8.12.2021
DIAMOND HEAD
Někdejší věrozvěsti Nové vlny britského heavy metalu ..více

8.12.2021
NEW YORK DOLLS
Bývalý kytarista této zaniklé proto-punkové legendy, ..více

8.12.2021
LYNCH MOB
Přestože tato parta kolem bývalého kytaristy Dokken ..více

8.12.2021
WARRIOR SOUL
Kapela Koryho Clarkea, někdejší vizionáři ..více

8.12.2021
OVERDRIVERS
Francouzští hardrockeři se rozešli s basistou ..více

8.12.2021
ASTEROID B-612
Někdejší kytarista této australské hardrockové party ..více






NIRVANA - Bleach
Chrouste, jakýsi umolousaný svetr byl vydražen ..

RHAPSODY OF FIRE - Glory For Salvation
U mě stále přetrvává problém se zpěvákem. ..

KING BUFFALO - The Burden of Restlessness
.... skvelá recenzia, Jirko ... ..

MANOWAR - Battle Hymns
Hodně záleží, kdy se tato nahrávka dostala po ..

FOREIGNER - Unusual Heat
Shadow King budou, ale plánuji je v rámci zmapov ..

RHAPSODY OF FIRE - Glory For Salvation
Moc nechápu tu poznámku o zvuku, který je stejn ..

MANOWAR - Battle Hymns
První album skupiny je takovým – pokud bych te ..

FOREIGNER - Unusual Heat
Neodolal jsem a hodil to do prehravače neb jsem t ..

NIRVANA - Bleach
Nevíte někdo náhodou, jestli byl ten smradlavý ..

PAČESS - Poupě
Naprostý souhlas.Výborn á deska,která uzrála a ..




Za poslední měsíc:
MANOWAR - Kings Of Metal
4789x

MANOWAR - Fighting The World
4674x

NIRVANA - Bleach
3634x

MANOWAR - Hail To England
3342x

MANOWAR - Sign Of The Hammer
3320x

EXODUS - Persona Non Grata
1076x





článků celkem: 8777
recenzí: 7246
reportů: 574
rozhovorů: 533













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


BLIND GUARDIAN – Tales from the Twilight World

Další rok a další deska. Blind Guardian se s tím nepárali. Tentokrát ale (narozdíl od předchozího počinu) kapela cítila, že nastupuje do studia plně připravená a schopná realizovat všechny svoje nápady. A výsledek tomu také odpovídá. „Tales..“ je obecně považováno za zlomový bod diskografie Strážců. Především došlo k definitivnímu odklonu od thrashových vlivů a silnému posunu do melodiky, čemuž pomohl i Hansiho vylepšený hlasový projev, na kterém je jasně znát tvrdá práce a vyzpívanost. Všechno pak podtrhuje výrazně lepší zvuk, než měly předchozí dvě nahrávky. Třetím albem tak kapela konečně pevně definovala svůj styl a směr, kterým se chtějí ubírat. Nemluvě o tom, že si významně rozšířila fanouškovskou základnu.

Na tomto albu začala spolupráce s malířem Andreasem Marschallem, který se ke stylu kapely náramně hodil a tak toto plodné spojení mělo nakonec opravdu dlouhé trvání. Druhá (už prověřená) spolupráce s Kaiem Hansenem pokračovala, když se ujal vokálních partů v písni „Lost in the Twilight Hall“ a podobně jako ve skladbě „Valhalla“ je i tady radost poslouchat spojení obou hlasů, ostrých jako žiletka.

Větší pečlivost a vyzrálost je cítit prakticky z každého aspektu desky – a samozřejmě také z textů. Hansi si opět vzal na pomoc své oblíbené autory. Úvodní pecka „Traveler in Time“ se snaží obsáhnout rozsáhlé téma sci-fi série „Duna“ od Franka Herberta. V následující „Welcome to Dying“ najdeme odkazy na knihu „Dračí dech“ od Petera Strauba. Právě druhá skladba má podle mě asi nejpovedenější refrén z celé desky. Obzvláště ona změna rytmu a zbrzdění na začátku refrénu je nesmírně působivé. Navíc je to další z oněch skladeb, které se v setlistech pro živá vystoupení udržely dodnes. Poukazovat na knižní inspiraci skladby „Lord of the Rings“ by bylo nošením elfů do lesa. Poprvé máme možnost vychutnat si Hansiho vokál v pomalé skladbě a na první pokus to vůbec není špatné, co říkáte? Stejně jako „Welcome to Dying“ se i tahle balada s nádhernou akustickou kytarou stala naprostou klasikou a zářivou ozdobou živých koncertů.

Díky zastoupení tématu hned ve dvou písních je celkem jasné, jaká četba Hansiho v době psaní materálu nejvíc zaujala. Opět se noříme do temného světa děl Stephena Kinga – jmenovitě do knihy „Tommyknockeři“ o vykopání kosmické lodi a jejím zhoubném vlivu na malé městečko. Toto téma najdeme (celkem nečekaně) ve skladbě „Tommyknockers“, kde je v refrénu doslova citována říkanka kterou King uvádí hned v úvodu knihy: „Pozdě minulé noci i noci předešlé, Tommyknockeři, Tommyknockeři ťukali na dveře.“ Kolem celého příběhu se točí i následují „Altair 4“, která nádherně vystihuje temnou a zlověstnou atmosféru mrtvého světa, o kterém se pod tímto názvem v knize mluví. Obě skladby patří k těm nejtvrdším na albu. Předposlední „The Last Candle“ přinesla další chytlavý refrén a měla se stát jedním ze tří velkých hitů, které „Tales...“ metalovému světu přinesla.

Třetí deska byla pro Blind Guardian rozhodně dosavadním největším kvalitativním skokem vzhůru a přinesla jim první opravdu velký úspěch. Otevřel se pro ně japonský trh a také mohli konečně vyrazit na velké turné jako headlineři. Kapela tímto počinem odemkla brány současné slávy a ačkoli tady ještě zůstala krůček pod vrcholem, pro bezprostředně následující desky už to rozhodně neplatilo.

Ray             


www.blind-guardian.com

Seznam skladeb:
1.Traveler in Time
2.Welcome to Dying
3.Weird Dreams
4.Lord of the Rings
5.Goodbye My Friend
6.Lost in the Twilight Hall
7.Tommyknockers
8.Altair 4
9.The Last Candle

Sestava:
Hansi Kürsch – zpěv, basa
Andre Olbrich – kytary
Marcus Siepen – kytary
Thomas Stauch – bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 40:52
Label: No Remorse Records
Země: Německo

Diskografie:
1988 – Battalions of Fear
1989 – Follow the Blind
1990 – Tales from the Twilight World
1992 – Somewhere Far Beyond
1995 – Imaginations from the Other Side
1998 – Nightfall in Middle-Earth
2002 – A Night at the Opera
2006 – A Twist in the Myth
2010 – At the Edge of Time

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:
BLIND GUARDIAN - Battalions of Fear
BLIND GUARDIAN - Follow the Blind
BLIND GUARDIAN - A Twist in the Myth


Vydáno: 12.08.2010
Přečteno: 4476x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tales Fromt The Twilight WorldK recenzi snad...27. 06. 2020 13:24 Milan (Český fanklub BG)
Naprosto skvělý...4. 09. 2010 0:53 boozer
Taky výborné...2. 09. 2010 1:06 vnexe
10/10Nejlepší deska...22. 08. 2010 15:55 The Keeper XIV.
Podle mě tahle...12. 08. 2010 18:52 Tassadar


 
Metalforever.info © 2006 - 2021     RSS - články

stránka byla načtena za 0.65397 sekund.