TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE SKULL - Metal Never Rusts

To bylo radosti, když se před dvanácti lety vrátila do sestavy italských melodysiláků White Skull zpěvačka Federica „Sister“ De Boni. Nebyla to náhoda, že nejsilnější alba kapely vznikla v závěru minulého století – kapela dospěla a našla svoji osobitou tvář, jejíž největší síla byla ve spojení ostrého Federičina vokálu, výborných melodií a explozivní energie. Po odchodu Federicy kapela natočila další čtyři alba, ale ani Gus Gabaro, ani Elisa de Palma nedokázali dát výrazu kapely tolik barvy a přesvědčivosti, jako jejich předchůdkyně. Otázkou mohlo být i to, zda se kapela nemusela natolik přizpůsobovat hlasům nových vokalistů, až ztratila část svého já, byť k vyloženě slabému albu White Skull sklouzli snad jen v případě desky „The Dark Age“. S návratem Federicy však jako mávnutím kouzelného proutku všechna kolečka do sebe zase spolehlivě zapadla a nahrávky z minulé dekády si mohou směle stoupnout po boku opusů z konce devadesátých let jako rovné s rovným.

Byť se řadu let kapela bez Federicy dokázala obejít, předchozí řádky naznačují, že White Skull z velké části stojí a padají s výkonem téhle divoženky. Což novinka „Metal Never Rusts“ potvrzuje, neboť z tria ponávratových nahrávek je její pěvecká forma poprvé zranitelná. Jako by Federica ze své palety ztratila nějaké barvy, které nejde ničím nahradit – byť jí neschází energie, ostrost, ani nasazení, jako by v některých moment narážela na bariéru, které ještě před pěti lety neexistovala, takže v některých momentech je Federičina pila ztupená, občas jí dělá problém naplno intonovat, sem tam chytne podivně neohebný výraz, a kde by na minulých deskách šla nekompromisně na hranu, tam se drží při zdi. Jako by část pasáží nahrávala těsně po koncertě a měla hlasivky příliš unavené…

Hráčsky nelze White Skull nic vytknout, Valentino Francavilla coby náhrada za „kytaristu s největším rozpětím prstů“ Danila Bara funguje přesvědčivě, kompozičně se dá na White Skull spolehnout, takže úvod alba jede v nejlepších intencích tradičních hymnických melodií s uštěkaným vokálem, riffovými kousanci, kytarovou naháněnou a spolehlivě akčním rytmickým pohonem, byť v titulní skladbě je Federičin „výpadek“ nejvýraznější. Funguje oblíbená kooperace s Chrisem Boltendahlem (Grave Digger) v adrenalinové sypačce „Scary Quiet“, vtipně působí Burtonovsky pokroucené rolničky „Jingle Hell“, jejichž strachopudně přitažlivá nálada bude spolehlivě fungovat nejen o Vánocích, nezbytná závěrečná balada „Weathering The Storm“ je příjemně emotivně vyhrocená, největší jedovce „Skull In The Closet“ trochu zbytečně ubírá razanci jemně laděný refrén, i když díky němu (i díky nápěvu, evokujícím hitovku „Asgard“), by to mělo pod pódiem pulsovat. Pokud v hloubi nahrávky objevíte námět v podobě knihy „The Soul Of Skulls“ od novináře Marka Doného, třeba vám k albu přibude i další zajímavý rozměr.

Název alba zní tentokrát příliš optimisticky. Na „Metal Never Rusts“ bohužel stopy rzi najít lze. A tenhle pocit není důsledkem vydatných hostin, které White Skull servírovali na posledních dvou deskách. Ten vychází z toho, že oproti předchozím spanilým a přímočarým jízdám to v soukolí White Skull občas zadrhne.

Savapip             


whiteskull.band

YouTube ukázka - Metal Never Rusts

Seznam skladeb:
1. Hammer on Thin Ice
2. Metal Never Rusts
3. Skull in the Closet
4. Black Ship
5. Heavily Mental
6. Scary Quiet
7. Ad Maiora Semper
8. Jingle Hell
9. Pay to Play
10. Weathering the Storm

Sestava:
Federica „Sister“ De Boni - zpěv
Tony „Mad“ Fontó - kytara
Valentino Francavilla - kytara
Jo Raddi - baskytara
Alessandro Muscio - klávesy
Alex Mantiero - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 48:14
Label: Rock of Angels Records
Země: Itálie

Diskografie:
1995 – I Won´t Burn Alone
1997 - Embittered
1999 - Tales From The North
2000 - Public Glory, Secret Agony
2002 - The Dark Age
2004 - The XIII Skull
2006 - The Ring Of The Ancients
2009 – Forever Fight
2012 – Under This Flag
2017 – Will Of The Strong
2022 – Metal Never Rusts

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.11.2022
Přečteno: 1104x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
V porovnání s...4. 11. 2022 8:31 htaedas
Mně se líbí...1. 11. 2022 18:10 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09138 sekund.