1.07.2022
STRATOVARIUS
Druhá ukázka z alba "Survive" (23. září) k poslechu ..více

28.06.2022
EUNOMIA
Powermetalově-operní projekt z Norska hlásí dokončení ..více

26.06.2022
DAWN OF DESTINY
Ze svého osmého alba s názvem "Of Silence", které ..více

26.06.2022
BLOODY REDEMPTION
Slovenská death metalová kapela BLOODY REDEMPTION se ..více

26.06.2022
INFERNO
Nezemští Inferno zveřejnili svůj první oficiální ..více

20.06.2022
MEGADETH
Čekání na novou desku "The Sick, The Dying And The Dead" ..více






ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Moje oblíbená deska Anthrax. S odstupem času m ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Byl jsem na koncertě a překvapivě to byl nejlep ..

ANTHRAX - Stomp 442
Mňa jednoducho 90. roky u Anthrax ohromne bavia a ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Asi ne nejlepší, ale učitě hodně zajímavá d ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Když tohle píšu, zrovna mi tahle deska hraje. N ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Já teda většinou tvé (často) ujeté komentá ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
To pepsi : Jsi vážně idiot ! Bruce od prvního ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
že Pepsi jmenuje Bruce v Úvodníku... Ten ma hla ..

CIVIL WAR - The Last Full Measure
Bude. ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
S tím Brucem naprosto souhlasím. Takovou formu u ..




Za poslední měsíc:
ANTHRAX - Sound Of White Noise
2805x

ANTHRAX - State Of Euphoria
2713x

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE - Electric Ladyland
2168x

KREATOR - Hate Über Alles
1470x

KABÁT - MegaHu
1263x

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
1152x



07.02.2106
TRILOBIT-ROCK, RIMORTIS, DIVÁ BÁRA ..
Velké Svatoňovice, začátek od:19.00, vstupné: 250



článků celkem: 9192
recenzí: 7604
reportů: 582
rozhovorů: 569













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


FM - Thirteen

Ač se britští FM snaží sebevíc, ač je na ně v současné době spoleh, že budou vydávat novou desku každé dva roky, nikdy se jim pravděpodobně nepodaří vykročit ze stínu toho, co dělali v osmdesátých a na začátku devadesátých let. Tehdy se z nich nestala hvězda první kategorie, ale jejich mix hard rocku a AOR, korunovaný skvělým projevem vokalisty Stevea Overlanda, patřil k tomu lepšímu, co tehdejší košatá scéna nabízela. Ač se kapela snažila na desce „Aphrodisiac“ udělat krok novým směrem, spláchla ji vlna grunge a trvalo hodnou chvíli, než se muzikanti z prožitého šoku oklepali a vrátili kapelu zpět do hry. Slabší, než byla před seattleskou vichřicí, ale pořád ještě nabízející desky, které dokázali alespoň částečně splnit požadavky na kvalitu. I když vše je obyčejnější, méně načechrané a více očekávatelné. Ale co byste chtěli po kapele, která debut vdala v roce 1986 a dnes se její členové, kteří v té době nebyli žádní puberťáci, dostali do důchodcovského věku.

Problém nových alb FM spočívá v tom, s čím je poměřujete. Jestliže s novými AOR projekty, které se rozlezly po celém světě a rekrutovaly se ze sestav známých hudebníků, přečimž leckdy nedávaly valný smysl už jen při výčtu jmen, pak FM dopadnou skvěle. Oproti podobným projektům (jmenování se zdržíme, stylovému fanouškovi je jasné, kam je výtka mířena…) jsou Britové stále zářivá kapela, jež rozhazuje dobré skladby na každém kroku. Pokud nová alba budeme porovnávat s žánrovou klasikou osmdesátých let, ale i s první třemi, čtyřmi (pěti…) deskami samotných FM, dopadne nová tvorba nepoměrně hůř. Druhé “Takin` It To The Streets“ už tato parta nenatočí ani kdyby se stavěla na hlavu a nebude ani tak odvážná jako v době mezi deskami „Aphrodisiac“ a „Dead Man`s Shoes“, na nichž prezentovala zemitější tvář, podpořenou vytříbeným skladatelským rukopisem.

Stejně jako na všech post comebackových albech se Overlandova parta snaží o návrat k původním třem deskám, ač jí musí být jasné, že plout proti proudu času má svá velká úskalí. Žádná kapela už nemůže věrně zachytit ducha doby, která je více než třicet let pryč. Jen blázen by si mohl myslet, že zastaví věk a i v šedesáti bude mít stejnou energii a zápal jako v pětadvaceti, třiceti. Tenkrát FM byli odvážnější, nebáli se vystrčit růžky a svou tvorbu obohacovat vlivy z jiných prostředí, než je klasické AOR. To se dnes neděje, i kvůli tomu zní skladby po comebacku opotřebovaněji než na starých deskách, a sázka na jistotu hraničí s tím, že FM přeposlouchávají své staré nápady asi víc, než by bylo vhodné. Skladatelská studnice sice nevyschla, ale je v ní mnohem méně vody, než tomu bylo před desetiletími.

S „Thirteen“ zažívá kapela stejný případ, jako s deskami „Atomic Generation“ či „Synchronized“. Předkládá svůj současný standard, desítku příjemných skladeb, které více než jako stadionové hity působí jako kulisová hudba. Občas zvednete obočí, když kapela přijde s lepší skladbou jako v případě „Waiting On Love“, „Turn This Car Around“, či balady „Long Road Home“, většinu času deska volně plyne kolem uší, ale nedokáže se do nich pořádně zahryznout. FM se vyvarovali zbytečných přešlapů, nenatočili nějakou vyloženě špatnou skladbu, ovšem nenahráli ani takovou, která by byla přesnou ránou na solar, takovou, jaká by dokázala rozproudit trochu líně ubíhající stopáž alba. Na „Thirteen“ jsou stáleve stejné postcomebackové formě, která je kořeněna precizními muzikantskými výkony a bezchybným Overlandovým hlasem.

FM si udržují svoji laťku a jistě potěší fanoušky, kteří byli nadšeni z jejich počinů posledních let. Kapela zajela do určitého módu, v němž může fungovat ještě další roky, toto zakonzervování nevykazuje žádné kvalitativní výchylky směrem dolů, ovšem ani směrem opačným.

Pepsi Stone             


www.fmofficial.com

YouTube ukázka - Waiting On Love

Seznam skladeb:
1. Shaking The Tree
2. Waiting On Love
3. Talk Is Cheap
4. Turn This Car Around
5. Love And War
6. Long Road Home
7. Be Lucky
8. Every Man Needs A Woman
9. Just Got Started
10. Fight Fire With Fire
11. Be True To Yourself

Sestava:
Steve Overland - zpěv
Jim Kirkpatrick - kytara
Merv Goldsworthy - baskytara
Jem Davis - klávesy
Pete Jupp - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 53:53
Label: Frontiers Music
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/AOR

Diskografie:
1986 - Indiscreet
1989 - Tough It Out
1991 - Takin` It To The Streets
1992 - Aphrodisiac
1993 - Closer To Heaven
1995 - Dead Man`s Shoes
2010 - Metropolis
2013 - Rockville
2013 - Rockville II.
2015 - Heroes And Villains
2018 - Atomic Generation
2020 - Synchronized
2022 - Thirteen

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.06.2022
Přečteno: 297x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.43291 sekund.