1.07.2022
STRATOVARIUS
Druhá ukázka z alba "Survive" (23. září) k poslechu ..více

28.06.2022
EUNOMIA
Powermetalově-operní projekt z Norska hlásí dokončení ..více

26.06.2022
DAWN OF DESTINY
Ze svého osmého alba s názvem "Of Silence", které ..více

26.06.2022
BLOODY REDEMPTION
Slovenská death metalová kapela BLOODY REDEMPTION se ..více

26.06.2022
INFERNO
Nezemští Inferno zveřejnili svůj první oficiální ..více

20.06.2022
MEGADETH
Čekání na novou desku "The Sick, The Dying And The Dead" ..více






ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Moje oblíbená deska Anthrax. S odstupem času m ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Byl jsem na koncertě a překvapivě to byl nejlep ..

ANTHRAX - Stomp 442
Mňa jednoducho 90. roky u Anthrax ohromne bavia a ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Asi ne nejlepší, ale učitě hodně zajímavá d ..

ANTHRAX - Volume 8: The Threat Is Real
Když tohle píšu, zrovna mi tahle deska hraje. N ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
Já teda většinou tvé (často) ujeté komentá ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
To pepsi : Jsi vážně idiot ! Bruce od prvního ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
že Pepsi jmenuje Bruce v Úvodníku... Ten ma hla ..

CIVIL WAR - The Last Full Measure
Bude. ..

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
S tím Brucem naprosto souhlasím. Takovou formu u ..




Za poslední měsíc:
ANTHRAX - Sound Of White Noise
2808x

ANTHRAX - State Of Euphoria
2714x

THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE - Electric Ladyland
2169x

KREATOR - Hate Über Alles
1471x

KABÁT - MegaHu
1263x

IRON MAIDEN - 20.6.2022, Praha, Sinobo Stadium
1157x



07.02.2106
TRILOBIT-ROCK, RIMORTIS, DIVÁ BÁRA ..
Velké Svatoňovice, začátek od:19.00, vstupné: 250



článků celkem: 9192
recenzí: 7604
reportů: 582
rozhovorů: 569













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


GWAR - The New Dark Ages

Dokáže Gwar v dnešní době ještě něčím šokovat? Kostýmy to nebude, v porovnání s propracovanou image Lordi jsou jen chabým odvarem, navíc docela směšným. Určitě to nebude ani prohlášením, že kapela přichází z Antarktidy, protože každý ví, že jsou z amerického Richmondu a jejich pravou identitu znají všichni, kteří se o kapelu alespoň trochu zajímají. Nebude to ani hudbou, od dob průlomové desky „Scumdogs Of The Universe“ je jasné, co od kapely čekat. Postupem let mírně vymizel hardcorový prvek a Gwar hrají v podstatě svojský thrash s drobnými vlivy klasického heavy metalu, ale i tak tato kapela za více než třicet let prodělala jen malý pokrok. Proto největší změna, která se stala, byla výměna frontmana, když si Oderus Urungus nepohlídal hladinu heroinu, což se mu stalo osudným. Jeho místo zaujal někdejší basista Blothar, který se jej ujal se ctí. Dokonce tak, že člověk zapomene i na to, že součástí Gwar už není zpěvačka, chrlička ohně a tanečníce Slymenstra Hymen, vlastním jménem Danielle Stampe.

Gwar jsou dnes kultovní záležitost více než šokující kapela. Mají neměnný okruh příznivců, kteří se na jejich krvavě perverzní (i když úsměvnou) show jdou vždy podívat a kapela jim k tomu jednou za pár let nabídne soundtrack v podobě nového alba. To už nechce být trhákem a nové skladby slouží spíše k tomu, aby k nim kapela vymyslela pódiové kousky, ozvláštňující koncerty. Tím se oddělují od zbytku thrashmetalové scény, proto i když Gwar nemají silné skladby jako slavnější styloví kolegové, pořád je důvod na ně chodit. Na koncertech hudba hraje spíše podružnou roli, proto poslech desek byl vždy menším zážitkem než návštěva koncertů. To je i případ novinky „The New Dark Ages“. Odvrhnout ji šmahem jako kulisovou či kabaretní hudbu také dost dobře nejde, na to jsou Gwar příliš dobří muzikanti.

