ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



články

IRON MAIDEN - Fear of the Dark

Na „Fear of the Dark“ mám pekné spomienky. Napriek tomu, že sa nedá nazvať najlepším, som si k nemu vytvoril vrelý vzťah. Keď si spomeniem, koľko kníh bolo v mojom prípade poznačených týmto zvukovým doprovodom, najskôr zhodou náhod a postupne už cielene, vždy ma zahreje pri srdci a keď prechádzam touto dvanástkou skladieb dnes, vybavia sa mi prakticky kľúčové okamihy každej z tých kníh. Navzdory istým muchám teda nedám na „Fear of the Dark“ dopustiť. Je to minimálne dôsledok toho, že je to album neobvykle atmosférický, po celú hodinku si drží konštantnú náladu a aj preto jednotlivé piesne chutia lepšie pekne pohromade, od prvej do poslednej a myslím, že púšťať si ich tzv. náhodným výberom rozhodne neposkytuje taký zážitok.

Hneď úvod v podobe politickej „Be Quick or Be Dead“ predstavuje jeden z „najzbesilejších“ kúskov z dielne Iron Maiden. Bruce bez okolkov pokračuje v štýle, ktorý rozvinul minule a jeho hlas má tú silu, že spätné väzby vašej susede v pivnici pootvárajú viečka na pohároch a zanechajú spúšť. Za týmto živelným výkonom nezaostáva ani v nasledujúcej skladbe. Čo však podľa mňa bolo dotiahnuté k dokonalosti, to sú gitarové sóla, ktoré sa bez výnimky, raz kratšie, raz dlhšie, vydarili všade. Pre žiarivý príklad sa ani nemusíme púšťať príliš dovnútra placky, hneď druhá „From Here to Eternity“ ma práve vďaka nim privedie do nirvány kedykoľvek. A vďaka nim nemám problém ani s melodickou 3 – minútovkou „Judas Be My Guide“. Podstatnou technickou novinkou, ktorá odteraz bude vo väčšej či menšej miere sprevádzať Mejdnov furtom furt, sú pokojné, kolísavé akustické predohry typické pre dlhšie kúsky, pričom návrat rozložitejších kompozícii s komplikovanejším jadrom sa dá len uvítať.

Do roboty sa pustil aj Janick Gers, ktorý minule „do hry“ nezasiahol vôbec a tentokrát si to vynahradil podielom na piatich skladbách. Bohužiaľ nemožno o nich prehlásiť, že by boli piliermi albumu. Snáď až na krásnu baladu „Wasting Love“ (taktiež s parádnym melodickým sólom), mne osobne evokujúcu pokojný dusný letný večer kdesi v starovekom Egypte. Jej ústredná melódia má na mňa katarzné účinky. Za piliere naopak považujem vlastne všetky ostatné, od už spomínanej „From Here to Eternity“ cez malebnú a zložito štruktúrovanú „Afraid to Shoot Strangers“, hravú „Childhood´s End“, dramatizujúcu „The Fugitive“ so skvelým Bruceom a samozrejme legendárnu „Fear of the Dark“, záverečný to klinec Pani Nude do rakvy a neodmysliteľnej súčasti každého živého predstavenia Železnej Panny. Teda prakticky všetky Harrisovky. Pán kapelník sa tentoraz predviedol a vo všetkých trackoch, ktoré zosmolil sám, v pravom zmysle slova perlí.

Čo naopak mohlo pokojne zostať v zásuvke, to sú určite deviata „The Apparition“ a jedenásta „Weekend Warrior“. Obe skladby trpia absenciou zaujímavého momentu a predstavujú vyložene pavučiny v kúte miestnosti, ktoré treba vymiesť. Okolo mňa vždy len preleteli bez akéhokoľvek pozitívneho, na druhú stranu však aj vyložene negatívneho efektu. Nevýrazné až beda, poskytujú ideálny priestor pre znudené vyberanie si spod nechtov. Bez povšimnutia u mňa nezostalo, že obe zo seba vyklopili Harris spoločne s novicom Gersom, takže túto dvojku do budúcna nebrať.

