BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRAZY LIXX - Street Lethal

Při vydání každého alba švédských Crazy Lixx je otázka stále stejná. Podaří se této kapele udržet svůj status? Jejich desky (zejména v posledních letech) jsou považovány za velmi kvalitní díla melodického hard rocku a oni sami jsou bráni jako lídři skandinávské scény. Po vydání bezejmenného alba z roku 2015 se spekulovalo, že Crazy Lixx dosáhli svých možností a s ničím lepším už přijít nedokáží. Všem pochybovačům však vypálili rybník v roce 2017, když pustili do světa skvostnou „Ruff Justice“, jejich bezpochyby nejlepší dílo. Skvělý zvuk, jenž má megalomanskou produkci osmdesátých let, obrovské hity, velice přesvědčivé výkony všech zúčastněných, výsledek dotažený k dokonalosti. Takoví byli Crazy Lixx před čtyřmi lety a znovu panovala obava, že se na desce zcela vyčerpali. Znovu chyba. Předloňské „Forever Wild“ se sice nepodařilo metu „Ruff Justice“ pokořit, ale znovu se jednalo o výborné album, nabízející další svěží hity.

Crazy Lixx jsou očividně při chuti, přestože jejich vyhlášená vystoupení byla zabrzděna Covidem, což kapele mohlo vzít trochu vítr z plachet a připravit je o sílu, kterou z koncertů čerpají. Je tu podzim 2021 a s ním už sedmé album sympatické severské party. Při prvním pohledu na obal řádně vystylizované do osmdesátých let, kapela nezapře svou lásku k milníkům „Slippery When Wet“ (Bon Jovi), „Hysteria“ (Def Leppard) nebo bezejmennému albu Whitesnake. Hrát Crazy Lixx v té době, jistě stojí na stejných metách jako jejich vzory. Novinka „Street Lethal“ je přesně tím typem alba, které by kolem let 1986 a 1987 dokázalo pobláznit miliony lidí a to i přesto, že Crazy Lixx na něm v podstatě nepřinášejí nic nového. Ovšem to, co dělají, dělají skutečně dobře. Dotahují věci do nejmenších detailů, jsou ještě mladí, energičtí a mají ve svém středu skvělého frontmana Dannyho Rexona, který vládne hlasem předurčeným k velkým stadionovým hitům.

Těmi je „Street Lethal“ našlapaná až po okraj. Přímo z ní sálá touha dobýt Ameriku (za předpokladu, že by dnes za oceánem byl hard rock či hair metal stylem, který vládne tamnímu publiku). Crazy Lixx tvoří hudbu spíše pro nostalgiky nebo věkovou skupinu kolem čtyřiceti let (tolik je členům kapely), ovšem vadilo by to snad v jejich případě někomu? Rozhodně ne, „Street Lethal“ je prostě znovu skvělá deska. Nedaří se jí sesadit z pomyslného vrcholu diskografie „Ruff Justice“, ale úroveň „Forever Wild“ je překonána. Kapela trochu přitvrdila, o teritorium AOR se otřela jen velmi zběžně a vsadila hlavně na energické hity, které jí vedou až k debutu „Loud Minority“. Ovšem o žádný krok zpět se nejedná. Crazy Lixx neustále posunují výraz své produkce vpřed a dá se říct, že ji dovádí do dokonalosti. Patří k ním samozřejmě výtečné (trochu indiánské) intro „Enter The Dojo“ i následujcící hardrocková erekce.

Zásadní pro desku jsou svižné hity, opatřené ohromnými refrény a kytarovými sóly. Takovou laťku nastaví pilotní singly „Rise Above“ a „Anthem For America“, ze kterých stříká energie, ale i velmi chytré skladatelství, nezapomínající na poučku, že každý refrén musí být zapamatovatelný nejlépe po prvním poslechu. A že jich na tomhle albu je… Výborná „Reach Out“ koketuje s ultramelodickým hair metalem, trochu pokukujíc po AOR, zhruba ve stylu první desky amerických Danger Danger, „Caught Between The Rock N`Roll“ si bere na paškál Bon Jovi, včetně kovbojského závěru, a výtečná balada „In The Middle Of Nothing“ míří přesně do průsečíku mezi Whitesnake a Def Leppard. Tyto skladby (ona je to půlka desky…) jsou nejvýraznějšími položkami, ovšem to neznamená, že by ostatní za nimi nějakým způsobem zaostávaly. Závěrečná sedmiminutová „Thief In The Night“ využívá své plochy k dramatičtějším přechodům, „The Power“ těží z mohutného stylu Def Leppard, ovšem Crazy Lixx jdou na věc spíše tvrdším, kytarovějším způsobem. „One Fire – One Goal“ míří komerčním směrem, ke slovu se dostávají spíše drobné ozvěny AOR, naproti tomu titulní „Street Lethal“ se rozvzpomíná na divoké časy debutové desky a ukazuje tvrdší, streetrockovější tvář Crazy Lixx. Výsledkem je sevřená a koncepčně vyladěná kolekce skvělý skladeb, které fungují jako celek i každá zvlášť. A není snad tohle jedna ze známek velkých desek?

Crazy Lixx znovu přesvědčují, že místo na vrcholu skandinávské rockové scény jim patří právem. Z někdejší hairmetalové obrody před cca dvanácti lety přežili jako jediní ve stejné síle, zmohutněli a svou tvorbu vypiplali. „Street Lethal“ je toho jasným důkazem.

Jan Skala             


www.crazylixx.com

YouTube ukázka - Anthem For America

Seznam skladeb:
1. Enter The Dojo
2. Rise Above
3. Anthem For America
4. The Power
5. Reach Out
6. Final Fury
7. Street Lethal
8. Caught Between The Rock N`Roll
9. In The Middle Of Nothing
10. One Fire - One Goal
11. Thief In The Night

Sestava:
Danny Rexon – zpěv
Chrisse Olsson - kytara
Jens Lundgren - kytara
Jens Sjöholm – baskytara
Joél Cirera - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 44:28
Label: Frontiers Music
Země: Švédsko
Žánr: hard rock/hair metal

Diskografie:
2007 - Loud Minority
2010 - New Religion
2012 - Riot Avenue
2014 - Crazy Lixx
2017 - Ruff Justice
2019 - Forever Wild
2021 - Street Lethal

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.11.2021
Přečteno: 1631x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Novinka me bavi,...28. 11. 2021 22:41 Mates01
Já Forever Wild...28. 11. 2021 16:16 Pepsi Stone
zpíše zklamáníPodle mě nová...28. 11. 2021 14:21 The Keeper XIV.
-Album Street Lethal...28. 11. 2021 7:44 Petronius
Desce Ruff Justice...28. 11. 2021 0:22 sunstorm


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10731 sekund.