Proto je „The New Dark Ages“ dobrá deska. Nesplňuje kritéria klasické thrashmetalové nahrávky, ale dokáže být mnohem variabilnější, a demonstruje fakt, že Gwar se ze smrti Oderuse Urunguse patřičně otřepali a jsou silnější než v posledních letech působení bývalého frontmana. Devadesátá léta a díla „Scumdogs Of The Universe“, „This Toilet Earth“ nebo „America Must Be Destroeyd“ zůstávají nepřekonána, ale to je dané jak nostalgií, tak i tím, že Gwar skutečně působili jako úchylná monstra z Antarktidy. Novinka je lepší než pět let stará „The Blood Of Gods“. K tomu Gwar nepotřebují žádné stylové výhybky ani různé experimenty se zvukem či produkcí (to vše zůstává na klasickém módu), jen se jim tentokrát podařilo napsat více silných věcí. Je mezi nimi skočná „Mother Fucking Liar“ s refrénem ve stylu crossoverových part typu Suicidal Tendencies, skočná anthraxovská thrashovka „The Cutter“ a dramatičtější „Rise Again“, vedená spíše ve stylu stařičkého heavy metalu s nepostradatelnou epickou složkou.

Je škoda, že silné věci rozmělňuje předlouhá hodinová stopáž (to je na Gwar moc), v níž kapele místy dochází nápady i dech. Jako naprosto zbytečná se jeví závěrečná desetiminutovka „Deus Ex Monstrum“, plná roztodivných zvuků, ve které na hororovém podkladě dramatické akustické kytary působí rušivým dojmem. O trochu lépe vyzní podobně pojatá, i když v provedení střídmější (co se týče ruchů) a klasičtější (co se týče thrashové složky) „Starving Gods“, ale ani ona není to nejlepším, co Gwar nabízí. Pozitiva ale převažují. Pokud odečteme ještě slabší kousky „Bored To Death“ a „The Beast Will Eat Itself“, je zbytek alba velice slušnou prací, v níž dominují těžké riffy, pevný Blotharův hlas (kacířsky se nabízí myšlenka, že je lepším zpěvákem než býval Oderus Urungus) a patřičně temná atmosféra, dotvářená implantací různých samplovaných zvuků a producentskou dovedností.

Gwar nezklamali, ač svého vrcholu nedosáhli. Je na nich znát, že energie jim neubývá ani s přibývajícím věkem, kdy jevištní kostýmy těžknou a touha po zvrácenostech není tak silná. Proto se ke slovu dostává hudba. Gwar ji tvořit nezapomněli a prostřednictvím nové desky se udržují ve velmi přijatelné kondici.

Pepsi Stone             


www.gwar.net

YouTube ukázka - Mother Fucking Liar

Seznam skladeb:
1. New Dark Age
2. Blood Libel
3. Berserker Mode
4. Mother Fucking Liar
5. Unto The Breach
6. Completely Fucked
7. The Cutter
8. Rise Again
9. The Beast WIll Eat Itself
10. Venom Of The Platypus
11. Ratcatcher
12. Bored To Death
13. Temple Ascent (Death Whistle Suite)
14. Starving Gods (Death Whistle Suite)
15. Deus Ex Monstrum (Death Whistle Suite)

Sestava:
Blothar - zpěv
Pustulus Maximus - kytara
Balsac The Jaws Of Death - kytara
Beefcake The Mighty - baskytara
Jizmak Da Gusha - bicí
Sawborg Destructo - doprovodný zpěv
Bonesnapper - doprovodný zpěv
Sleazy P. Martini - doprovodný zpěv

Rok vydání: 2022
Čas: 1:06:26
Label: Metal Blade
Země: USA
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1988 - Hell-O
1990 - Scumdogs Of The Universe
1992 - America Must Be Destroyed
1994 - This Toilet Earth
1995 - Ragnarök
1997 - Carnival Of Chaos
1999 - We Kill Everything
2001 - Violence Has Arrived
2004 - War Party
2006 - Beyond Hell
2009 - Lust In Space
2010 - Bloody Pit Of Horror
2013 - Battle Maximus
2017 - The Blood Of Gods
2022 - The New Dark Ages

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.06.2022
Přečteno: 361x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2022     RSS - články

stránka byla načtena za 0.43521 sekund.