„Fear of the Dark“ sa stal tretím albumom, ktorý si našiel cestu až na samý vrchol domáceho rebríčka a táto štatistika odkazuje na v tej dobe zaslúženú popularitu Iron Maiden. Keď si prejdeme texty piesní podrobnejšie, zistíme, že album neobsahuje žiadny príbeh a tým je podobný najmä „Somewhere in Time“ (až na Alexandra, prirodzene), no na rozdiel od minulého albumu je možné vystopovať akúsi jednotiacu linku – strach. Harris sa nechal počuť, že pri skladaní titulnej piesne sa nechal inšpirovať horormi, na ktoré sa rád pozeral. Zaujímavou je tentokrát aj obálka, a to minimálne faktom, že Riggsa jediný raz vystriedal Melvint Grant, ten sa však svojej úlohy zhostil na výbornú a fotografia sa mi vtlačila do pamäti natoľko, že mám u seba „Fear of the Dark“ zavedený ako modrý album.

Nasledovalo pochopiteľne veľké turné a po tom, čo Bruce oznámil odchod z kapely aj živáky „Real Live One“ a „Real Dead One“. Oba som počul raz. Ale bohato to stačilo, aby mi bolo jasné, že sa kvalitatívne a najmä atmosfericky nedajú zrovnávať s legendárnym „Live After Death“. Holt, už asi skôr všetci dumali nad tým, kde zohnať niekoho, kto by bol plnohodnotnou náhradou božského Brucea. Zbytočne...

Martin             

"Fear Of The Dark" mě nikdy nechytila tak, jako ostatní desky IRON MAIDEN. Sice obsahuje tři naprosto výtečné pecky ("Fear Of The Dark", "Wasting Love" a "Afraid To Shoot Strangers"), ale celkový nemastný neslaný dojem to nezachrání. Ostatní skladby sice nejsou vyloženě špatné, ale já se postupem hracího času tak trošku nudím. Když srovnám "Fear Of The Dark" s tehdejším "Painkillerem" od jejich odvěkých rivalů JUDAS PRIEST, tak je to jen slabý vánek.
Venca 6,5/10

www.ironmaiden.com

Seznam skladeb:
01. Be Quick or Be Dead
02. From Here to Eternity
03. Afraid to Shoot Strangers
04. Fear is the Key
05. Childhood´s End
06. Wasting Love
07. The Fugitive
08. Chains of Misery
09. The Apparition
10.Judas Be My Guide
11. Weekend Warrior
12. Fear of the Dark

Sestava:
Bruce Dickinson - zpěv
Dave Murray - kytara
Janick Gers - kytara
Steve Harris - baskytara
Nicko McBrain - bicí

Rok vydání: 1992
Čas: 58:39
Studio: Barnyard (Anglie)
Produkce: Martin Birch
Label: EMI Records
Země: Velká Británie

Diskografie:
1980 – Iron Maiden
1981 – Killers
1982 – The Number Of The Beast
1983 – Piece Of Mind
1984 – Powerslave
1986 – Somewhere In Time
1988 – Seventh Son Of The Seventh Son
1990 – No Prayer For The Dying
1992 – Fear Of The Dark
1995 – The X-Factor
1998 – Virtual XI
2000 – Brave New World
2003 – Dance Of Death
2006 – A Matter Of Life And Death


Související články:
IRON MAIDEN - Iron Maiden
IRON MAIDEN - Killers
IRON MAIDEN - The Number of the Beast
IRON MAIDEN - Piece of Mind
IRON MAIDEN - Powerslave
IRON MAIDEN - Somewhere in Time
IRON MAIDEN - No Prayer for the Dying
IRON MAIDEN - Seventh Son of the Seventh Son
IRON MAIDEN - A Matter Of Life And Death


Vydáno: 26.11.2009
Přečteno: 6383x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KULTProstě Fear. Co...13. 03. 2020 9:58 David Svoboda
Tohle album...26. 11. 2009 6:51 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10222 sekund.