. Beyond The Call
4. Love Is A River
5. Sound Picture
6. It Ain`t Easy
7. Pause For Thought
8. Imagination
9. The Headlands
10. On The Balcony

Sestava:
Steve Howe - zpěv, kytara, baskytara, klávesy
Jon Davison - zpěv, baskytara
Dylan Howe - bicí

Rok vydání: 2020
Čas: 41:21
Label: BMG
Země: Velká Británie
Žánr: prog rock

Diskografie:
1975 - Beginnings
1979 - The Steve Howe Album
1991 - Turbulence
1993 - The Grand Scheme Of Things
1996 - Masterpiece Guitars
1998 - Quantum Guitar
1999 - Portraits Of Bob Dylan
2001 - Natural Timbre
2002 - Skyline
2003 - Elements
2005 - Spectrum
2008 - Motif
2011 - Time
2020 - Love Is

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 11.09.2020
Přečteno: 1344x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12206 sekund.