BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JASON BIELER AND THE BARON VON BIELSKI ORCHESTRA - Songs For The Apocalypse

Že vám jméno amerického zpěváka a kytaristy Jasona Bielera nic neříká? Tak vězte, že právě on je autorem hitu „Love Is On The Way“, který v roce 1992 nahrál se svou (tehdy ještě čistě hairmetalovou) kapelou Saigon Kick. Přestože tahle kapela je už dlouhá léta podivně nečinná a funguje jen občasně na koncertních pódiích, „Love Is On The Way“ přežila a dodnes se objevuje v denních rotacích rockových rádií v řadě zemí světa. Jenže Jason Bieler z jejího úspěchu nežije. Byl to právě on, kdo po odchodu původního zpěváka Matta Kramera zaujal v Saigon Kick místo frontmana, ovšem s tím, že kapelu odvedl od hairmetalových kořenů, což vlastně byla cesta do neúspěchu a na Saigon Kick se postupem času zapomínalo.

Jejich alba z druhé poloviny devadesátých let, ať už to byla „Devil In The Details“ nebo „Bastards“, neslavila ani zlomek úspěchu, kterým se mohl pyšnit bezejmenný debut nebo nejslavnější „The Lizard“, a kapela se na čas rozpadla. To byl okamžik, kdy Bieler nastartoval sólovou dráhu, která navazovala spíše na pozdější práci Saigon Kick než na zlatem ozdobené začátky. Přestože se pak dlouhá léta věnoval vlastní vydavatelské značce Bieler Bros. Records, k aktivnímu muzicírování se vrátil v roce 2018 se sólovkou „Where Dreams Go To Die“, která byla na jeho poměry už hodně progresivní. V tomto stylu pokračuje i v současnosti, kdy představuje ambiciózní projekt Jason Bieler And The Baron Von Bielski Orchestra. Tato značka se aktuálně prezentuje debutem „Songs For The Apocalypse“, který je v mnohém ještě překvapivější než všechno, co dosud Bieler vydal.

Co na první (i když důkladnější) pohled zaujme, je seznam hostů, kterým se tento projekt pyšní. Kdo by si pomyslel, že člen kdysi vysmívané hairmetalové party, stavící kariéru na akustické baladě pro puberťačky, bude mít na svém albu takové těžké váhy jako je kanadský zpěvák a multiinstrumentalista Devin Townsend, basista Megadeth David Ellefson, někdejší kytarista Guns N`Roses Ron „Bumblefoot“ Thal, frontman reggaemetalových Skindred Benji Webbe, zpěvák Jeff Scott Soto nebo současný frontman Queensrÿche Todd La Torre, zde však v pozici bubeníka? Sestava na první pohled nesourodá, ale v případě „Songs For The Apocalypse“ hrající především ve prospěch celku. Hlavní slovo má především Bieler sám. Přesto (nebo možná právě proto) nečekejte další „Love Is On The Way“. Ze skladeb tohoto typu už Bieler dávno vyrostl.

„Songs Of The Apocalypse“ představuje divoký a někdy až nesourodý mix, kde se hairmetalové kořeny ozývají skutečně jen ve slabých náznacích a prostor dostává alternativnější tvář Bielerovy tvorby, ovšem s řadou progresivních a nečekaných prvků. Leckdy však působí až chaoticky, to když Bieler nasadí optimistickou a v podstatě jednoduše zkomponovanou skladbu „Anthems For Losers“, ale vzápětí předloží ultramoderní a tvrdou „Beyond Hope“, což je chvilka pro Davida Ellefsona, Benjiho Webbeho a Bumblefoota. Zejména Webbeho vklad dělá z této skladby nejsilnější položku alba, protože jeho hlas, oproti trochu unylému a nemastnému - neslanému projevu Bielera doslova vybuchuje a nabízí jiné dimenze předkládané hudby. Sám Bieler je silný zejména v položce „Down In A Hole“, kde umně osciluje mezi hardrockovou rozpustilostí, progresivním přístupem a závanem alternativního rocku a grunge. Další velice důležitou skladbou je rovněž úvodní „Apology“ (bicí v ní nahrál Todd La Torre) a kde se sám Bieler v neprostupné progmetalové atmosféře vybičuje k nečekanému pěveckému výkonu. Ovšem ani to nemůže zastínit fakt, že většina materiálu je dost nepřístupná a leckdy sklouzne až na hranici průměrnosti. Jako kdyby se Bieler ztrácel ve svých nápadech, leckdy na sebe vršených bez ladu a skladu.

To z této desky činí těžce poslouchatelnou záležitost, která sice nemůže zakrýt vysoké ambice, ale bohužel nakonec zůstane jen u nich. Materiálu chybí větší dravost, kterou se muzikanti snaží zakrývat množstvím hudebních i studiových kouzel, z čehož povětšinou zůstane leckdy nesrozumitelný mix. Sice plný výtečných instrumentálních výkonů, ale pořád ne dost přímočarý na to, aby se toto album dostalo do přehrávače častěji.

Jan Skala             


jasonbieler.bandcamp.com

YouTube ukázka - Apology

Seznam skladeb:
1. Never Ending Circle
2. Apology
3. Bring Out Your Dead
4. Annalise
5. Stones Will Fly
6. Down In A Hole
7. Anthem For Losers
8. Horror Wobbles The Hippo
9. Beyond Hope
10. Crab Claw Dan
11. Born Of The Sun
12. Baby Driver
13. Alone In The World
14. Very Fine People
15. Fkswyso

Sestava:
Jason Bieler - zpěv, kytara, baskytara, bicí, programování
Benji Webbe - zpěv
Jeff Scott Soto - zpěv
Andee Blacksugar - kytara
Devin Townsend - kytara, zpěv
Butch Walker - kytara
Stephen Gibb - kytara
Clay Cook - kytara, klávesy
Emil Wrestler - kytara
Ron "Bumblefoot" Thal - kytara
Clint Lowery - kytara
David Ellefson - baskytara
Kevin Scott - baskytara
Pat Badger - baskytara
Kyle Sanders - baskytara
Todd La Torre - bicí
Edu Cominato - bicí
Ricky Sanders - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 56:39
Label: Frontiers Music
Země: USA
Žánr: progressive/alternative metal

Diskografie:
2021 - Songs For The Apocalypse

Foto: archiv kapely


Vydáno: 09.03.2021
Přečteno: 880x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09514 sekund.